Keresés
Close this search box.

A Szolidaritás. hu vendége volt Csóti Csaba

A teljes műsor témájául a napokban kihirdetett 4%-os minimálbér emelés szolgált, melyet Törtei-Takács Kriszta vendégeivel több aspektusból is vizsgált.

A műsor második felében Csóti Csabát kérdezte többek között arról, hogyan értékeli ezt az emelést?

A SZEF elnöke elmondta, ezzel kapcsolatban egészen 2012-ig kell, hogy visszamenjen, hiszen azóta nem vonják be őket konföderációs szinten a tárgyalásba, annak ellenére, hogy a SZEF, mint egy szektorális szövetség a közszféra munkavállalóit tömöríti.

Ez úgy is értelmezhető, hogy az állami munkáltató, nem vonja be a saját alkalmazottai képviselőit.

Hangsúlyozta, a szakszervezetek álláspontja egységes a minimálbér emelés kérdésben, kevésnek tartják a 4%-os emelés.

Elmondta, mélységes meggyőződése az, hogy ennek a kialakult helyzetnek elsődleges felelőse a kormány. A VKF-ben ugyanis nem született formális megállapodás, csak egy többségi állásfoglalás lett kihirdetve. Ezt semmiképp nem nevezhető konszenzusos megállapodásnak.

A beszélgetés során érintették még a Munka Törvénykönyve alól kiszervezett kulturális szféra nehéz helyzetét és a dolgozói szegénység kérdéskörét is.

A teljes interjú visszahallgatható az adás 36:40 percétől IDE  kattintva .

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet