A Szolidaritás. hu vendége volt Csóti Csaba

A teljes műsor témájául a napokban kihirdetett 4%-os minimálbér emelés szolgált, melyet Törtei-Takács Kriszta vendégeivel több aspektusból is vizsgált.

A műsor második felében Csóti Csabát kérdezte többek között arról, hogyan értékeli ezt az emelést?

A SZEF elnöke elmondta, ezzel kapcsolatban egészen 2012-ig kell, hogy visszamenjen, hiszen azóta nem vonják be őket konföderációs szinten a tárgyalásba, annak ellenére, hogy a SZEF, mint egy szektorális szövetség a közszféra munkavállalóit tömöríti.

Ez úgy is értelmezhető, hogy az állami munkáltató, nem vonja be a saját alkalmazottai képviselőit.

Hangsúlyozta, a szakszervezetek álláspontja egységes a minimálbér emelés kérdésben, kevésnek tartják a 4%-os emelés.

Elmondta, mélységes meggyőződése az, hogy ennek a kialakult helyzetnek elsődleges felelőse a kormány. A VKF-ben ugyanis nem született formális megállapodás, csak egy többségi állásfoglalás lett kihirdetve. Ezt semmiképp nem nevezhető konszenzusos megállapodásnak.

A beszélgetés során érintették még a Munka Törvénykönyve alól kiszervezett kulturális szféra nehéz helyzetét és a dolgozói szegénység kérdéskörét is.

A teljes interjú visszahallgatható az adás 36:40 percétől IDE  kattintva .

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és