Keresés
Close this search box.

Kik vagyunk?

A SZEF, mint akciószövetség jött létre 1990-ben. A szövetség működése során tapasztalata, hogy a folyamatos egyeztetések mellett az érdekérvényesítő képesség növelése érdekében erősebb szervezeti struktúrába szerveződve kell fellépni, így az első kongresszusán az addigi akciószövetség konföderációvá alakult.

Tevékenysége a közszférában foglalkoztatott minden ágazatra kiterjed. Így a közoktatásban, az egészségügyi és szociális ellátásban, a közgyűjteményekben, a kulturális és művészeti intézményekben alkalmazottak, az állami és önkormányzati közigazgatásban, és a közrendvédelmi szerveknél dolgozók munkavállalói érdekképviseleteit tömörítő szervezetként működik.
Részt vesz az országos érdekegyeztető fórumokon, nemzetközi szakszervezeti mozgalmakkal tart kapcsolatot, valamint biztosít az ágazatok közötti közös együttműködésre. a törekvésnek a sikerét olyan jelentős eredmények jelzik, mint a közszolgálati életpályát szabályozó törvények megszületése (1992), a közszolgálatban dolgozók kereseti viszonyainak jelentős javítása (2001–2002). Ennek a kiemelkedően sikeres évtizednek azonban elakadt a folytatása. A foglalkoztatási biztonságot gyengítették az évente ismétlődő létszámcsökkentések, s a megkezdett bérfelzárkóztatás is abbamaradt.
A SZEF minden konkrét esetben valamennyi törvényes eszköz igénybevételével cselekedett, s ma is határozottan fellép az átgondolatlan, megalapozatlan közszolgálati létszámcsökkentések, a közszolgáltatások egyes területeinek kiszervezése ellen, a közszolgálatból kikerülők sorsának méltányos kezeléséért. Tagjai kizárólag jogi személyek, a közszféra területén működő szakszervezetek szakszervezeti szövetségek. A tagszakszervezetek vezető tisztségviselői adják a legnagyobb segítséget a működéshez.

Kiemelt partnereink az országos érdekvédelemben működő konföderációk.

A szervezet anyagi forrását a tagdíjak és a gazdasági tevékenységéből származó bevételek, valamint állami támogatás adja.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik

Beszámoló a SZEF majálisról

2024-ben a MASZSZ-szal közösen szerveztük meg a szakszervezeti Dolgozók Ünnepét. Két központi sátorban zajlottak a szakmai és szórakoztató programok.A SZEF sátorban Karácsony Szilárd és Gosztonyi Gábor, a SZEF alelnöke beszélgetett

Beszámoló az ETUC Gazdasági Bizottságának üléséről

ETUC Gazdasági Bizottsága áprilisi ülése Az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) Gazdasági Bizottsága 2024. április 24-én Brüsszelben  tartotta ez év első félévi találkozóját. A megbeszélés témája a makrogazdasági folyamatok elsősorban európai