Keresés
Close this search box.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma oktatási programot indít

Talán sok-sok évvel ezelőtt nem volt ez a cím meglepő, sőt inkább általánosnak lehetett tekinteni. Manapság azonban egy ilyen hír igencsak meglepő. Hogy miért?  – ennek részleteit nem érdemes elemezni, mert akkor az internet összes rendelkezésre álló, jelenleg elérhető felülete is kevés lenne ahhoz, hogy átfogó képet alkossunk erről. Ennél fontosabbak a tények és a célok megfogalmazása. Tudatni azt mi is ez, és miért is van ez.

Jelenleg a magyarországi oktatási rendszerben nem található meg az a címke, vagy szó, hogy szakszervezeti képzés. Sem általános iskolai szinteken nem adunk a fiataloknak érdekvédelmi információkat, sem a középiskolákban. Egyetemeken és főiskolákon még 1-2 évvel ezelőtt lehetett érdekvédelmet tanulni, ma már ezek sem elérhetők. Nincs képzés, nem mondjuk el az oktatási rendszerbe integráltan azt, hogy igazából mit is tud kezdeni magával egy állampolgár a munkaerőpiacon.

 A család megvéd – addig amíg tanulsz és fiatal vagy, nincs szükséged ilyesmire hiszen, ha diákként dolgozol vagy bajba kerülsz, akkor majd apa, vagy anya, vagy éppen a nagyi esetleg a nagybácsi segít neked. Ez a háttér sokáig ad biztonságot, de nem örökké. Ha kikerülsz a munkaerőpiacra, és neked kell boldogulnod a kisebb nagyobb téged érintő helyzetekkel, inzultusokkal, interakciókkal már más a helyzet. Nincs, akire számíthatsz, csak saját magad vagy. És ez így megy végig  addig amíg munkát végzel, dolgozol.

Vajon egy sikeres állásinterjú után megkapott munkaszerződés minden pontjával tisztában vagy? Örülsz, mert munkát kaptál, lesz béred, de eszedbe sem jutnak az alábbi kérdések.
Vajon pontosan mik a jogaim, és mik a kötelességeim? Mit kell tennem, ha valami baj történik? Mit kell tennem, ha kárt okozok véletlenül? Mit kell tartalmaznia egy ilyen szerződésnek? Ki segít, ha baj van? Mit tehetek, ha nem kapom meg a fizetésemet? Mennyi szabadság jár nekem? Van túlóra? Kifizetik a bérem? Be vagyok jelentve?
Pontosan mikor is van az a pillanat, amikor ezek a kérdések felmerülnek – akkor, amikor már baj van. Igen, csak akkor.

Ekkor gondolsz arra, hogy talán valaki segíthetne, és eszedbe jut egy régi gyermekkori élmény, amikor a nagypapa arról mesélt, hogy van ez a „szakszervezetnek” nevezett valami. Talán majd Ők segítenek.

 Félreértés ne essék nem a megfélemlítés a cél, nem kell félni attól előre, hogy Mi lesz, ha? – hanem fel kell rá készülni. Ehhez van szükség arra az alapvető kiegészítő tudásra, amit egy érdekvédelmi szervezet adhat. A legtöbb munkavállaló megfelelő körülmények között, megfelelő szerződésekkel és biztonságban dolgozhat, de ez is az esetek többségében a rendezett munkaviszonyoknak köszönhető és elárulom a nagy titkot, a rendezett munkaviszonyt is többnyire a szakszervezetek biztosítják.

 Igen, a szakszervezeteknek nagy szerepe van a rendezett munkajogi kapcsolatokban. Hogy hogyan érik ezt el, úgy hogy képzik magukat, olyan vezetőik és tisztségviselőik vannak, akik rendelkeznek azzal az alap tudással és információval, hogy egy adott helyzetben mit lehet és mit nem lehet tenni, milyen jogok és kötelezettségek hárulnak a munkavállalókra. Ez a tudás azonban csorbul, vagy ha nem is kopik olyan gyorsan, maga a társadalmi és a gazdasági változások, valamint a jogi környezet és háttér jelentősen változik, vagy generál változásokat. Ehhez alkalmazkodni kell az érdekképviseleteknek is.

 Ezt felismerve és persze a szakszervezeti mozgalom egyik alapvető célja a megújulás megvalósítása jegyében a SZEF elhatározta, hogy tesz ennek érdekében és megpróbál cselekedni, igen cselekedni, lépéseket tenni és valódi munkát végezni. Beszélni már eleget beszéltünk róla. Eljött a cselekvés ideje.

A SZEF oktatási programja azt a célt tűzte ki magának, hogy azokat az aktív szakszervezeti tisztségviselőket, tagokat, akik igényt tartanak rá, felkészítik arra, hogy valódi segítséget adhassanak a munkahelyeken a kollegáknak. Ők ott vannak a frontokon a vállalatokban vagy éppen az önkormányzati, vagy az állami szektorokban és a munkájuk mellett érdekvédelemmel is foglalkoznak.

 Aktív tag vagy, Empatikus személyiséged van és zavar az igazságtalanság, mindig segítesz a kollegáidon, úgy érzed többet is tudnál tenni értük, akkor itt a helyed a képzésen. A tudás mindig hasznos. Nem csak az a fajta tudás hasznos, ami egy új rendszer megtanulását jelenti az ügyfelek kiszolgálásában egy multinacionális vállaltnál, vagy egy tárgyalástechnikai tréning, ahol megtanulod, hogyan köthetsz több üzletet az ügyfelekkel, hanem az a fajta tudás is, ami téged és a kollegáidat védi meg, amit saját magadért és a társaidért szerzel meg, hiszen a legfontosabb érdeked a Te és a kollegáid érdeke.

 A képzés első részében egy egyszerű alapképzés valósul meg. A SZEF tagszervezeteinek tisztségviselőit és tagjait céloztuk meg, olyan dolgozó, becsületes embereket, akik nap mint nap bejárnak a munkahelyükre és teszik a dolgukat.  Persze tudjuk, hogy mindenki elfoglalt, így a képzést úgy építettük fel, hogy egy bizonyos határidőn belül, de rugalmasan önmagad osztod be, mikor tanulsz. Nem kell iskolapadot koptatni, nem kell elmenni sehová, otthonról, kényelmesen, amikor ráérsz csinálhatod.

 Ha részt veszel és is elvégzed tudni fogod majd hogy egy érdekvédelmi szervezet pontosan hogyan és miben tud segíteni. Tudni fogod mi kell egy munkaszerződésbe, milyen jogok és kötelességek vonatkoznak rád és a kollegáidra.

Ez neked, és rólad szól. Ez egy olyan dolog, ahol tényleg nincs vesztenivalód, csak nyerhetsz.

 Találkozunk a képzésen: https://szakszervezetiaktivista.hu/szef-regisztracio/

 Szatmári Lajos

SZEF alelnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet