Keresés
Close this search box.

Levél Csepreghy Nándor államtitkárnak

Mit ért Ön „bürokrácia” alatt? Tisztelettel kérjük, Államtitkár Úr személyesen vegyen részt, az OKÉT plenáris ülésén.

Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács

(OKÉT)

Munkavállalói Oldal Ügyvivő

 Telefon: 413-1604

Telefax: 413-1605

E-mail: szef@szef.hu

 

Csepreghy Nándor úrnak,

a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldalát (MVO) alkotó országos szakszervezeti konföderációk felhatalmazása alapján írom e levelet.

Az elmúlt hetekben Államtitkár Úr ismételten és többször nyilatkozott a szükségesnek tartott közszolgálati létszámcsökkentésről, mivel – véleménye szerint – 4,4 millió munkavállalóból megközelítőleg 1,1 millióan dolgoznak a „bürokráciában”. Újból megfogalmazta, hogy a magyarországi szakképzett munkaerő hiányát a kormány az állami szféra „akár százezres” létszámleépítésével, a korábbi állami alkalmazottak átképzésével és a versenyszférában történő alkalmazásával tartja – részben – megoldhatónak.

 

Tisztelettel kérdezzük Államtitkár Urat:

Mit ért Ön „bürokrácia” alatt?

Milyen adatok alapján állapítható meg, hogy 100-150 ezres létszámleépítésre van szükség (lehetőség) a közszférában?

Mely ágazatokban, hol – és milyen létszámtöbbletet tapasztal a kormány?

Az OKÉT MVO képviselői és a közszolgálati munkavállalók érdekvédelmét ellátó szakszervezeti konföderációk elfogadhatatlannak tartják a fent hivatkozott nyilatkozatot.

Idén januárban a Miniszterelnökséget vezető miniszter 73 intézmény megszűntetéséről, illetve beolvasztásáról szólt, végül 52-nek lett ez a sorsa. Se a megtartásnak, se a beolvasztásnak, se a megszüntetésnek nem voltak elfogadható szakmai okai. Ezt minden érintett szakágazat minden szakembere így gondolta, de nem merte kimondani, mert félt, hogy ő is az ezzel együtt végrehajtott leépítések áldozatává válik. Nem készültek hatástanulmányok, szakmai elemzések, nem került sor érdemi egyeztetésre a munkavállalói érdekképviseletekkel. Az OKÉT napirendjén szerepelt a téma, de közös állásfoglalás nem született. Nem volt egyeztetés csak következmények nélküli beszélgetés.

Az OKÉT MVO álláspontja szerint az a tárgyalás tekinthető érdekegyeztetésnek, amelyre írásos és időben megküldött előterjesztés készül, külön napirendi pontként foglalkozik vele a testület, és közös álláspontot fogadnak el. Ebben az értelemben a közszolgálatok területén évek óta nincs semmiféle érdemi érdekegyeztetés.

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

Véleményünk szerint az Ön nyilatkozata alapján nem egyértelmű, hogy a kormány (vagy Ön) mit tekint „közszolgálatnak” és tulajdonképpen mi az, amiből „akár” százezer embert, vagy 100 – 150 ezer embert terveznek elbocsájtani.

Felhívjuk Államtitkár Úr figyelmét arra, hogy attól, ha az állam állami tulajdonba vesz egy termelő, szolgáltató üzemet, attól az még nem lesz a közszolgálatok és az un. „állami szféra” része sem. Egyébiránt meg kell jegyeznünk se az „állami szféra”, se a „bürokrácia” nem szociológiai, munkaügyi, közigazgatási vagy jogi fogalom. Ez így pontatlan és megtévesztő.

Közszférának a költségvetési intézmények összessége tekinthető. Ezekben az intézményekben pedig nem dolgoznak 1,1 millióan, hanem többszázezer fővel kevesebben.

Nem nagyobb az arányuk, mint amennyi feltétlenül szükséges, sőt sok szakterületen kifejezetten alacsony a foglalkoztatottak száma a feladatokhoz képest. Túlterheltség van és minősíthetetlenül alacsonyak a keresetek. Felsőfokú végzettségű szakemberek (is) önmagukat végletekig kizsákmányolva, 12 órás munka után másodállást vállalva sem tudják magukat és családjukat eltartani abból a munkajövedelmemből, amelynek mértéke – közel 300 ezer közszolgálati dolgozó esetében – az elmúlt 8 évben nem változott.

A közszolgálatokban – se a magyar lakosság egészéhez, se az ágazatok nemzetközi összehasonlításában – nem dolgoznak sokan, sőt – mint hangsúlyoztuk – fontos szakterületen kifejezetten munkaerőhiány van. Egyetlen egy összehasonlításban kedvezőtlenebbek az arányok. Az összes hazai foglalkoztatotthoz képest nem tekinthető alacsonynak az állami cégeknél és a költségvetési szférában együttesen foglalkoztatottak aránya. De egyrészt e létszám jelentős hányada nem a humán közszolgáltatásban (bürokráciában??) dolgozik, hanem állami (önkormányzati) tulajdonban lévő (vagy támogatásban részesülő) és versenyszektornak tekinthető vállalat munkavállalója, másrészt pedig a vitathatóan értékteremtő közfoglalkoztatási rendszeren belül részesül ellátásban, ami megint egy egészen más (szociális) jogviszony.

A magyar közszolgálati rendszerben nem leépítésre, hanem szakszerű, hozzáértő fejlesztésre van szükség. Mivel ez hosszú idő óta elmaradt, a közszféra már ma sem képes minden területen maradéktalanul ellátni a feladatait. Évek óta felhívjuk a figyelmet, hogy mind az intézmények, mind az emberek a legvégső tartalékaikat élik fel, és ennek káros következményei lesznek. Egyes területeken az indokolatlan és fölösleges átszervezések, illetve a nagyon ellentmondásos életpálya modellek hatása miatt, más szakterületeken a teljes mellőzöttségnek tulajdoníthatóan a közszolgáltatások színvonala lényegesen romlott. Ha ez így megy tovább, akkor sajnos egyre több területen kerülhet válságba a lakosság számára nélkülözhetetlenül fontos közszolgálatokat biztosító intézményrendszer.

Fenti okokból tisztelettel kérjük, hogy Államtitkár Úr személyesen vegyen részt, az OKÉT plenáris ülésén.

Ott együttesen határozzuk meg a „közszolgálat” fogalmát, és egyezzünk meg a munkavállalói létszám megállapításának módszertanában. Tárgyaljunk a költségvetési intézmények létszámhelyzetéről, a közszféra humánerőforrás hiányáról.Ehhez kapcsolódóanközösen keressünk megoldást a minden életpálya- és bérintézkedésből kimaradt szakterületek felzárkóztatásáról, az ott dolgozók keresetének növelési lehetőségeiről.

Tisztelettel tájékoztatom, hogy 2016.október 07-én kelt – Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter Úrnak írt – levélben kezdeményeztem az OKÉT plenáris ülésének összehívását.

 

Budapest, 2016. október 24.   

 

Az OKÉT plenáris ülésén részvételére számítva tisztelettel üdvözli:

 

Fehér József

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.