Törjük át az üvegfalakat!

A Nemzetközi Nőnap alkalmából az ETUC arra hívja fel tagjait, hogy törjük át a nőket és a férfiakat elválasztó üvegfalakat a munkaerő-piacon.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából az ETUC arra hívja fel tagjait, hogy törjük át a nőket és a férfiakat elválasztó üvegfalakat a munkaerőpiacon. Az ETUC egy egyenlőségre épülő, a nemek közötti különbségeket eltörlő munkaerőpiacért szólal fel.

Nem csak üvegplafon létezik ugyanis, ami meggátolja, hogy a nők magasabb döntéshozói pozíciókba kerülhessenek, hanem üvegfalak is, amelyet elszegregálják a nemeket a különböző foglalkozási körökben.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiac erősen szegregál, s bizonyos foglalkozási körökbe kényszeríti a nőket, míg máshonnan kiszorítja őket. Így például míg csupán 4% a női munkavállalók aránya a sofőrök, építőmunkások, ill. technikusok között, addig az oktatásban és az egészségügyben 80%-os a a női foglalkoztatottak aránya.

Az ETUC ennek a szegregációnak a megszüntetéséért küzd és éppen jó gyakorlatokat gyűjt Európa-szerte, hogy hogyan lehet a kollektív tárgyalásokba is bevonni ilyen elemeket.

Kapcsolódó teljes hír angol nyelven: https://www.etuc.org/press/breaking-glass-walls-march-8-international-womens-day#.Vt1-6vnhDIU

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a