Keresés
Close this search box.

Rövid beszámoló a BDDSZ X. Kongresszusán történtekről

2015. 11. 27-én, Budapesten a VDSZ Székházban megrendezésre került a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének X. Kongresszusa.

2015. 11. 27-én, Budapesten a VDSZ Székházban megrendezésre került a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének X. Kongresszusa.

   A Kongresszust Fűrész Tünde az EMMI család- és népesedés-politikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.  A megnyitóban beszélt a bölcsődei ellátás 2017-től bevezetésre kerülő változásairól az új ellátási formákról (mini-, munkahelyi- és családi bölcsőde), ismertette, hogy már ez év végén meg fognak nyílni azok a pályázatok, melyek az új tipusú ellátási formák kialakításához nyújthatnak a vidéki önkormányzatoknak segítséget.  Külön beszélt  a szociális kiegészítő pótlék meghosszabbításáról, illetve  a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőkre vonatkozó pedagógus életpályamodell kiterjesztéséről. Továbbá előrehaladottnak jellemezte azokat a tárgyalásokat, amelyek az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási tárca, illetve az államtitkárságuk között zajlik, annak érdekében, hogy a középfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőket könnyített formában diplomához segítsék. 

A megnyitó után Szűcs Viktória, BDDSZ elnök megköszönte a rövid, de tartalommal dús megnyitót, jelezte, hogy szervezetük a jövőben is együtt kíván működni a különböző egyeztetéseknél, illetve azon kívül is. Úgy véli, hogy valójában közös célok vezérlik a feleket. A vita, illetve a tárgyalások neuralgikus pontja, legtöbbször a pénzek elosztásánál, a bérezés kapcsán jelentkezik.
A kongresszusi küldöttek közül Nagy Éva, ügyvivő  hozzászólásában annak adott hangot, hogy a pedagógus életpálya bevezetéséből kimaradtak a szakdolgozók 90 %-a, méltánytalannak és egyenlőtlennek érzik ezáltal az intézkedést, mely kapcsán megfogalmazódott, hogy  a pedagógus életpálya középfokú végzettségűekre vonatkozó bértábla kiterjesztése elengedhetetlen. A technikai, gazdasági és élelmezési területen dolgozók kollégák bérfelzárkóztatására is rákérdeztek a küldöttek. Kovácsné Bárány Ildikó főosztályvezető asszony válaszában a bölcsődei dajka munkakör 2017-től való bevezetését említette, mely magasabb besorolási lehetőséget fog a kollégák számára biztosítani, úgy vélik elindult egy folyamat és az államtitkárság azon lesz, hogy a bérintézkedések mihamarabb elérjék a teljes dolgozói kört. Dr. Koncz József (tiszteletbeli elnök) üdvözölte az  új szakmai és bérezési irányokat, mindemellett kiemelte a módszertani intézmények szükségességét, amire már az új intézmények elindításánál óriási szükség lenne.   Scheer Ferencné ügyvivő szerint, valóban közösek a célok, de az új ellátásoknál a szakmai és a személyi feltételek közelítése (létszám, képzettség terén) a klasszikus bölcsődéhez elengedhetetlen, mert különben elvész a szakmaiság, mely a táplálja a szülők bizalmát az intézmények felé. Továbbá mindenképp szükséges látni, azt a tényt, hogy a dolgozók milyen méltánytalan anyagi helyzetben vannak, amely sürgős változtatást igényel. Petus Márta  a bölcsődei korai fejlesztés visszaállítását szorgalmazta, mert a KLIK-hez (Pedagógiai Szakszolgálatokhoz)  történő 2013-as feladatátadást követően, az a tapasztalat, hogy a bölcsődében elhelyezett  sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztése nem igazán valósul meg, nincs elég szakember,  nem jut elegendő idő a gyermekek fejlesztésére, és emiatt a szülők viszik munkájukat megszakítva, vagy munkaidő után külön fejlesztésre gyermekeiket, de szinte ugyanezeket a gondokat fogalmazta meg a napokban napvilágot látott – az idősebb korosztály ellátására vonatkozó – ombudsmani jelentés is.

Helyettes államtitkár asszony a tavasszal elfogadott kormányhatározatban szereplő koragyermekkori intervenciós feladataik körében ígérte, hogy átvizsgálják a jelenlegi helyzetet és amennyiben be kell avatkozni, akkor kezdeményezni fogják  – a feladatellátás átadás előtti, illetve az utóbbi időszak tapasztalatait figyelembe véve –  a bölcsődei korai fejlesztés újragondolását.
A párbeszéd zárásaként  helyettes államtitkár asszony többször is hangot adott annak, hogy a jövőben is számít a BDDSZ véleményére és javaslataira, és megerősítette, hogy készek a további együttműködésre.

A kongresszus ezek után elvégezte az Alapszabály módosítását, melyre az új Polgári Törvénykönyvben lévő szabályokhoz történő megfeleltetés miatt volt szükség. Ezt követően a kongresszusi küldöttek egyhangú szavazattal döntöttek, hogy kezdeményezik a BDDSZ felvételét az Európai Közszolgálati Szakszervetek Szövetségébe  (az EPSU-ba). 
A kongresszus utolsó napirendjében megvitatta az aktuális bérkérdéseket, illetve a lehetséges cselekvési irányokat, ezt követően elfogadott egy állásfoglalást, melyet széles körben kíván eljuttatni a döntéshozók és a politikai pártok képviselői felé, kérve az ügyben támogatásukat.

Galéria

Még több fotó a FB oldalunkon itt!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.