Akciósorozatot hirdetett a KÖZDEMOSZ

Mai sajtótájékoztatóján több elemből álló nyomásgyakorló akciósorozatot jelentett be a KÖZDEMOSZ.

Mai sajtótájékoztatóján több elemből álló nyomásgyakorló akciósorozatot jelentett be a KÖZDEMOSZ.

 A sajtótájékoztató elején Fehér József SZEF alelnök, a KÖZDEMOSZ ügyvivője emlékeztetett arra, hogy 28 ágazati szakszervezet az eredményetlen tárgyalások miatt döntött úgy, hogy létrehozza a demonstrációs és sztrájkbizottságot. A KÖZDEMOSZ szakszervezetei jellemzően olyan közszférás munkavállalókat képviselnek, akik nem részesültek semmiféle bérfejlesztés, de néhány olyan is, ahol volt valamilyen béremelés, de nem a kívánt mértékű vagy módú. Egy hónappal ezelőtt a tárgyaláson nem volt semmiféle ajánlat és a kormányzat nem is kezdeményezett további egyeztetést, így a mai nappal meghirdetésre kerülnek az akciók.

Fehér kiemelte, az elmúlt 6 év „adósságrendezése” érdekében kellene a 20%-os béremelés, hogy a reálbércsökkenést nagyjából kompenzálja. A romlás már az előző kormány alatt megkezdődött, hiszen akkor vették el például a 13. havi fizetést, de példátlan, hogy egy teljes kormányzati cikluson belül ne legyen semmilyen bérnövekedés. Ez azzal párhuzamosan, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum viszont folyamatosan emelkedett, azt eredményezte, hogy a közszféra mintegy 660 000 munkavállalójának több mint harmada nem a besorolása szerinti, hanem a minimálbér vagy a garantált bérminimum szerinti bérezésben részesül, mivel ezek a tételek a bértábla jelentős részét lefedik.

 Hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek a KÖZDEMOSZ tagjai különböző nyomásgyakorló akciókat szerveznek:

–          2014. január 25.-én, szombaton egy több civil szervezet által szervezett, a „Szabad Oktatásért” címet viselő demonstrációhoz csatlakozik a KÖZDEMOSZ.

–          2014. február 21-22.-én „Közpanasz 1365 percben” címmel közszolgálati panasznapokat tartanak nyilvánosan, valamelyik közintézmény előtt

–          2014. február 23.-án Segélykoncertet szerveznek a közszolgálati szegények megsegítésére

 Mendrey László, PDSZ elnök elmondta, hogy a a „Szabad Oktatásért” címmel szerveződő demonstráció (https://www.facebook.com/events/1394379910811735/) eredetileg egy oktatási demonstrációnak indult, ehhez csatlakozik most a KÖZDEMOSZ, melynek a közszféra egészére vonatkozó 20%-os béremelési igényét felvették a követelések közé. A tüntetésre 2014. január 25-én, 15:00-i kezdéssel kerül sor, amikor is a Szabadság térről a Szalay utcába vonulva, több állomáson beszédekkel tarkítva zajlik majd a demonstráció.

Mendrey szerint, mivel összeérnek a célok és közös az a munkáltató is, aki felé a követeléseket megfogalmazzák elkerülhetetlenné vált, hogy közösen lépjenek fel. 2014 januárja arról szól, hogy a különböző szereplők felismerik, hogy azonos oldalon állnak, közösek a céljaik és elkezdenek közösen fellépni az érdekeikért.

 Földiák András, KKDSZ elnök ismertette a közszolgálati panasznapok rendezvényt. 2014. február 21-22-én „Közpanasz 1365 percben” címmel panasznapokat szervez a KÖZDEMOSZ arról, hogy az addigra pontosan 1365 napja hatalmon lévő kormány milyen ígéreteit nem teljesítette. Megközelítőleg 90-100 hozzászólás, illetve szónoklat hangzik majd el két szakaszban a siralmas közszolgálati bérhelyzetről, a szakmai munka nehézségeiről, a közszféra dolgozóinak megbecsültségének hiányáról és a hasonló problémákról.

Földiák elmondta azt is, hogy lesz ezenkívül egy panaszfal is, ahová a járókelők, illetve az érdeklődők is kitűzhetik a saját panaszaikat. A pontos helyszín még nem eldöntött, de mindenképpen nyilvánosan kerül sor a panaszok elmondására, valószínűleg a képviselői irodaház közelében.

 Dr. Kuti László, TUDOSZ elnök beszélt a segélykoncertről. Mint elmondta, a rendezvény megrendezésének ötletét a „Hét krajcár” című Móricz Zsigmond novella adta, melyben a koldus segít a szegénynek. Kiemelte, önmagában is tragikus, hogy erre a közszféra munkavállaló körében – akik nélkül nem működik az ország – szükség van, mivel nem fizetik meg őket tisztességesen. Így a munkavállalók csak vegetálnak, nem tudnak nyugodt életet élni, s emellett a munkájuk megfelelő szintű elvégzésére koncentrálni.

Kuti elmondta, hogy a segélykoncert 2014. február 23-án, 13:00- 16:00-ig a VASAS Szakszervezet Magdolna utcai székházában kerül majd megrendezésre neves művészek részvételével.

 Az akciósorozat ezzel nem áll meg, ha a követelést nem teljesítik, hanem további akciókat szerveznek, akár egy nagyobb tömegdemonstráció megrendezésére is sor kerülhet. Az üzenet a jelenlegi kormánynak szól, de ha elhúzódik a vita, akkor áttevődik a következő, leendő kormányhoz is.

Az akciósorozat azt a tévhitet is igyekszik megcáfolni, hogy minden rendben lenne a közszférában. Meg kell mutatni, hogy a munkavállalók képviselői nem félnek megszólalni. Féljen az, aki félelmet kelt!

További információ: https://www.facebook.com/pages/K%C3%96ZDEMOSZ/733082090052835

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk