Akciósorozatot hirdetett a KÖZDEMOSZ

Mai sajtótájékoztatóján több elemből álló nyomásgyakorló akciósorozatot jelentett be a KÖZDEMOSZ.

Mai sajtótájékoztatóján több elemből álló nyomásgyakorló akciósorozatot jelentett be a KÖZDEMOSZ.

 A sajtótájékoztató elején Fehér József SZEF alelnök, a KÖZDEMOSZ ügyvivője emlékeztetett arra, hogy 28 ágazati szakszervezet az eredményetlen tárgyalások miatt döntött úgy, hogy létrehozza a demonstrációs és sztrájkbizottságot. A KÖZDEMOSZ szakszervezetei jellemzően olyan közszférás munkavállalókat képviselnek, akik nem részesültek semmiféle bérfejlesztés, de néhány olyan is, ahol volt valamilyen béremelés, de nem a kívánt mértékű vagy módú. Egy hónappal ezelőtt a tárgyaláson nem volt semmiféle ajánlat és a kormányzat nem is kezdeményezett további egyeztetést, így a mai nappal meghirdetésre kerülnek az akciók.

Fehér kiemelte, az elmúlt 6 év „adósságrendezése” érdekében kellene a 20%-os béremelés, hogy a reálbércsökkenést nagyjából kompenzálja. A romlás már az előző kormány alatt megkezdődött, hiszen akkor vették el például a 13. havi fizetést, de példátlan, hogy egy teljes kormányzati cikluson belül ne legyen semmilyen bérnövekedés. Ez azzal párhuzamosan, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum viszont folyamatosan emelkedett, azt eredményezte, hogy a közszféra mintegy 660 000 munkavállalójának több mint harmada nem a besorolása szerinti, hanem a minimálbér vagy a garantált bérminimum szerinti bérezésben részesül, mivel ezek a tételek a bértábla jelentős részét lefedik.

 Hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek a KÖZDEMOSZ tagjai különböző nyomásgyakorló akciókat szerveznek:

–          2014. január 25.-én, szombaton egy több civil szervezet által szervezett, a „Szabad Oktatásért” címet viselő demonstrációhoz csatlakozik a KÖZDEMOSZ.

–          2014. február 21-22.-én „Közpanasz 1365 percben” címmel közszolgálati panasznapokat tartanak nyilvánosan, valamelyik közintézmény előtt

–          2014. február 23.-án Segélykoncertet szerveznek a közszolgálati szegények megsegítésére

 Mendrey László, PDSZ elnök elmondta, hogy a a „Szabad Oktatásért” címmel szerveződő demonstráció (https://www.facebook.com/events/1394379910811735/) eredetileg egy oktatási demonstrációnak indult, ehhez csatlakozik most a KÖZDEMOSZ, melynek a közszféra egészére vonatkozó 20%-os béremelési igényét felvették a követelések közé. A tüntetésre 2014. január 25-én, 15:00-i kezdéssel kerül sor, amikor is a Szabadság térről a Szalay utcába vonulva, több állomáson beszédekkel tarkítva zajlik majd a demonstráció.

Mendrey szerint, mivel összeérnek a célok és közös az a munkáltató is, aki felé a követeléseket megfogalmazzák elkerülhetetlenné vált, hogy közösen lépjenek fel. 2014 januárja arról szól, hogy a különböző szereplők felismerik, hogy azonos oldalon állnak, közösek a céljaik és elkezdenek közösen fellépni az érdekeikért.

 Földiák András, KKDSZ elnök ismertette a közszolgálati panasznapok rendezvényt. 2014. február 21-22-én „Közpanasz 1365 percben” címmel panasznapokat szervez a KÖZDEMOSZ arról, hogy az addigra pontosan 1365 napja hatalmon lévő kormány milyen ígéreteit nem teljesítette. Megközelítőleg 90-100 hozzászólás, illetve szónoklat hangzik majd el két szakaszban a siralmas közszolgálati bérhelyzetről, a szakmai munka nehézségeiről, a közszféra dolgozóinak megbecsültségének hiányáról és a hasonló problémákról.

Földiák elmondta azt is, hogy lesz ezenkívül egy panaszfal is, ahová a járókelők, illetve az érdeklődők is kitűzhetik a saját panaszaikat. A pontos helyszín még nem eldöntött, de mindenképpen nyilvánosan kerül sor a panaszok elmondására, valószínűleg a képviselői irodaház közelében.

 Dr. Kuti László, TUDOSZ elnök beszélt a segélykoncertről. Mint elmondta, a rendezvény megrendezésének ötletét a „Hét krajcár” című Móricz Zsigmond novella adta, melyben a koldus segít a szegénynek. Kiemelte, önmagában is tragikus, hogy erre a közszféra munkavállaló körében – akik nélkül nem működik az ország – szükség van, mivel nem fizetik meg őket tisztességesen. Így a munkavállalók csak vegetálnak, nem tudnak nyugodt életet élni, s emellett a munkájuk megfelelő szintű elvégzésére koncentrálni.

Kuti elmondta, hogy a segélykoncert 2014. február 23-án, 13:00- 16:00-ig a VASAS Szakszervezet Magdolna utcai székházában kerül majd megrendezésre neves művészek részvételével.

 Az akciósorozat ezzel nem áll meg, ha a követelést nem teljesítik, hanem további akciókat szerveznek, akár egy nagyobb tömegdemonstráció megrendezésére is sor kerülhet. Az üzenet a jelenlegi kormánynak szól, de ha elhúzódik a vita, akkor áttevődik a következő, leendő kormányhoz is.

Az akciósorozat azt a tévhitet is igyekszik megcáfolni, hogy minden rendben lenne a közszférában. Meg kell mutatni, hogy a munkavállalók képviselői nem félnek megszólalni. Féljen az, aki félelmet kelt!

További információ: https://www.facebook.com/pages/K%C3%96ZDEMOSZ/733082090052835

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,