Keresés
Close this search box.

Beszámoló a SZEF Nyugdíjas Választmányának tematikus fórumáról

SZEF Nyugdíjas Választmány 2024. 04. 26.

A SZEF Nyugdíjas Választmánya 2024. április 26-án, pénteken Fórumot tartott „Mindenkinek fontos – egészségünk és helyünk a világban” mottóval a Benczúr Hotelben. A téma választását a jelenlegi egészségügyi helyzet, valamint a NATO (25) és az Európai Unióhoz (20) való csatlakozás évfordulói adták. A hat meghívott előadó ezeknek a területeknek a szakértői közül kerültek ki.

A Fórumot Papp Katalin SZEF NYV elnökének köszöntője után Csóti Csaba, a SZEF elnöke nyitotta meg. Levezető elnök, moderátor Pap László Csaba a SZEF NYV egyik alelnöke volt.
A vendégek között megjelentek társkonföderációk nyugdíjas vezetői is, így Juhász László, a MASZSZ, Bálint Zoltán, a LIGA konföderáció részéről, valamint a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának további tagjai és szakértői.

Elsőként Prof. dr. Orosz Éva, professor emirata tartott előadást, aki a magyar egészségügy – az 1990-es évektől – helyzetének alakulását mutatta be ábrákkal, grafikonokkal kiegészítve: „Magyar egészségügy – hogy csúszott a V4 országok közül az utolsó helyre?” címmel.

Következő Újhelyi István, EU Parlamenti képviselő volt: „Egy megoldás – az Európai Egészségügyi Unió Koncepciója” volt előadásának témája.

Utána dr. Weltner János, sebész főorvos „Mire képes a mai magyar állami egészségügy?” -előadásában szembesített minket a mai magyar valósággal.

Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes – „Egy fővárosi megoldás – az Integrált Szociális és Egészségügyi Rendszer” következett. Nemcsak a NYUSZET által kidolgozott és a Főváros által befogadott anyagról beszélt, hanem az elmúlt választási ciklus alatt megvalósult munkájukról, jövőbeli terveikről is beszélt.

A rövid kávészünet után Herman János, volt NATO nagykövet „Helyünk a NATO-ban -25 éves tagságunk tanulságai (1999. március 12.)” előadása következett. Beszélt a tagság előnyeiről és a kötelezettségekről.

Végül Balázs Péter, volt külügyminiszter: „Helyünk az EU-ban – húsz év tanulságai és a jövőnk – az EP választás tétjei” címmel tartott előadásával zárta a napot.

A résztvevők kérdései, a válaszok zárták az 50 fő részvételével tartott fórumot.

A beszámolót dr. Mayer Lajos készítette.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az