Keresés
Close this search box.

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros munkásmozgalmi múltjáról. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is a SZEF, a Politikatörténeti Intézet (PTI), valamint Dr. Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester közösen szervezték a múltidézést.

Az esemény sorozat a Gólya Közösségi Házban kezdődött, ahol Csunderlik Péter történész előadása vezette fel a délutánt, aki több párhuzamot vont a jelenlegi politikai élet és az XX. század első felének politikai működése között.

A kérdések perceit Ignácz Károly történész vezette és válaszolt a közönség kérdéseire. A beszélgetés a Mércének köszönhetően visszanézhető.

A városi sétát Takács Róbert történész vezette, aki a sírkertig vezető kacskaringós úton 3 megállót iktatott be, ahol az egykori Martinovics, Lissauer és Niagara kávéházak munkásmozgalmi életével ismerkedhettünk meg. Az ismertetők elhangzása alatt a PTI munkatársai laminált képekkel segítették felidézni a 100 évvel ezelőtti épületek homlokzatát és belsejét.

A sírkertben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), a SZEF, a PTI, és Dr. Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester helyeztek el koszorúkat és virágokat.

Ezt követően a temetővel szemben található imponzás Országos Társadalombiztosítási Intézet (OTI) székházánál elevenítettük fel a munkásbiztosítás intézményét, valamint az épület történetét.

Két és fél óra után értünk a megemlékezés utolsó állomásához, a 2023 nyarán átadott Tolnai Lajos utcai emléktáblához, ahol Dr. Erőss Gábor, mint kerületi alpolgármester és Egry Gábor a PTI főigazgatója mondtak rövid beszédeket. A jelenlévő szervezetek itt is koszorúkat és virágokat helyeztek el. A megemlékezéshez itt csatlakozott az MSZP VIII. kerületi szervezete is, amely szintén koszorút helyezett el.

A városi sétát Takács Róbert történész vezette, aki a sírkertig vezető kacskaringós úton 3 megállót iktatott be, ahol az egykori Martinovics, Lissauer és Niagara kávéházak munkásmozgalmi életével ismerkedhettünk meg. Az ismertetők elhangzása alatt a PTI munkatársai laminált képekkel segítették felidézni a 100 évvel ezelőtti épületek homlokzatát és belsejét. A sétából írásos cikk is készült, amely a Mérce oldalán olvasható.

A megemlékezés képekben.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.