Keresés
Close this search box.

Tisztes munka világnapja

Október 7-e a Tisztes munka világnapja. Az ETUC felhívására mi is csatlakoztunk ahhoz az európai kampányhoz, amely dolgozók bérének emelését és a gazdagok megadóztatását tűzte zászlajára.

 

Vessenek véget a megélhetési válságnak! Emeljék a béreket és adóztassák meg a profitot!

Ezt a válságot a túlzott nyereség – és nem a bérek – okozzák.

Nem a bérek okozzák az inflációt. A munkavállalók a válság áldozatai, mert a bérek értéke csökken, miközben a mindennapi szükségletek ára emelkedik. Ez növeli a meglévő egyenlőtlenségeket, legkeményebben az alacsonyan fizetett munkavállalókat és a kiszolgáltatott embereket sújtva.

A munkaadók, a kormányok és az EU egyaránt felelősek azért, hogy sürgős intézkedéseket tegyenek a megélhetési költségek válságának kezelésére, biztosítva a béremeléseket, sürgősségi támogatást nyújtva a küszködő családoknak, ár-sapkákkal, az adózás alakításával, valamint a többletprofit és többletvagyon újraelosztásával.

Ezért a munkavállalók és szakszervezeteik Európa-szerte egy hatpontos tervet szorgalmaznak a megélhetési költségek válságának kezelésére és egy olyan gazdaság építésére, ami a munkavállalóknak is ad. A következőket követeljük:

  1. Béremeléseket a megélhetési költségek növekedésének fedezésére és biztosítva azt, hogy a munkavállalók tisztességesen részesüljenek a termelékenység növeléséből, valamint kollektív alkut előmozdító intézkedéseket, ami a méltányos díjazás és a fenntartható gazdaság elérésének legjobb módja.
  2. Pénzügyi támogatást, hogy az emberek kifizethessék energiaszámláikat, hogy ennivalót tehessenek az asztalra, kifizethessék a lakbéreiket. Az élelemhez és a meleg otthonhoz való jog emberi jog, és ezt meg kell védeni. A szegénységben élőktől nem várható el, hogy megfizethetetlen számlákat fizessenek. Szükséges a lekapcsolások tilalma.
  3. Árplafonokra van szükség, különösen az energiaszámlák kapcsán és olyan adók kellenek az energia okán keletkező túlzott profit és vállalatok esetében, amelyek biztosítják, hogy ne spekulálhassanak a válsággal. Olyan intézkedések szükségesek a nyerészkedés megállítására, mint például az osztalékok korlátozása, valamint az élelmiszerárakkal kapcsolatos spekulációk megakadályozása.
  4. Nemzeti és európai válságellenes támogatási intézkedések szükségesek a jövedelmek és a munkahelyek védelme érdekében az ipar, a szolgáltatások és a közszféra területén, beleértve a munkahelyek és jövedelmek védelmét szolgáló SURE-típusú intézkedéseket, finanszírozva a szociális intézkedéseket a válság és a méltányos átmeneti folyamatok kezeléséhez.
  5. Az EU energiapiac működésének reformjára van szükség. Fel kell ismerni, hogy az energia közjó és befektetések kellenek a válság kiváltó okainak, mint például az elégtelen zöld energia beruházások, és a privatizáció következményeinek kezelésére.
  6. Helyet kell kapniuk a szakszervezeteknek a válságellenes intézkedések megtervezésének és végrehajtásának tervezőasztalánál, a szociális párbeszéd révén. Ez a bevált módszer a válság sikeres kezelésére.

A kormányok és az EU nem maradhatnak tétlenek ezen válság esetében. A tétlenség vagy a rossz válaszok ára, – mint például a kamatemelések, a bérbefagyasztások, vagy a sikertelen megszorító programhoz való visszatérés – katasztrofális lesz.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.