Keresés
Close this search box.

Koszorúzás és gyertyagyújtás a munkabalesetben megrokkantak és elhunytak emléknapja alkalmából.

A munkabalesetben elhunyt és megsérült munkavállalók nemzetközi emléknapja – mely minden év április 28-án van – alkalmából szervezett eseményen helyezett el koszorút és gyújtotta meg az emlékezés mécseseit a SZEF képviseletében Szatmári Lajos, a SZEF alelnöke és Szabóné Würth Boglárka az OBM MVO SZEF delegáltja.

67 ember, apa, anya gyermek, nagyszülő, 67 munkavállaló, aki reggel, felkelt, majd elindult dolgozni, de már sohasem tér haza. A statisztika nem javul, 2022-ben 68 volt ez a szám, eggyel kevesebb, de már egy is sok, túl sok. Ráadásul a statisztikákat elemezve látható az is, hogy ugyan a halálos kimenetelű balesetek száma csökkent, addig a súlyos, a csonkolásos és életveszélyes sérülést okozó balesetek száma a másfélszeresére emelkedett.

 

Összes munkabaleset és a halálos kimenetelű
munkabalesetek alakulása 2019-2023 

ÉvÖsszes munkabaleset számaHalálos munkabalesetek száma
20192405583
20202036664
20212159184
20222117368
20232065867

A cél, hogy egy munkavállaló se veszítse életét munkavégzés közben. Ennek érdekében a szakszervezetek folyamatosan felhívják a figyelmet az ellenőrzések fontosságára és mennyiségének jelentős mértékű növelésére.

De úgy tűnik hiába, a kormány nem foglalkozik az érvekkel és a javaslatokkal, sőt érdemi egyeztetés nélkül és érthetetlen, ismeretlen célok elérése érdekében 2023 folyamán olyan szabályozásokat hozott, mely jelentősen lazított a munkavédelmi oktatások rendszerén, valamint törvényben módosította azt a kötelezettséget is, mely a munkaköri alkalmassági vizsgálatokra vonatkozott. Tette mindezt úgy, hogy a véleményük szerint ezek a módosítások csak „adminisztratív” jellegű módosítások. 67 ember, 67 család számára ez biztosan nem „csak” adminisztratív módosítási esemény.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ezúton is szeretné felhívni a figyelmet a munkavédelem fontosságára, arra, hogy a megfelelő ellenőrzés, a hatóságok létszámának növelése, valamint a munkavédelmi oktatások, és a megfelelő minőségű ellenőrzött munkavédelmi eszközök biztosítása segíthet elérni a balesetek számának csökkenését. Emellett a SZEF oktatási programjának és tisztségviselői képzésének részeként is beszélünk erről a témáról és képezzük ez irányba is a szakszervezeti vezetőket.

A célok elérése azonban csak háromoldalú összefogással lehetséges a munkáltatók, a hatóságok és a munkavállalók közös akarata hozhat igazi áttörést és eredményt.

A beszámolót Szatmári Lajos, a SZEF alelnöke készítette.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az