Őrizzük meg a nyugdíjak értékállóságát

A NYUSZET követelése a nyugdíjak értékállósága érdekében

 

 Az első fél évben fokozatosan elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható.

  • Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei infláció várható értéke 13%. A nyugdíjasok elvárják, hogy a kormány a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 4,1%-kal emelje.
  • Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023. januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2%-os fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az MNB júniusban kiadott jelentésében 6,8-9,2% közötti inflációval számol. Ennek alapján a januári emelés mértékét legalább 8%-ban lehet reálisan megállapítani.
  • A nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. Ezért a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4%-kal indokolt emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

A fenti követekéseinket az alábbi tényekkel támasztjuk alá:

Júniusban a fogyasztói árak 11,7%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest; a nyugdíjas fogyasztói kosárral számított árindex 11,8%-ot tett ki, míg az első fél évben 9,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak. A hazai vágtató infláció főként a magyar gazdaságpolitika problémáira vezethető vissza.

Kritikus a családok, különösen a többgyermekes családok és a nyugdíjasok számára, hogy az élelmiszerek ára az általános fogyasztói árindex közel kétszeresével, 22,1%-kal, ezen belül az alapvető élelmiszerek ára rendkívüli mértékben, 37%-kal emelkedett. Csak néhány példa arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat a vágtató infláció: a margarin ára 58,1%-kal, a sajté 43,4%-kal, a marhahúsé 41%-kal, a száraztésztáé 39,9%-kal, a kenyéré 39,7%-kal, a sertészsiradéké 37,9%-kal, a baromfihúsé 37,1%-kal, a vajé 36,6%-kal, a tojásé 34,3%-kal, a péksüteményeké 31,1%-kal, a száraz hüvelyeseké 29,7%-kal, a halé 25,6%-kal, a tejé 24,9%-kal, a rizsé 24,4%-kal, a teáé 24%-kal, a fűszereké és ételízesítőké 22,3%-kal, a párizsié és a kolbászféléké 21,7%-kal, a szalonnáé 20,2%-kal, a liszté 19,8%-kal, a szalámié és a sonkáé 18,4%-kal, az éttermi étkezésé 18,3%-kal, a friss hazai és déligyümölcsöké 17,4%-kal, a friss zöldségé 16,9%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest. Az idős emberek százezrein a rezsicsökkenés sem segít, mert nem gázzal vagy villannyal fűtenek: a szén ára 15,4%-kal, a tűzifáé 10,5%-kal drágult egy év alatt.

Az infláció további súlyosbodását mutatja, hogy gyorsan emelkedik a maginflációs mutató: a 12,2%-os májusi érték után júniusban 13,8%-ot mért a KSH. A nyugdíjasokat kimondottan hátrányosan érinti, hogy a magyar inflációs adatok – a számbavétel bizonytalansága miatt – a szokásosnál sokkal kevésbé megbízhatóak.

Az Európai Unió tagországai között a magyar infláció a felső harmadban van, és ami különösen problematikus, hogy ezen belül az élelmiszerek árának emelkedése az első három között van, és ugyanez a helyzet a maginflációs mutatóval, amely a többi tagországhoz képest kiemelkedően magas.

 

Dr. Mayer Lajos

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és