Keresés
Close this search box.

Szakmai látogatás az Osztrák Szakszervezeti Szövetségnél

A 2 éve megkezdett partneri kapcsolatok folyományaként 2022. április 19-én és 20-án Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára Bécsben járt, hogy három témában szerezzen hasznosítható tapasztalatokat az osztrák kollégáktól.

A tavaly ősz óta tervezett látogatás a pandémia és a szigorú osztrák védekezési protokollok miatt hónapokat váratott magára, de előzetesen is rengeteg kérdést küldtünk meg, hogy a lehető leghatékonyabban töltsük el a rövid 60-90 perces találkozókat felkészült partnereinkkel.

Egyik témánk a lakhatással kapcsolatos osztrák szakszervezeti tapasztalatok megismerése volt, hiszen 1953 óta non-profit szervezetek működésével igen fontos szerepet játszanak ezek a szereplők a bécsi és az ausztriai lakhatás helyzetének alakításában.

Első nap a GBH, azaz az építési és famegmunkálásban érintett dolgozókat tömörítő szakszervezet képviselőjével Christian Fölzerrel találkoztunk, aki az általuk felügyelet Gewog lakhatási szövetkezet felügyelőbizottsági tagja. Ő elsősorban közgazdasági és pénzügyi oldalról mutatta be az osztrák példát, illetve az általuk biztosított 15 ezer ingatlan fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését.

A délelőtt folyamán az ÖGB nemzetközi irodájának munkatársaival beszéltünk át nemzetközi ügyeket és képzési lehetőségeket, amelyet Isabelle Ourny facilitált, aki egyben a 2 napos találkozó házigazdája is volt.

Kora délután a versenyszféra fehérgalléros dolgozóit tömörítő (GPA) lakhatási szövetkezethez (WBV-GPA) látogattunk el, akiknél már nem először járt a SZEF. Itt Michael Gehbauer cégvezető fogadott minket és a jogi, politikai kérdéseket vettük végig az osztrák modell kapcsán, illetve a fenntarthatóságról beszéltünk (ennek a szövetkezetnek a nevéhez több innovatív projekt is köthető). Ennek a cégnek is 15 ezer ingatlan áll a tulajdonában szerte Ausztriában.

A délután és az este hátralévő részében csatlakozott hozzánk Dorottya Kickinger, aki az ÖGB Burgenland oktatási felelőse. Vele az országos és regionális képzési rendszert tekintettük át és módszertani, szervezési tapasztalatokat osztottunk meg egymással. Mivel a kolléganő magyar anyanyelvű, így beszéltünk a magyarországi lehetőségekről is, hiszen az ÖGB aktív munkát fejt ki a határ menti megyékben a jelentős számú ingázó miatt, valamint egyéb projektek is szóba kerültek.

A második nap egy rövid, de nagyon intenzív oktatási tematikájú tapasztalatcserével indult. Wolfgang Greif az oktatási osztály felelőse a versenyszférában dolgozó fehérgalléros dolgozók, azaz a GPA munkatársa. Megtisztelő volt, hogy az előzetesen megküldött kérdéseinkre írásban is választ adott így a kérdéses területeket, illetve friss oktatási tapasztalatokat tudtuk áttekinteni főleg az élő és online események kapcsán.

A látogatás zárásaként az Osztrák Ellenállás Levéltárban találkoztunk Bernhard Weidingerrel, aki a szélsőjobboldal kutatója. Témánk a radikalizálódó dolgozói réteg és az arra adható válaszok voltak. Egy olyan témát, amit európai szinten sem tudunk megválaszolni, nekünk sem sikerült, de néhány praktikus kérdésben kicsit előrébb jutottunk.

A Bécsben megszerzett tapasztalatok elsősorban az oktatásban, illetve a lakhatási projektben résztvevő kollégákkal kerül majd átbeszélésre és kiértékelésre a további munka előkészítése kapcsán.

A beszámolót készítette: Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára

Képek

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik