SZEF álláspont az NGTT 2020. március 6-ai üléséről

2020. március 6-án  ülést tartott a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT), melynek napirendjén az alábbi témák szerepeltek:

 

                     1.Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár előadása a köznevelés tárgykörében

                     2.Fekete Péter kultúráét felelős államtitkár előadása a kultúra és közművelődés tárgykörében

                     3.Az NGTT SZMSZ-ének módosítása.

Az ülésen a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát delegáltként dr. Agg Géza képviselte.

Az első napirendi pont kapcsán dr. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár a plenáris ülés előtt megküldte megküldött írásbeli beszámolóját szóban kiegészítette. ennek keretében beszélt a demográfiai helyzet változásáról, a pedagógus életpályára biztosított bérfejlesztés forrásairól, a 2020. szeptember elsejétől minden diák számára ingyenes tankönyv ellátásról és más, a köznevelés érdekében hozott kormányzati intézkedésekről.

A szóbeli kiegészítés elhangzása után az NGTT oldalak képviselői és delegáltjai szóltak hozzá a beszámolóhoz, melynek keretében dr. Agg Géza a szakmai koncepciók, jogszabály tervezetek előkészítésére vonatkozó időkorlátok szűkösségét tette szóvá.

Az oktatási ágazat bérhelyzete kapcsán a SZEF delegáltja az alábbiakra hívta fel a figyelmet.

1. Az oktatási ágazat minden szereplőjének tisztességes bérre van szüksége, a műszaki és gazdasági személyzet éppen olyan fontos szereplője az iskolának, mint a pedagógus és az igazgató.

2. A pedagógus életpálya esetében egy év után megszűnt a bérek valorizálása, ezzel megroppant az a bizalom, ami az életpálya modellhez társult és ezt sajnos követte a közszféra egyéb életpálya modelljeinek devalválódása is.

3. A közszféra minden dolgozóját megilleti az értékálló bér. Emlékeztetett arra is, hogy az országgyűlési képviselők javadalmazása 2018. óta az előző évi átlagbér növekedéshez automatikusan igazodik (az idén például 12%-kal), pedig az átlagjövedelmük mintegy háromszorosa a pedagógusokénak.

4. A pedagógusok átlagbére nem éri el a nemzetgazdasági átlagot, ami 2019-ben havi bruttó 367.800 Ft volt.

5. A pedagógusok átlagbére 2014-ben a nemzetgazdasági átlagbér 80 %-ára ugrott, miközben az elmúlt öt évben újra 62%-ra esett vissza.

A SZEF delegált felvetéseire érdemi válasz nem hangzott el.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár a prezentációval egybekötve tartotta meg előadását. Álláspontja szerint az EUROSTAT 2018-as adatai szerint Magyarországon a legmagasabb a GDP-n belül a kulturális ágazat részesedése (1,3%). a kulturális területen tapasztalható fejlesztési ütem álláspontja szerint példátlan. Beszámolt a Nemzeti Kulturális Tanács létrejöttéről, aminek jelentős szerepet szán a kormány a jövőben.

A szóbeli kiegészítés elhangzása után az NGTT oldalak képviselői és delegáltjai szóltak hozzá a beszámolóhoz, melynek keretében dr. Agg Géza megfogalmazta, hogy a kulturális területen dolgozók bérhelyzete az egyik legsiralmasabb és feltette a kérdést, hogy mit tervez a kormány a kulturális ágazat béreinek felzárkóztatása érdekében? kérdést tett fel az Országos Széchenyi Könyvtár elhelyezésével kapcsolatban, illetve egyes múzeumok elhelyezésével kapcsolatban is.

Fekete Péter államtitkár úr válaszában a SZEF kérdéseire válaszolva elmondta, hogy céljuk megtartani a szakembereket a kulturális területen is. Mivel nagy az elszívó hatás a gazdaság egyéb ágazatai részéről, a Pénzügyminisztérium felé minden évben 30%-os béremelési igényt jelentenek be. Az OSZK álláspontja szerint „testidegen” a várban, megfelelő másik épület vagy zöldmezős beruházás jelentheti a végleges megoldást. Álláspontja szerint egyes múzeumok vidéki elhelyezése lehetséges, ha ez előnyökkel jár.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,