SZEF álláspont az NGTT 2020. március 6-ai üléséről

2020. március 6-án  ülést tartott a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT), melynek napirendjén az alábbi témák szerepeltek:

 

                     1.Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár előadása a köznevelés tárgykörében

                     2.Fekete Péter kultúráét felelős államtitkár előadása a kultúra és közművelődés tárgykörében

                     3.Az NGTT SZMSZ-ének módosítása.

Az ülésen a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát delegáltként dr. Agg Géza képviselte.

Az első napirendi pont kapcsán dr. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár a plenáris ülés előtt megküldte megküldött írásbeli beszámolóját szóban kiegészítette. ennek keretében beszélt a demográfiai helyzet változásáról, a pedagógus életpályára biztosított bérfejlesztés forrásairól, a 2020. szeptember elsejétől minden diák számára ingyenes tankönyv ellátásról és más, a köznevelés érdekében hozott kormányzati intézkedésekről.

A szóbeli kiegészítés elhangzása után az NGTT oldalak képviselői és delegáltjai szóltak hozzá a beszámolóhoz, melynek keretében dr. Agg Géza a szakmai koncepciók, jogszabály tervezetek előkészítésére vonatkozó időkorlátok szűkösségét tette szóvá.

Az oktatási ágazat bérhelyzete kapcsán a SZEF delegáltja az alábbiakra hívta fel a figyelmet.

1. Az oktatási ágazat minden szereplőjének tisztességes bérre van szüksége, a műszaki és gazdasági személyzet éppen olyan fontos szereplője az iskolának, mint a pedagógus és az igazgató.

2. A pedagógus életpálya esetében egy év után megszűnt a bérek valorizálása, ezzel megroppant az a bizalom, ami az életpálya modellhez társult és ezt sajnos követte a közszféra egyéb életpálya modelljeinek devalválódása is.

3. A közszféra minden dolgozóját megilleti az értékálló bér. Emlékeztetett arra is, hogy az országgyűlési képviselők javadalmazása 2018. óta az előző évi átlagbér növekedéshez automatikusan igazodik (az idén például 12%-kal), pedig az átlagjövedelmük mintegy háromszorosa a pedagógusokénak.

4. A pedagógusok átlagbére nem éri el a nemzetgazdasági átlagot, ami 2019-ben havi bruttó 367.800 Ft volt.

5. A pedagógusok átlagbére 2014-ben a nemzetgazdasági átlagbér 80 %-ára ugrott, miközben az elmúlt öt évben újra 62%-ra esett vissza.

A SZEF delegált felvetéseire érdemi válasz nem hangzott el.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár a prezentációval egybekötve tartotta meg előadását. Álláspontja szerint az EUROSTAT 2018-as adatai szerint Magyarországon a legmagasabb a GDP-n belül a kulturális ágazat részesedése (1,3%). a kulturális területen tapasztalható fejlesztési ütem álláspontja szerint példátlan. Beszámolt a Nemzeti Kulturális Tanács létrejöttéről, aminek jelentős szerepet szán a kormány a jövőben.

A szóbeli kiegészítés elhangzása után az NGTT oldalak képviselői és delegáltjai szóltak hozzá a beszámolóhoz, melynek keretében dr. Agg Géza megfogalmazta, hogy a kulturális területen dolgozók bérhelyzete az egyik legsiralmasabb és feltette a kérdést, hogy mit tervez a kormány a kulturális ágazat béreinek felzárkóztatása érdekében? kérdést tett fel az Országos Széchenyi Könyvtár elhelyezésével kapcsolatban, illetve egyes múzeumok elhelyezésével kapcsolatban is.

Fekete Péter államtitkár úr válaszában a SZEF kérdéseire válaszolva elmondta, hogy céljuk megtartani a szakembereket a kulturális területen is. Mivel nagy az elszívó hatás a gazdaság egyéb ágazatai részéről, a Pénzügyminisztérium felé minden évben 30%-os béremelési igényt jelentenek be. Az OSZK álláspontja szerint „testidegen” a várban, megfelelő másik épület vagy zöldmezős beruházás jelentheti a végleges megoldást. Álláspontja szerint egyes múzeumok vidéki elhelyezése lehetséges, ha ez előnyökkel jár.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk