ETUI képzés: Európai képzés fiatal szakszervezeti vezetők részére 2019/2020

A 9 hónapos, 3 részes képzés második szakaszához érkeztünk február második felében Brüsszelben. A csapat változatlan maradt, viszont még több vendégelőadóit ismerhettünk meg a hét folyamán.

 

Ha már Brüsszelben voltunk, kaptunk a nyakunkba egy jó nagy adag betekintést az európai döntéshozói mechanizmusba, a különböző szervezetek munkáiba, valamint a szakszervezeti szövetség szakmai és lobbitevékenységébe. Konstatálnunk kellett, hogy nagyon keveset látunk és nagyon keveset tudunk az Európai Unió működéséről, nem beszélve a munkavállalói jogok érvényesüléséről és jó így belelátni ebbe a bürokratikus nagyon fragmentált rendszerbe.

Mindenki számára a hét legérdekesebb napja volt, amikor meglátogattuk a versenyszféra (IndustriAll), valamint a közszféra (EPSU) legnagyobb európai szakszervezeti szövetségeinek irodáit és 1-1 órán keresztül lehetőségünk volt plenáris ülésen részt venni a szervezet vezető tisztségviselőivel, nagyon őszinte válaszokat kapni működésükkel, valamint éppen aktuális témákkal (európai minimálbér) kapcsolatban.

Az előadások, plenáris értekezletek mellett sok munkával a hátunk mögött érkeztünk, hiszen a képzések közötti átmeneti időszakban 4 csoport különböző témákban (nemi egyenlőtlenségek, kollektív szerződések, migráció és szakszervezeti oktatás) végzett kutatást, amit aztán szakértők előtt bemutattunk, elemeztünk. A következő átmeneti időszakban tovább foglalkozunk a témáinkkal és megoldási javaslatokat próbálunk kidolgozni az általunk felvetett kérdésekre.

A hét egyik napját a demokrácia a munkahelyen témakörével töltöttük. Az erős előadás, amely rengeteg hasznos elemet tartalmazott, igazán fontos a hazai szakszervezeti mozgalom életében, ahol tényleg az alapoktól kell felépíteni a demokratikus működést és megtanítani az embereket a felelős részvételre, valamint döntéshozatalra.

 

Minden plenárisülést, valamint témafeldolgozást kooperatív munka tarkított, amikor is előre meghatározott szenáriók szerint kell egy-egy megismert témát feldolgoznunk, kielemeznünk és bemutatnunk; sokszor helyzetgyakorlatok, vagy szónoklatok formájában, ezzel is fejlesztve a kommunikációs képességeinket.

A csoportok folytatják a munkát 2. és 3. képzési hét között is, a korábban kidolgozott feladatukat projekt vagy kampány formájában fejlesztik tovább.

A képzésen a SZEF képviseletében részt vett: Csizmadia Krisztina, Dvorácskó Balázs, Madarász Andrea és Szabó József.

A beszámolót készítette: Dvorácskó Balázs

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem