Bérszövetség a V4 országokban

Bérszövetség a V4 országokban elnevezéssel tartottak ETUI képzést a SZEF és a szlovák KOZ SR együttműködésében 2019.12.04-06 között.

Az első napon a képzés vendége Galgóczi Béla ETUI kutató, aki a Kelet-Nyugat közötti bérszakadékról és a bérfelzárkózás lehetőségéről beszélt a résztvevőknek.

A képzés második napján Csóti Csaba SZEF elnök is előadást tartott a részvevőknek, melyet követően kérdezhettek is a résztvevők, illetve megoszthatták saját tapasztalataikat az elhangzottak kapcsán.

Csóti Csaba előadását azzal kezdte, a bértárgyalások alapját mindig a gazdasági növekedés határozza meg, viszont Magyarországon ennek ellenére is fokozódni látszik a bérszakadék, főleg a közszférában. Az állam, mint munkaadó mindig példaként szolgál egy országon belül. Ebből adódóan, ha az állam rosszul bánik a munkavállókkal a gazdasági szereplők is hasonlóan rosszul fognak. Továbbá elmondta, hogy a bér mindig politikai kérdés is, melyet a kiterjedt államapparátus nagyban befolyásol. Hangsúlyozta még, a partnerség fontosságát munkaadók és szakszervezetek között, valamint a bérek indexálást a minimál bérek emelése során.

A felsorolt problémák megoldását a nemzetállami keretből való kilépésben látja.

A szeminárium résztvevői különböző témájú kérdéseket tettek fel, és vártak állásfoglalást egy-egy ügy kapcsán. De legtöbb esetben az összefogást és a V4 országok szakszervezetinek közös munkáját tartották prioritásnak. Köztük a SZEF elnöke is, aki abban hisz a közös gondolkozás, jövőbeni összefogás, kollektív gondolatok lesznek célravezetők ebben a kérdésben.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az