Bérszövetség a V4 országokban

Bérszövetség a V4 országokban elnevezéssel tartottak ETUI képzést a SZEF és a szlovák KOZ SR együttműködésében 2019.12.04-06 között.

Az első napon a képzés vendége Galgóczi Béla ETUI kutató, aki a Kelet-Nyugat közötti bérszakadékról és a bérfelzárkózás lehetőségéről beszélt a résztvevőknek.

A képzés második napján Csóti Csaba SZEF elnök is előadást tartott a részvevőknek, melyet követően kérdezhettek is a résztvevők, illetve megoszthatták saját tapasztalataikat az elhangzottak kapcsán.

Csóti Csaba előadását azzal kezdte, a bértárgyalások alapját mindig a gazdasági növekedés határozza meg, viszont Magyarországon ennek ellenére is fokozódni látszik a bérszakadék, főleg a közszférában. Az állam, mint munkaadó mindig példaként szolgál egy országon belül. Ebből adódóan, ha az állam rosszul bánik a munkavállókkal a gazdasági szereplők is hasonlóan rosszul fognak. Továbbá elmondta, hogy a bér mindig politikai kérdés is, melyet a kiterjedt államapparátus nagyban befolyásol. Hangsúlyozta még, a partnerség fontosságát munkaadók és szakszervezetek között, valamint a bérek indexálást a minimál bérek emelése során.

A felsorolt problémák megoldását a nemzetállami keretből való kilépésben látja.

A szeminárium résztvevői különböző témájú kérdéseket tettek fel, és vártak állásfoglalást egy-egy ügy kapcsán. De legtöbb esetben az összefogást és a V4 országok szakszervezetinek közös munkáját tartották prioritásnak. Köztük a SZEF elnöke is, aki abban hisz a közös gondolkozás, jövőbeni összefogás, kollektív gondolatok lesznek célravezetők ebben a kérdésben.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább