Keresés
Close this search box.

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) hasonlóan a SZEF is tiltakozik a nők elleni erőszak minden formája ellen

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, amikor az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) hasonlóan a SZEF is tiltakozik a nők elleni erőszak minden formája ellen.

Hiszen a sokkoló adatok szerint:

  • Minden 3. nő volt már fizikai vagy szexuális erőszak áldozata.
  • 10-ből egy bántalmazott nő a munkahelyén szenvedte el az erőszakot – egy felettes, kolléga vagy éppen ügyfél által
  • Az európai nők fele megtapasztalja a munkája során a nem kívánt szexuális közeledés, fizikai érintkezés vagy a munkahelyi erőszak és zaklatás egyéb formáit.

A probléma felszámolásának érdekében az ETUC hamarosan elindít egy “Safe at home, safe at work”, azaz “biztonságban otthon, biztonságban a munkahelyen” elnevezésű projektet, melynek keretében szakszervezeti stratégiákat fognak kialakítani a nők elleni erőszak felszámolása érdekében.

A világnapról:

November 25-ét az ENSZ 1999-ben nyilvánította a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjává.

  • 1960-ban, ezen a napon ölték meg a Dominikai Köztársaságban a Mirabal nővéreket Rafael Trujillo diktátor parancsára.
  • A három testvér politikai aktivistaként a diktatúrával szembeni ellenállás szimbólumává vált. Meggyilkolásuk felháborodást váltott ki, az eset hozzájárult Trujillo rendszerének későbbi bukásához is.
  • A nővérek az általános és a feminista ellenállás szimbólumai lettek, haláluk óta számos vers, dal és könyv állított emléket nekik.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros