Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) hasonlóan a SZEF is tiltakozik a nők elleni erőszak minden formája ellen

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, amikor az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) hasonlóan a SZEF is tiltakozik a nők elleni erőszak minden formája ellen.

Hiszen a sokkoló adatok szerint:

  • Minden 3. nő volt már fizikai vagy szexuális erőszak áldozata.
  • 10-ből egy bántalmazott nő a munkahelyén szenvedte el az erőszakot – egy felettes, kolléga vagy éppen ügyfél által
  • Az európai nők fele megtapasztalja a munkája során a nem kívánt szexuális közeledés, fizikai érintkezés vagy a munkahelyi erőszak és zaklatás egyéb formáit.

A probléma felszámolásának érdekében az ETUC hamarosan elindít egy “Safe at home, safe at work”, azaz “biztonságban otthon, biztonságban a munkahelyen” elnevezésű projektet, melynek keretében szakszervezeti stratégiákat fognak kialakítani a nők elleni erőszak felszámolása érdekében.

A világnapról:

November 25-ét az ENSZ 1999-ben nyilvánította a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjává.

  • 1960-ban, ezen a napon ölték meg a Dominikai Köztársaságban a Mirabal nővéreket Rafael Trujillo diktátor parancsára.
  • A három testvér politikai aktivistaként a diktatúrával szembeni ellenállás szimbólumává vált. Meggyilkolásuk felháborodást váltott ki, az eset hozzájárult Trujillo rendszerének későbbi bukásához is.
  • A nővérek az általános és a feminista ellenállás szimbólumai lettek, haláluk óta számos vers, dal és könyv állított emléket nekik.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.