A SZEF Ügyvivő Testületének közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete (SZEF ÜT) 2014. szeptember 11-13 között értekezletet tartott, amelyen megvitatta a SZEF és tagszakszervezetei szempontjából legfontosabb őszi feladatokat. Ennek során a SZEF ÜT vitát folytatott a 2015-ös közszolgálati keresetek, jövedelmek várható alakulásról, az érintett munkavállalók számára fontos bértárgyalásokról. A SZEF ezeket a tárgyalásokat elsősorban a közszolgálati érdekegyeztetés kialakult rendszerében kívánja folytatni, de fontosnak tartja, hogy részt vehessen a minimálbér és a bérminimum tárgyalásokon is. Ezért felháborító, hogy vannak olyan, a közszféra területén működő szakszervezetek, amelyek a lehetséges álláspontok egyeztetése és azok közös képviselete helyett, fontosabbnak ítélik a közalkalmazottak jogszabály szerinti reprezentativitásának mérésével kapcsolatos – és az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság jelentésében rögzített – tényeket bíróság előtt megtámadni.
 
A 2014-es reprezentativitás-mérés – amely jogszabályokon alapul – eredményeként a SZEF az egyetlen reprezentatív konföderáció, és az ágazatok, alágazatok jelentős részében is csak a SZEF tagszakszervezetek rendelkeznek reprezentativitással. Azt a hamis látszatot kelteni, hogy a taglétszám alapú reprezentativitás nem valós támogatottságot tükröz, a tagság, a munkavállalók és a közvélemény félrevezetése, és ezért minden ilyen megnyilatkozás elfogadhatatlan.  
 
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa egyetlen reprezentatív konföderációjaként a munkavállalói oldalon – az eddigiekhez hasonló nyitottsággal és együttműködési készséggel kívánja a munkavállalók érdekeit szintetizálni, és a kormánnyal folytatott tárgyalások során megjeleníteni.
 
Határozott álláspontunk, hogy azok a szakszervezetek, amelyek a támogatásmérés számukra kedvezőtlen eredményét jogi eszközökkel kívánják megváltoztatni, ártanak a közszférának, ártanak az ott dolgozó munkavállalóknak.
 
Budapest, 2014. szeptember 15.
 
A SZEF ÜT nevében:
 
 
Varga László
elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós