Keresés
Close this search box.

Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat

A KKDSZ közleménye, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez is eljuttattak.

Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete aggályosnak tartotta, ahogyan 2013. szeptember 27-én az emberi erőforrások minisztere egyeztetés nélkül, nem szakmai indokokra hivatkozva felmentette a nemzet könyvtárának főigazgatóját, aki szabályos pályázaton elnyert, öt évre szóló kinevezésének negyedik évét töltötte, s akinek a minisztérium addigi szakmai munkáját – a közgyűjteményeket sújtó nehéz körülmények ellenére – két kiváló és egy jó eredménnyel értékelte.

A méltánytalan eljárás azzal folytatódott, hogy a minisztérium nem írta ki a magasabb vezetői pályázatot, és egy szakmai végzettséggel nem rendelkező személyt bízott meg a feladatok ellátásával. Így immár öt hónapja nincs kinevezett és szakmailag megfelelő vezetője a nemzeti könyvtárnak. Nem értjük, hogy ezen az állapoton miért nem változtatott a minisztérium azóta sem.

  • A nemzet könyvtárának lebecsülése,
  • a nemzeti kultúra értékeinek leértékelése,
  • a szakmaiság semmibe vétele,
  • az emberi erőforrások gondatlan kezelése,
  • a közigazgatási tekintetben szabálytalan

és összességében rossz intézkedés minősíthetetlenségét csak fokozta az, hogy a megbízott főigazgató lemondása után, most újabb két hónapos megbízást ad a minisztérium az intézmény vezetésére, és továbbra sem nyilatkozik a pályázat kiírásáról.

A Közalkalmazottak Jogállásáról szóló törvény nem ismer két hónapos megbízást, amennyiben nem helyettesítésről van szó. A megbízott személy végzettsége nem felel meg a jogszabályilag előírt képesítési követelményeknek. Nem a magyar kultúra zászlóshajójának, hanem egy sokkal kisebb intézménynek a dolgozóit sem tarthatja a fenntartó szervezet ilyen bizonytalanságban, ez – az egyébként is a jelen kormány ideje alatt számos jelentős megszorítást elszenvedett könyvtár – szakmai helyzetét, tudományos reputációját, nemzetközi hírnevét és szervezeti működését is tovább gyengíti.

A magyar írott kultúrkincs legnagyobb gyűjteményét, két évszázados nemzeti értéket kezel a minisztérium gondatlan gazdaként, nem pedig megbízható fenntartóként. A nemzet könyvtára nem lehet politikai játszmák áldozata, vezetése komoly szakmai hozzáértést kíván.

Követeljük, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma állítsa helyre az intézmény működésének jogszerűségét, és a főigazgató álláshelyére írja ki a pályázatot a vonatkozó jogszabályok maradéktalan figyelembevételével.

Budapest, 2014. február 14.

                                                                                                   Földiák András

                                                                                                           elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.