Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat

A KKDSZ közleménye, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez is eljuttattak.

Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete aggályosnak tartotta, ahogyan 2013. szeptember 27-én az emberi erőforrások minisztere egyeztetés nélkül, nem szakmai indokokra hivatkozva felmentette a nemzet könyvtárának főigazgatóját, aki szabályos pályázaton elnyert, öt évre szóló kinevezésének negyedik évét töltötte, s akinek a minisztérium addigi szakmai munkáját – a közgyűjteményeket sújtó nehéz körülmények ellenére – két kiváló és egy jó eredménnyel értékelte.

A méltánytalan eljárás azzal folytatódott, hogy a minisztérium nem írta ki a magasabb vezetői pályázatot, és egy szakmai végzettséggel nem rendelkező személyt bízott meg a feladatok ellátásával. Így immár öt hónapja nincs kinevezett és szakmailag megfelelő vezetője a nemzeti könyvtárnak. Nem értjük, hogy ezen az állapoton miért nem változtatott a minisztérium azóta sem.

  • A nemzet könyvtárának lebecsülése,
  • a nemzeti kultúra értékeinek leértékelése,
  • a szakmaiság semmibe vétele,
  • az emberi erőforrások gondatlan kezelése,
  • a közigazgatási tekintetben szabálytalan

és összességében rossz intézkedés minősíthetetlenségét csak fokozta az, hogy a megbízott főigazgató lemondása után, most újabb két hónapos megbízást ad a minisztérium az intézmény vezetésére, és továbbra sem nyilatkozik a pályázat kiírásáról.

A Közalkalmazottak Jogállásáról szóló törvény nem ismer két hónapos megbízást, amennyiben nem helyettesítésről van szó. A megbízott személy végzettsége nem felel meg a jogszabályilag előírt képesítési követelményeknek. Nem a magyar kultúra zászlóshajójának, hanem egy sokkal kisebb intézménynek a dolgozóit sem tarthatja a fenntartó szervezet ilyen bizonytalanságban, ez – az egyébként is a jelen kormány ideje alatt számos jelentős megszorítást elszenvedett könyvtár – szakmai helyzetét, tudományos reputációját, nemzetközi hírnevét és szervezeti működését is tovább gyengíti.

A magyar írott kultúrkincs legnagyobb gyűjteményét, két évszázados nemzeti értéket kezel a minisztérium gondatlan gazdaként, nem pedig megbízható fenntartóként. A nemzet könyvtára nem lehet politikai játszmák áldozata, vezetése komoly szakmai hozzáértést kíván.

Követeljük, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma állítsa helyre az intézmény működésének jogszerűségét, és a főigazgató álláshelyére írja ki a pályázatot a vonatkozó jogszabályok maradéktalan figyelembevételével.

Budapest, 2014. február 14.

                                                                                                   Földiák András

                                                                                                           elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és