40 000 köztisztviselő az utcán

Virgácsot a kormány ablakába! – a KSZSZ elnökének közleménye.

„A köztisztviselők egyre dühösebbek. Az állami szolgálatban állók bértárgyalása körüli erőpróba immáron a sztrájk irányába mutat. Még az infláció mértékében sem sikerült megegyezni, amelyhez a fizetéseket igazítani kell.” A köztisztviselői szakszervezet úgy döntött, hogy nagy demonstrációt szervez tiltakozásul az ellen, hogy a kormány elutasította a közszolgálati munkavállalók béremelési követeléseit. „Amennyiben az ország meg akarja őrizni közszolgáltatásainak magas színvonalát, biztosítania kell, hogy rendelkezésre álljon a minőséget garantáló személyzet.”

A kormány 2014. évi béremelési ajánlata 1,7 %. A szakszervezet azzal érvel, hogy mivel az infláció mértéke tavaly 2,3 % volt, ezért a béreket az inflációhoz mérten kell emelni. Ennek megfelelően a bérfejlesztésnek 2–vel kell kezdődnie! A kormány álláspontja szerint az Európai Unió tagállamaiban az elmúlt években mérsékeltebben emelkedtek a közszolgálati bérek, míg az országban folyamatos bérfejlesztésre került sor.  Az illetékes miniszter a demonstrációhoz kapcsolódva kijelentette, hogy folytatják a tárgyalásokat. „Szeretne megállapodásra jutni januárban”.

Mielőtt az olvasóban az elmezavar gyanúja merülne fel, a tudósításhoz tisztázni szükséges, hogy a Lajta melyik oldaláról szólnak ezek a hírek. Mi, akik a Lajta keleti oldalán élünk, nagyon örülnénk, ha ez a hír Magyarországról szólna, nem csupán Ausztriáról.

Mi a helyzet a hazai közszolgálatban?

2008 óta sokaknál 20%-ot meghaladó bruttó bércsökkenés következett be, amit a 25%-ot meghaladó infláció tovább rontott.

Végezzünk egy számítást. Ha Ausztriában a 0,6 %-os reálkereset csökkenés miatt 40 000 köztisztviselő vonult az utcára, akkor Magyarországon (a szakszervezetek által követelt) 20 %-os béremelés eléréséhez hány fő kellene? Az eredmény: 1 333 333 fő. Ennek a létszámnak a biztosításához minden harmadik magyar munkavállaló aktív szolidaritására lenne szükség! Az elvi, erkölcsi együttérzést még talán vállalják is az egyéb munkavállalók, de aktív kiállásra a jelenlegi magyar körülmények miatt nem lehet számítani. Hatalmas kihívásnak kell tehát megfelelnie a novemberben létrehozott KÖZDEMOSZ-nak.

Bécsben, a Kancellária Hivatal előtti demonstráción a GÖD (Köztisztviselői Szakszervezet) elnöke, Fritz Neugebauer úr azzal fejezte be beszédét, hogy „Akire ez a demonstráció nincs hatással, annak nincs szíve!”.

A következő hetekben a Magyarországon szervezendő demonstrációk szónokai  vajon mivel fejezhetik be felszólalásaikat? Mit küldjenek virgács helyett a kormány ablakába? Várjuk a tagság kreatív javaslatait!

A GÖD által szervezett demonstrációról bővebben:

www.kszsz.org.hu

www.eurofedop.org

www.goed.at

                                                                                   Dr. Agg Géza

                                                                                 a KSZSZ elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és