40 000 köztisztviselő az utcán

Virgácsot a kormány ablakába! – a KSZSZ elnökének közleménye.

„A köztisztviselők egyre dühösebbek. Az állami szolgálatban állók bértárgyalása körüli erőpróba immáron a sztrájk irányába mutat. Még az infláció mértékében sem sikerült megegyezni, amelyhez a fizetéseket igazítani kell.” A köztisztviselői szakszervezet úgy döntött, hogy nagy demonstrációt szervez tiltakozásul az ellen, hogy a kormány elutasította a közszolgálati munkavállalók béremelési követeléseit. „Amennyiben az ország meg akarja őrizni közszolgáltatásainak magas színvonalát, biztosítania kell, hogy rendelkezésre álljon a minőséget garantáló személyzet.”

A kormány 2014. évi béremelési ajánlata 1,7 %. A szakszervezet azzal érvel, hogy mivel az infláció mértéke tavaly 2,3 % volt, ezért a béreket az inflációhoz mérten kell emelni. Ennek megfelelően a bérfejlesztésnek 2–vel kell kezdődnie! A kormány álláspontja szerint az Európai Unió tagállamaiban az elmúlt években mérsékeltebben emelkedtek a közszolgálati bérek, míg az országban folyamatos bérfejlesztésre került sor.  Az illetékes miniszter a demonstrációhoz kapcsolódva kijelentette, hogy folytatják a tárgyalásokat. „Szeretne megállapodásra jutni januárban”.

Mielőtt az olvasóban az elmezavar gyanúja merülne fel, a tudósításhoz tisztázni szükséges, hogy a Lajta melyik oldaláról szólnak ezek a hírek. Mi, akik a Lajta keleti oldalán élünk, nagyon örülnénk, ha ez a hír Magyarországról szólna, nem csupán Ausztriáról.

Mi a helyzet a hazai közszolgálatban?

2008 óta sokaknál 20%-ot meghaladó bruttó bércsökkenés következett be, amit a 25%-ot meghaladó infláció tovább rontott.

Végezzünk egy számítást. Ha Ausztriában a 0,6 %-os reálkereset csökkenés miatt 40 000 köztisztviselő vonult az utcára, akkor Magyarországon (a szakszervezetek által követelt) 20 %-os béremelés eléréséhez hány fő kellene? Az eredmény: 1 333 333 fő. Ennek a létszámnak a biztosításához minden harmadik magyar munkavállaló aktív szolidaritására lenne szükség! Az elvi, erkölcsi együttérzést még talán vállalják is az egyéb munkavállalók, de aktív kiállásra a jelenlegi magyar körülmények miatt nem lehet számítani. Hatalmas kihívásnak kell tehát megfelelnie a novemberben létrehozott KÖZDEMOSZ-nak.

Bécsben, a Kancellária Hivatal előtti demonstráción a GÖD (Köztisztviselői Szakszervezet) elnöke, Fritz Neugebauer úr azzal fejezte be beszédét, hogy „Akire ez a demonstráció nincs hatással, annak nincs szíve!”.

A következő hetekben a Magyarországon szervezendő demonstrációk szónokai  vajon mivel fejezhetik be felszólalásaikat? Mit küldjenek virgács helyett a kormány ablakába? Várjuk a tagság kreatív javaslatait!

A GÖD által szervezett demonstrációról bővebben:

www.kszsz.org.hu

www.eurofedop.org

www.goed.at

                                                                                   Dr. Agg Géza

                                                                                 a KSZSZ elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk