A “Nemek és Nemzedékek” konferencia résztvevőinek nyilatkozata

Magyarország demográfiai válságban van. A  válság halmozottan sújtja  hazánkat, leginkább a népességcsökkenés és a fiatalok elvándorlása jellemző. A népességfogyás a lakosság elöregedésével párosul, jelenleg minden hatodik magyar 65 év feletti. Az ország népessége 1981 óta 737 ezer fővel csökkent. Különösen jelentős visszaesés történt  2011-ben, amikor csupán 88 ezer gyermek született, ez a magyar statisztika történetének legalacsonyabb születés száma. Halaszthatatlan ennek a folyamatnak a megállítása, mert a társadalom elöregszik, a gazdasági következmények pedig beláthatatlanok. Ezt állapította meg a Nemek és Nemzedékek konferenciája, 2013. március 7-én, Budapesten, melynek résztvevői szakszervezetek női és ifjúsági szervezetei, valamint civil nőszervezetek voltak.

A konferencia célja volt felhívni a figyelmet a helyzet súlyosságára, szorgalmazni a további gyermekvállalást ösztönző kormányzati intézkedéseket, valamint a Nemzeti Népesedési Stratégiai Program mielőbbi kidolgozását. Cél volt továbbá a gyakorlati érdekvédelmi munka során tapasztalt, a gyermekvállalást  nehezítő  tényezők számba vétele is.

A konferencia résztvevői fontosnak tartják, hogy a gyermektámogatások során érvényesüljön a méltányosság elve. A  támogatási rendszerben folyamatosan emeljék, azaz tegyék értékállóvá a családi pótlék és a GYES összegét. Szükséges a Munka Törvénykönyvének módosítása annak érdekében, hogy növekedjen a gyermekes szülők, az anyák  munkajogi védelme. További intézkedésekkel segíteni kell a gyermekgondozásról a munkába való visszatérést is.

Fejleszteni, és minden család által elérhetővé kell tenni anyagilag és infrastrukturálisan is a bölcsődei és óvodai férőhelyeket. Biztosítani kell a gyermek és oktatási intézmények költségvetés általi garantált működtetését. Esélyegyenlőségi tervek készítésével kell segíteni a nemek közötti egyenlőség előre haladását. A résztvevők szerint ahhoz,hogy a népesedéspolitikai célkitűzések valóra váljanak, elsősorban nyugodt és békés társadalmi környezet, közhangulat kialakítására van szükség. Ennek megteremtéséhez az egyik legfontosabb teendő a – különösen a fiatalok – foglalkoztatottságának növelése, a foglalkoztatás biztonság erősítése, az egész életen át tartó tanulás feltételrendszerének megteremtése és valamennyi réteg számára elérhetővé tétele.

A születési arányok és a gyermekvállalás feltételeinek javítása érdekében különösen fontos a nők foglalkoztatásának növelése. Ugyanígy az anyaság és a munka kapcsolatának, a nők családi és munkahelyi feladatainak összeegyeztetésének segítése is elsőrendű feladat. Bizonytalanság helyett biztonságra és kiszámíthatóságra van szükség! 

Elfogadta: a Nemek és Nemzedékek konferencia résztvevői 

Budapest, 2013. március 7.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.