Keresés
Close this search box.

Hogyan változott a szociális párbeszéd Kelet- Európa és a Nyugat- Balkán országaiban?

Beszámoló az EUROFEDOP azonos című szemináriumáról, amelyen a KSZSZ képviseltette magát.

BESZÁMOLÓ

a

„ Hogyan változott a szociális párbeszéd A KELET-EURÓPAI ÉS a Nyugat- Balkán országaiban?” 

 című EUROFEDOP szemináriumról

2013. január 31. – február 1.

Bécs, Ausztria

A szemináriumon 12 ország képviseletében mintegy 70 fő vett részt, elsősorban az érintett országokból. Célja a tapasztalatcsere a már Európai Uniós tagországok, a tagjelölt (Horvátország) és a tagjelöltségre kandidáló országok (Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia) szakszervezeti tisztségviselői között.

2013. január 31., csütörtök

Fritz Neugebauer , az EUROFEDOP és a GÖD elnöke nyitotta meg a konferenciát és köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve, hogy a résztvevők többsége Kelet-Európából és a Nyugat-Balkánról érkezett. Elmondta, hogy ez a bécsi szeminárium az utolsó abból a háromból (Belgrád, Zágráb, Bécs), melynek középpontjában a szociális párbeszéd fejlődése és hatása volt ebben a régióban.

Az üdvözlő beszédeket Norbert Klein az EZA szakértője, Dr. Reinhold Lopatka, az osztrák Európai és Nemzetközi Ügyek Szövetségi Minisztériumának államtitkára és Bert Van Caelenberg, az EUROFEDOP főtitkára tartották.

A rendezvény első napján a Nyugat-balkáni országokban jelenleg működő szociális párbeszéd gyakorlatával ismertették meg a hallgatóságot Njegos Potezica, a szerb közszolgálati szakszervezet elnöke és Jadranko Vehar, szakszervezeti szakértő Horvátországból. A szociális párbeszéd ezekben az országokban még mindig a kezdeti szakaszban van, és az előadók  nagyobb átláthatóságot és hatékonyságot szeretnének elérni a szociális dialógusban országaikban.

Az előadásokat követő vitában az is elhangzott, hogy szükség van arra, hogy a szociális partnerek körében megállapítsák a reprezentativitáshoz szükséges kritériumokat és azok alapján működjenek az egyes szervezetek, fórumok.

2013. február 01., péntek

A szeminárium második napján a Közép – és Kelet – Európából érkező képviselőké volt a főszerep.

Az előadók a következők voltak: Viorel Rotila, a román Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Justas Vilys, litván parlamenti képviselő, a szociális párbeszéd koordinátora, dr.  Őry Csaba, az Európai Parlament magyar képviselője, Margus Tsahkma, az észt parlament Szociális Ügyek Bizottságának elnöke és Toader Paraschiv, a Cartel Alfa nevű román szakszervezeti konföderáció elnök – helyettese.

Prezentációjukból egyértelműen kiderült, hogy az érintett országok közül van, amelyikben a szociális párbeszéd gyenge (Románia), és olyanok is, ahol inkább betölti szerepét (Észtország, Litvánia).

A szakszervezeti tagság utáni érdektelenség ezekben az országokban többek között abból ered, hogy a kommunizmus idején kialakult egyfajta bizalmatlanság a szakszervezetekkel szemben, amelyek szoros kapcsolatokat ápoltak az akkori vezető pártokkal, kormányzatokkal.

Következtetések:

Norbert Klein, az EZA szakértője összefoglalójában elmondta, hogy a magas munkanélküliség a térség minden országában nagy kihívást jelent.

Másik fontos nézőpont a szakszervezetek pluralizmusának és a szociális párbeszéd szükségességének támogatása. A térség országaiból érkezett szakszervezeti képviselőknek sok erőt kívánt munkájuk folytatásához.

Bert Van Calelnberg, az EUROFEDOP főtitkára zárszavában kifejtette, hogy a szemináriumok résztvevői előtt az a feladat áll, hogy a rendezvényeken hallottakat és tanultakat megosszák szakszervezetük tagságával és a partner szervezetek képviselőivel.

Támogatjuk a „Szociális Európai Modellt”, a minimális szociális párbeszéd követelményeinek meghatározását és annak végrehajtását.

A szeminárium megrendezésében a GÖD, az osztrák közszolgálati szakszervezet nyújtott segítséget. A KSZSZ- t dr. Agg Géza elnök, Pető Ferenc alelnök és Pető Andrea titkárságvezető képviselte.  A részvétel költségeit (szakmai program, utazás, szállás, étkezés) az EUROFEDOP fedezte.

A szemináriumhoz kapcsolódóan megbeszéléseket folytattunk az EUROFEDOP főtitkárával az áprilisban rendezendő kongresszussal összefüggő feladatokról (BOARD ülés, jelölés, részvétel), dr. Őry Csabával a hazai érdekegyeztetés helyzetéről, különös tekintettel a Nemzeti ILO Tanácsra, valamint a SLOVES jelen lévő elnökhelyettesével az együttműködés lehetőségeiről.

Mellékeljük Agg Géza angol nyelvű prezentációját, melyet a szemináriumra készített.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a