Sajtóközlemény a Liga demonstráció kapcsán

A Liga 2011. június 29-re demonstrációt hirdetett. A SZEF szolidaritást vállal a demonstrálókkal és felhívja tagszervezeteit a részvételre.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) június elején tartott VI. Kongresszusa kinyilvánította, hogy elfogadhatatlan az a jogalkotási gyakorlat, amely az Orbán-kormányt addig jellemezte. A kongresszus óta ez az elítélt gyakorlat folytatódik. Továbbra is egyeztetés nélkül kerülnek megváltoztatásra törvények, alakítják át a nyugdíjrendszert, a közszféra ellátórendszereit, és durván beavatkoznak a munka világát érintő jogszabályokba. A közmunkát kényszermunkává, a valódi háromoldalú szociális párbeszédet üres, érdemi hatáskör nélküli konzultációvá alakítják. A SZEF számára ez elfogadhatatlan.

A 2/3-os parlamenti többség sok mindenre feljogosítja a Kormányt és a Kormányt támogató parlamenti frakciókat. Egyet azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni: a parlamenti többség nem csak és nem elsősorban lehetőség, hanem felelősség is. Ez a felelősség szerintünk azt jelenti, hogy a közös ügyeinket közösen kell, és csak közösen lehet megoldani.
Ezért követeljük továbbra is, hogy a Kormány tekintse érdemi tárgyalópartnernek a szakszervezeteket, ne válogasson az esetenkénti tárgyalások során az érdekképviseletek közül, hanem működtesse a létező párbeszédintézményeket, az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a fent leírtakat figyelembe véve, és a társadalom számára is fontos közös szakszervezeti célok elérése érdekében támogatja a 2011. június 29-ére meghirdetett szakszervezeti akciókat. Felkéri tagszakszervezeteit és azok tagjait, hogy – a 2010. december 4-ei, a 2011. április 9-ei és 16-ai, a június 5-ei és 16-ai tüntetésekhez hasonlóan – ezeken a tiltakozó demonstrációkon is vegyenek részt.

Budapest, 2011. június 23.

Varga László
elnök

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk