Keresés
Close this search box.

Sajtóközlemény a Liga demonstráció kapcsán

A Liga 2011. június 29-re demonstrációt hirdetett. A SZEF szolidaritást vállal a demonstrálókkal és felhívja tagszervezeteit a részvételre.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) június elején tartott VI. Kongresszusa kinyilvánította, hogy elfogadhatatlan az a jogalkotási gyakorlat, amely az Orbán-kormányt addig jellemezte. A kongresszus óta ez az elítélt gyakorlat folytatódik. Továbbra is egyeztetés nélkül kerülnek megváltoztatásra törvények, alakítják át a nyugdíjrendszert, a közszféra ellátórendszereit, és durván beavatkoznak a munka világát érintő jogszabályokba. A közmunkát kényszermunkává, a valódi háromoldalú szociális párbeszédet üres, érdemi hatáskör nélküli konzultációvá alakítják. A SZEF számára ez elfogadhatatlan.

A 2/3-os parlamenti többség sok mindenre feljogosítja a Kormányt és a Kormányt támogató parlamenti frakciókat. Egyet azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni: a parlamenti többség nem csak és nem elsősorban lehetőség, hanem felelősség is. Ez a felelősség szerintünk azt jelenti, hogy a közös ügyeinket közösen kell, és csak közösen lehet megoldani.
Ezért követeljük továbbra is, hogy a Kormány tekintse érdemi tárgyalópartnernek a szakszervezeteket, ne válogasson az esetenkénti tárgyalások során az érdekképviseletek közül, hanem működtesse a létező párbeszédintézményeket, az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a fent leírtakat figyelembe véve, és a társadalom számára is fontos közös szakszervezeti célok elérése érdekében támogatja a 2011. június 29-ére meghirdetett szakszervezeti akciókat. Felkéri tagszakszervezeteit és azok tagjait, hogy – a 2010. december 4-ei, a 2011. április 9-ei és 16-ai, a június 5-ei és 16-ai tüntetésekhez hasonlóan – ezeken a tiltakozó demonstrációkon is vegyenek részt.

Budapest, 2011. június 23.

Varga László
elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros