Sajtóközlemény a Liga demonstráció kapcsán

A Liga 2011. június 29-re demonstrációt hirdetett. A SZEF szolidaritást vállal a demonstrálókkal és felhívja tagszervezeteit a részvételre.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) június elején tartott VI. Kongresszusa kinyilvánította, hogy elfogadhatatlan az a jogalkotási gyakorlat, amely az Orbán-kormányt addig jellemezte. A kongresszus óta ez az elítélt gyakorlat folytatódik. Továbbra is egyeztetés nélkül kerülnek megváltoztatásra törvények, alakítják át a nyugdíjrendszert, a közszféra ellátórendszereit, és durván beavatkoznak a munka világát érintő jogszabályokba. A közmunkát kényszermunkává, a valódi háromoldalú szociális párbeszédet üres, érdemi hatáskör nélküli konzultációvá alakítják. A SZEF számára ez elfogadhatatlan.

A 2/3-os parlamenti többség sok mindenre feljogosítja a Kormányt és a Kormányt támogató parlamenti frakciókat. Egyet azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni: a parlamenti többség nem csak és nem elsősorban lehetőség, hanem felelősség is. Ez a felelősség szerintünk azt jelenti, hogy a közös ügyeinket közösen kell, és csak közösen lehet megoldani.
Ezért követeljük továbbra is, hogy a Kormány tekintse érdemi tárgyalópartnernek a szakszervezeteket, ne válogasson az esetenkénti tárgyalások során az érdekképviseletek közül, hanem működtesse a létező párbeszédintézményeket, az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a fent leírtakat figyelembe véve, és a társadalom számára is fontos közös szakszervezeti célok elérése érdekében támogatja a 2011. június 29-ére meghirdetett szakszervezeti akciókat. Felkéri tagszakszervezeteit és azok tagjait, hogy – a 2010. december 4-ei, a 2011. április 9-ei és 16-ai, a június 5-ei és 16-ai tüntetésekhez hasonlóan – ezeken a tiltakozó demonstrációkon is vegyenek részt.

Budapest, 2011. június 23.

Varga László
elnök

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és