Sajtótájékoztató a “Dudálj” velünk akciónap! kapcsán

A mai napon sajtótájékoztatót tartott az ASZSZ, az ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF a június 16-ra tervezett közös megmozdulásuk kapcsán.

A mai napon sajtótájékoztatót tartott az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a június 16-ra tervezett közös megmozdulásuk kapcsán.

Ahogyan azt Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta, ez a mostani országos autós megmozdulás egy folyamat része. Egy olyan folyamaté, amelynek kezdete az április 9-i Eurodemonstráció volt, s amely a jelenlegi kormány arrogáns hatalomgyakorlása ellen irányul. Pataky tiltakozását fejezte ki a munka világát ért atrocitások, a nyugdíjváltozások, a szociális ellátás csorbítása és az érdekegyeztetés megszüntetése miatt.

Varga László SZEF elnök is azt emelte ki, hogy ez a jelenleg is zajló tüntetéssorozat egy folyamat, amelyet a kormány hatalomgyakorlási módja generált. Kezdődött ez az egyéni képviselői indítványok útján, egyeztetés nélkül történt köztisztviselői jogállások szabályozásának átalakításával, folytatódik most a teljes Munka Törvénykönyvvel. Kiemelte, hogy az érdekegyeztetés hiánya elfogadhatatlan és példátlan egy európai jogállamban, ahogyan erre az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) májusi kongresszusa is felhívta a figyelmet.

Borsik János, az ASZSZ elnöke elmondta, hogy vélemény szerint a szakszervezetek felelőssége jelenleg nagyobb, mint valaha. Ennek a felelősségnek a tudatában hirdették meg a 16-i megmozdulást. Ennek egyik apropója a Munka Törvénykönyve bejelentett módosításai, illetve a 23 éve működő OÉT megszüntetése. Megjegyezte, amennyiben megszűnik az OÉT a kormány majd saját magával fog bérmegállapodást kötni?

Dr. Kuti László, az ÉSZT elnöke szintén a tárgyalás hiányára helyezte a hangsúlyt. Kiemelte, hogy bár eddig is voltak megmozdulások, az még sosem fordult elő, hogy egyáltalán nem volt egyeztetés. Mert csak tárgyalások útján lehet megoldást találni. Az európai kultúrához hozzá tartozik, hogy a felek szót váltanak és szót értenek egymással.

Kapcsolódó cikk: “Dudálj” velünk akciónap!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és