Keresés
Close this search box.

Sajtótájékoztató a “Dudálj” velünk akciónap! kapcsán

A mai napon sajtótájékoztatót tartott az ASZSZ, az ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF a június 16-ra tervezett közös megmozdulásuk kapcsán.

A mai napon sajtótájékoztatót tartott az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a június 16-ra tervezett közös megmozdulásuk kapcsán.

Ahogyan azt Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta, ez a mostani országos autós megmozdulás egy folyamat része. Egy olyan folyamaté, amelynek kezdete az április 9-i Eurodemonstráció volt, s amely a jelenlegi kormány arrogáns hatalomgyakorlása ellen irányul. Pataky tiltakozását fejezte ki a munka világát ért atrocitások, a nyugdíjváltozások, a szociális ellátás csorbítása és az érdekegyeztetés megszüntetése miatt.

Varga László SZEF elnök is azt emelte ki, hogy ez a jelenleg is zajló tüntetéssorozat egy folyamat, amelyet a kormány hatalomgyakorlási módja generált. Kezdődött ez az egyéni képviselői indítványok útján, egyeztetés nélkül történt köztisztviselői jogállások szabályozásának átalakításával, folytatódik most a teljes Munka Törvénykönyvvel. Kiemelte, hogy az érdekegyeztetés hiánya elfogadhatatlan és példátlan egy európai jogállamban, ahogyan erre az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) májusi kongresszusa is felhívta a figyelmet.

Borsik János, az ASZSZ elnöke elmondta, hogy vélemény szerint a szakszervezetek felelőssége jelenleg nagyobb, mint valaha. Ennek a felelősségnek a tudatában hirdették meg a 16-i megmozdulást. Ennek egyik apropója a Munka Törvénykönyve bejelentett módosításai, illetve a 23 éve működő OÉT megszüntetése. Megjegyezte, amennyiben megszűnik az OÉT a kormány majd saját magával fog bérmegállapodást kötni?

Dr. Kuti László, az ÉSZT elnöke szintén a tárgyalás hiányára helyezte a hangsúlyt. Kiemelte, hogy bár eddig is voltak megmozdulások, az még sosem fordult elő, hogy egyáltalán nem volt egyeztetés. Mert csak tárgyalások útján lehet megoldást találni. Az európai kultúrához hozzá tartozik, hogy a felek szót váltanak és szót értenek egymással.

Kapcsolódó cikk: “Dudálj” velünk akciónap!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a