Sajtótájékoztató a “Dudálj” velünk akciónap! kapcsán

A mai napon sajtótájékoztatót tartott az ASZSZ, az ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF a június 16-ra tervezett közös megmozdulásuk kapcsán.

A mai napon sajtótájékoztatót tartott az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a június 16-ra tervezett közös megmozdulásuk kapcsán.

Ahogyan azt Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta, ez a mostani országos autós megmozdulás egy folyamat része. Egy olyan folyamaté, amelynek kezdete az április 9-i Eurodemonstráció volt, s amely a jelenlegi kormány arrogáns hatalomgyakorlása ellen irányul. Pataky tiltakozását fejezte ki a munka világát ért atrocitások, a nyugdíjváltozások, a szociális ellátás csorbítása és az érdekegyeztetés megszüntetése miatt.

Varga László SZEF elnök is azt emelte ki, hogy ez a jelenleg is zajló tüntetéssorozat egy folyamat, amelyet a kormány hatalomgyakorlási módja generált. Kezdődött ez az egyéni képviselői indítványok útján, egyeztetés nélkül történt köztisztviselői jogállások szabályozásának átalakításával, folytatódik most a teljes Munka Törvénykönyvvel. Kiemelte, hogy az érdekegyeztetés hiánya elfogadhatatlan és példátlan egy európai jogállamban, ahogyan erre az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) májusi kongresszusa is felhívta a figyelmet.

Borsik János, az ASZSZ elnöke elmondta, hogy vélemény szerint a szakszervezetek felelőssége jelenleg nagyobb, mint valaha. Ennek a felelősségnek a tudatában hirdették meg a 16-i megmozdulást. Ennek egyik apropója a Munka Törvénykönyve bejelentett módosításai, illetve a 23 éve működő OÉT megszüntetése. Megjegyezte, amennyiben megszűnik az OÉT a kormány majd saját magával fog bérmegállapodást kötni?

Dr. Kuti László, az ÉSZT elnöke szintén a tárgyalás hiányára helyezte a hangsúlyt. Kiemelte, hogy bár eddig is voltak megmozdulások, az még sosem fordult elő, hogy egyáltalán nem volt egyeztetés. Mert csak tárgyalások útján lehet megoldást találni. Az európai kultúrához hozzá tartozik, hogy a felek szót váltanak és szót értenek egymással.

Kapcsolódó cikk: “Dudálj” velünk akciónap!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk