Varga László: a szociális partnerekkel nem egyeztetett a kormány

Az elnök úr az OÉT munkavállalói oldalának soros elnökeként nyilatkozott a konvergenciaprogramról

Az előző évek gyakorlatával ellentétben nem egyeztetett a kormány a konvergenciaprogramról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldalával, és a szociális partnereket nem is tájékoztatta annak részleteiről – nyilatkozta a SZEF elnöke.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint pénteken küldték el az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak az aktualizált konvergenciaprogramot.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke elmondta: a konvergenciaprogramot nem tárgyalták meg az OÉT-ben, sem plenáris ülésen – mivel a legutóbbi ilyen tanácskozás tavaly december 2-án volt – , sem a tanács illetékes bizottságaiban, és a szociális partnerek tájékoztatást sem kaptak a készülő dokumentumról.

Hangsúlyozta: ez példátlan eset, mivel amióta Magyarország konvergenciaprogramot készít, minden kormány megvitatta azt a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletekkel.

A SZEF elnöke emlékeztetett: a jogszabályok szerint a munka világát érintő kormányzati előterjesztésekről a kabinetnek kell kezdeményeznie az egyeztetést a szociális partnerekkel. „Hónapok óta igényeljük, hogy legyen OÉT ülés” – mondta Varga László, hozzáfűzve, hogy az elmúlt 20 évben először fordult elő, hogy egy soros elnöki ciklusban egyáltalán ne legyen plenáris ülés.

Antallfy Gábort, a munkáltatói oldal soros elnökét a távirati irodának nem sikerült elérnie, de Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) elnöke, az OÉT munkaadói oldalának előző soros elnöke azt mondta: a konvergenciaprogramról nem egyeztettek az OÉT-en semmilyen formában, és információt sem kaptak a dokumentumról.

Hozzáfűzte ugyanakkor: a Széll Kálmán Tervről a kormány ígérete szerint részletesen egyeztetni fognak az OÉT illetékes bizottságaiban, és az első ilyen ülésnek az előkészítése már folyamatban van. Elmondta: amikor a bizottsági szintű tárgyalások megfelelő stádiumba kerülnek, plenáris ülés is lehet a témában.

Forrás: Szakszervezetek.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább