Varga László: a szociális partnerekkel nem egyeztetett a kormány

Az elnök úr az OÉT munkavállalói oldalának soros elnökeként nyilatkozott a konvergenciaprogramról

Az előző évek gyakorlatával ellentétben nem egyeztetett a kormány a konvergenciaprogramról az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldalával, és a szociális partnereket nem is tájékoztatta annak részleteiről – nyilatkozta a SZEF elnöke.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint pénteken küldték el az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak az aktualizált konvergenciaprogramot.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke elmondta: a konvergenciaprogramot nem tárgyalták meg az OÉT-ben, sem plenáris ülésen – mivel a legutóbbi ilyen tanácskozás tavaly december 2-án volt – , sem a tanács illetékes bizottságaiban, és a szociális partnerek tájékoztatást sem kaptak a készülő dokumentumról.

Hangsúlyozta: ez példátlan eset, mivel amióta Magyarország konvergenciaprogramot készít, minden kormány megvitatta azt a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletekkel.

A SZEF elnöke emlékeztetett: a jogszabályok szerint a munka világát érintő kormányzati előterjesztésekről a kabinetnek kell kezdeményeznie az egyeztetést a szociális partnerekkel. „Hónapok óta igényeljük, hogy legyen OÉT ülés” – mondta Varga László, hozzáfűzve, hogy az elmúlt 20 évben először fordult elő, hogy egy soros elnöki ciklusban egyáltalán ne legyen plenáris ülés.

Antallfy Gábort, a munkáltatói oldal soros elnökét a távirati irodának nem sikerült elérnie, de Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) elnöke, az OÉT munkaadói oldalának előző soros elnöke azt mondta: a konvergenciaprogramról nem egyeztettek az OÉT-en semmilyen formában, és információt sem kaptak a dokumentumról.

Hozzáfűzte ugyanakkor: a Széll Kálmán Tervről a kormány ígérete szerint részletesen egyeztetni fognak az OÉT illetékes bizottságaiban, és az első ilyen ülésnek az előkészítése már folyamatban van. Elmondta: amikor a bizottsági szintű tárgyalások megfelelő stádiumba kerülnek, plenáris ülés is lehet a témában.

Forrás: Szakszervezetek.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a