Képviselőből bölcsődei dolgozó – egyhetes akció a BDDSZ és a Poronty közreműködésével

Vajon megél-e egy képviselő egy bölcsődei kisgyermekgondozó fizetéséből? Mit jelent napi közel tíz órában guggolni, hajolgatni, kisgyerekeket kezelni – és képes lesz-e minderre három vállalkozó kedvű politikusunk?

A bölcsőde a legtöbb kisgyerek első szocializációs tere: a kicsik itt tanulnak meg sok olyan mintát, amelyet nagykorukban az életben is követni fognak. Így a bölcsődei dolgozók (csakúgy, mint a tanítók) rendkívül fontos szerepet töltenek be a társadalom formálásában.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a 2011. évre vonatkozó bértárgyalások után felajánlott egyfajta cserét a döntéshozóknak, hogy megtapasztalhassák, hogyan lehet a túlzsúfolt intézményekben, naponta több mint 400 kg-ot emelve, hajolva, guggolva, fél életet a szőnyegen töltve, jókedvűen, odaadóan, felelősségteljesen kisgyermekeket nevelni. Mindezért cserébe méltánytalanul alacsony bérezésben részesülni; ebből számlákat fizetni, megélni; fiatalként az életben „elindulni”, gyermeket vállalni, vagy idősebbként támogatni a már kirepült, de életet kezdeni egyedül nem tudó gyermeket.

A Dívány gyerekeseknek szóló blogja, a Poronty (divany.hu/poronty) felkarolta a BDDSZ kezdeményezését, és felhívására három képviselő jelentkezett: Bábi Gabriella (FIDESZ), Ertsey Katalin (LMP), Vörösmarty Attila (FIDESZ). A három politikus vállalta, hogy egy héten keresztül egy-egy bölcsődében fognak teljes munkaidőben tevékenykedni és mindemellett a közalkalmazotti bértábla rájuk vonatkoztatható fizetéséből lesznek kénytelenek vinni háztartásukat, fizetni egyheti rezsijüket, az utazást és bármi felmerülő költségüket.

Portrék

Bábi Gabriella (45) A rutinos politikusi fellépéssel bíró Gabriellától nem áll távol a mostani kihívás: több, mint húsz évig dolgozott kerületi védőnőként Vácon, a deákvári városrészben.Legkisebb gyermeke születését követően már nem a védőnőként, hanem politikusként folytatta, tavaly óta pedig a Parlamentben a Szociális és az Egészségügyi Bizottságok tagja. Férjével és három gyerekével él Sződligeten.
(bővebben a divany.hu/poronty oldalon)

Ertsey Katalin (45) Katalin közel két évtizeden át különböző nonprofit szervezeteket vezetett, majd a vállalati felelősségvállalás (CSR) és üzleti etika területén dolgozott. Tanácsadó cégén belül szintén a fenntarthatósággal és az esélyegyenlőséggel foglalkozott, ezt cserélte 2010-ben parlamenti székére, ahol elsősorban a kisgyermekes nők munkaerőpiaci lehetőségeit igyekszik javítani. Két gyerekével Budapesten él.
(bővebben a divany.hu/poronty oldalon)

Vörösmarty Attila (48) A kecskeméti születésű, a városában sportszeretetéről (is) ismert fiatalos, háromgyermekes édesapa a képviselőtestület Fideszes vezetője. Iskoláit is az alföld közepén, a hírős városban végezte. Műszaki, kereskedelmi végzettséggel dolgozott külföldi tulajdonú cégeknél, majd vállalkozóként tevékenykedett. A legutóbbi választások óta egyéni belvárosi képviselőként, tanácsnoki pozícióban végzi munkáját.
(bővebben a divany.hu/poronty oldalon)

A cserehét 2011. február 21-28 között valósul meg Budapesten, Gödön és Kecskeméten.

Az éredeklődők rendelkezésére áll:

Szűcs Viktória,
BDDSZ

Kuszkó Judit,

Poronty

További információ: http://divany.hu/poronty/2010/12/29/bolcsodei_dolgozok/

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és