Csak őszinte, nyílt párbeszéddel lehet a válságon úrrá lenni

Az uniós tagállamok foglalkoztatásügyi minisztereinek és a szociális partnerszervezetek vezetőinek gödöllői informális találkozóján a magyar szakszervezetek a hazai szociális párbeszédrendszer hiányosságaira figyelmeztettek…

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az uniós tagállamok foglalkoztatásügyi minisztereinek és a szociális partnerszervezetek vezetőinek gödöllői informális találkozóját követően az MTI-nek úgy nyilatkozott: csak őszinte, nyílt párbeszéddel lehet a válságon úrrá lenni, s a magyar szakszervezetek a megbeszélésen kénytelenek voltak elmondani, hogy Magyarország nem mutat pozitív példát ebben a vonatkozásban. Holott az Európai Bizottság is erősíteni kívánja a tripartit érdekegyeztetést.

Az informális találkozó egyik kiemelt napirendi pontjaként kezelt ifjúsági munkanélküliség Magyarországon is súlyos gondot jelent, mivel ugyan az általános képzettségi szint emelkedik, de ez nincs összhangban a munkaerőpiac igényeivel. Emellett mielőbb megoldást kell találni a leszakadó és hátrányos helyzetű csoportok és régiók fiataljainak egyre kilátástalanabb helyzetére is. Gyakran veszélyeket hordoznak magukban a válságkezelés rövidtávú megoldásai is, például az, hogy a munkáltatók rugalmasabbá akarják tenni a munkaerőpiacot, de ezen javaslatok mögött csupán a foglalkoztatás költségeinek csökkentése húzódik meg.

Forrás: MTI

A fotót (amelyen Andor László foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár fog kezet az ülés előtt) Kovács András készítette és a www.eu2011.hu oldalról származik.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.