Keresés
Close this search box.

Csökkent az átlagbér a közszférában

Az év első nyolc hónapjában a közszféra – közfoglalkoztatás nélküli – létszáma 0,3 százalékkal, átlagbére pedig 1 százalékkal csökkent tavalyhoz képest…

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél az alkalmazásban állók létszáma 2010. január-augusztusban átlagosan 2 millió 687 ezer fő volt. Ugyanezen időszak alatt a bruttó átlagkeresetek 2,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset (a fogyasztóiár-index 5,2 százalékos növekedése mellett) döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változásának köszönhetően, 3,1 százalékkal emelkedett.

Ha csak a közszférát érintő számokat nézzük, akkor már korántsem ilyen jó a helyzet. A költségvetési szférában az alkalmazottak létszáma 771 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 4,1 százalékos növekedést jelentett. A közfoglalkoztatás nélküli 685 ezer fős létszám azonban 0,3 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év első nyolc hónapjában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204 900 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók esetében 199 000 forint. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 2,5 százalékkal haladták meg az előző évit. A versenyszférában 4,2 százalékkal nőttek, a költségvetés területén pedig a közfoglalkoztatás bővülése egyfelől ugyan növelte az alkalmazásban állók létszámát, másfelől lehúzta a szféra átlagbérét, amely így 1,0 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: KSH

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.