Elfogadhatatlan a további közszolgálati létszámcsökkentés

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete 2010. október 12-ei ülésén megállapította, hogy a nagy ellátórendszerek – az egészségügyi és szociális rendszer, a közoktatás, a rendvédelem, a központi- és helyi közigazgatás, stb. – finanszírozása, létszámhelyzete évtizedek óta nincs összhangban a társadalom által joggal elvárt teljesítményekhez szükséges szakmai követelményekkel.
Mindezek tükrében keltett megdöbbenést mindaz, ami a jövő évi állami költségvetésről, a költségvetési szervek 2011. évi gazdálkodásának tervezésére vonatkozó köriratban foglaltakról az érdekképviseletek tudomására jutott.

Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy az évek óta sarcolt közszolgáltatások egyes területeit 5-10 % közötti létszámcsökkentéssel fenyegessék, miközben az elmúlt években a feltételrendszerek ellehetetlenülését, az egyre növekvő munkaterhelés mellett a közszolgálatok és az abban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének folyamatos romlását élték át az ott dolgozók, hogy pl. az egészségügy jövő évi költségvetését közel 30 milliárd forinttal csökkentsék a folyó évihez képest.

Elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi kormány megalakulása óta többször is szóvá tett egyeztetés nélküli jogalkotás változatlanul tovább folytatódik, hogy most is a társadalmi partnerekkel való érdemi eszmecsere nélkül kerül a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslat az Országgyűlés elé. Megdöbbentő, hogy a kormány – miközben a programjában az ország előtt álló évtizedre 1 millió új munkahelyet ígért – az általa közvetlenül vagy áttételesen foglalkoztatottak körét radikálisan csökkenteni kívánja, anélkül, hogy a versenyszférában történő foglalkoztatásukra bármilyen perspektíva lenne.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy az országos érdekegyeztetés évtizedes és jogszabályokon alapuló intézményrendszerét a közszféra egészében is működtesse a kormány és az önkormányzati választást követően, a napokban megalakuló valamennyi helyi testület.

A SZEF tiltakozik és nem ért egyet azzal a miniszterelnöki, kormányzati megközelítéssel, hogy az országgyűlési és helyhatósági választásokon, állampolgári jogon leadott szavazatok egyben szociális partneri felhatalmazások lennének a már elfogadott és az elfogadásra váró törvények, változások tekintetében.

A SZEF felszólítja a kormányt, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács tervezett ülésein túl a legrövidebb időn belül hívja össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülését és terjessze az ott tárgyalásra jogosult szociális partnerek elé a közszolgáltatások, a közszféra területén 2011-re megvalósítani kívánt elképzeléseit. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, ahogy eddig, most sem zárkózik el egy, a társadalmi igények és lehetőségek komplex elemzésén alapuló és a legszélesebb közakaratot is kifejező átalakítástól, azonban mindez a szociális párbeszéd működtetése nélkül elképzelhetetlen.

Budapest, 2010. október 13.

A SZEF Ügyvivő Testülete nevében:

Varga László

SZEF-elnök

Ehhez kapcsolódó, további hírünk:
5-10 százalékos közszolgálati leépítés várható jövőre?, 2010. október 12.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és