Keresés
Close this search box.

Elfogadhatatlan a további közszolgálati létszámcsökkentés

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete 2010. október 12-ei ülésén megállapította, hogy a nagy ellátórendszerek – az egészségügyi és szociális rendszer, a közoktatás, a rendvédelem, a központi- és helyi közigazgatás, stb. – finanszírozása, létszámhelyzete évtizedek óta nincs összhangban a társadalom által joggal elvárt teljesítményekhez szükséges szakmai követelményekkel.
Mindezek tükrében keltett megdöbbenést mindaz, ami a jövő évi állami költségvetésről, a költségvetési szervek 2011. évi gazdálkodásának tervezésére vonatkozó köriratban foglaltakról az érdekképviseletek tudomására jutott.

Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy az évek óta sarcolt közszolgáltatások egyes területeit 5-10 % közötti létszámcsökkentéssel fenyegessék, miközben az elmúlt években a feltételrendszerek ellehetetlenülését, az egyre növekvő munkaterhelés mellett a közszolgálatok és az abban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének folyamatos romlását élték át az ott dolgozók, hogy pl. az egészségügy jövő évi költségvetését közel 30 milliárd forinttal csökkentsék a folyó évihez képest.

Elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi kormány megalakulása óta többször is szóvá tett egyeztetés nélküli jogalkotás változatlanul tovább folytatódik, hogy most is a társadalmi partnerekkel való érdemi eszmecsere nélkül kerül a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslat az Országgyűlés elé. Megdöbbentő, hogy a kormány – miközben a programjában az ország előtt álló évtizedre 1 millió új munkahelyet ígért – az általa közvetlenül vagy áttételesen foglalkoztatottak körét radikálisan csökkenteni kívánja, anélkül, hogy a versenyszférában történő foglalkoztatásukra bármilyen perspektíva lenne.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy az országos érdekegyeztetés évtizedes és jogszabályokon alapuló intézményrendszerét a közszféra egészében is működtesse a kormány és az önkormányzati választást követően, a napokban megalakuló valamennyi helyi testület.

A SZEF tiltakozik és nem ért egyet azzal a miniszterelnöki, kormányzati megközelítéssel, hogy az országgyűlési és helyhatósági választásokon, állampolgári jogon leadott szavazatok egyben szociális partneri felhatalmazások lennének a már elfogadott és az elfogadásra váró törvények, változások tekintetében.

A SZEF felszólítja a kormányt, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács tervezett ülésein túl a legrövidebb időn belül hívja össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülését és terjessze az ott tárgyalásra jogosult szociális partnerek elé a közszolgáltatások, a közszféra területén 2011-re megvalósítani kívánt elképzeléseit. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, ahogy eddig, most sem zárkózik el egy, a társadalmi igények és lehetőségek komplex elemzésén alapuló és a legszélesebb közakaratot is kifejező átalakítástól, azonban mindez a szociális párbeszéd működtetése nélkül elképzelhetetlen.

Budapest, 2010. október 13.

A SZEF Ügyvivő Testülete nevében:

Varga László

SZEF-elnök

Ehhez kapcsolódó, további hírünk:
5-10 százalékos közszolgálati leépítés várható jövőre?, 2010. október 12.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik