Keresés
Close this search box.

A korkedvezményes nyugdíj szabályainak újratárgyalását kérték a szakszervezetek

Az Országos Érdekegyeztető Tanács 2010. május 7-i ülésén a munkavállalói oldal a korkedvezményes nyugdíj ügyének mielőbbi rendezését kérte a távozó kormánytól…

Az Országos Érdekegyeztető Tanács 2010. május 7-i ülésén napirend előtti felszólalásában a munkavállalói oldal a 2010. december 31-ig hatályos korkedvezményes nyugdíj szabályozásának mielőbbi rendezését kérte a távozó kormány képviselőitől.

Mivel a jelenlegi törvény csak az év végéig rendezi a nyugdíjba vonulás szabályait, ezért a szakszervezetek már korábban is javasolták, hogy a kormány ideiglenesen hosszabbítsa meg egy évvel annak hatályát, hogy legyen idő az új szabályozás megalkotására és elfogadására. Akkor a kormány ezt visszautasította, de ígéretet tett arra, hogy 2010. március 31-ig leteszi az oldalak elé az új törvényre vonatkozó koncepcióját.

Ezt a határidőt Csizmár Gábor szakállamtitkár elmondása szerint a tárcák közötti egyeztetés elhúzódása miatt nem tudták tartani, s csak április végén juttatták el az oldakhoz a tervezetüket.

A munkavállalói oldal véleménye szerint azonban a kormány tervezete nem alkalmas a tárgyalások elkezdésére sem, ezért megismételték azon javaslatukat, hogy hosszabbítsa meg egy évvel a kormány a jelenlegi törvény hatályosságát, amíg nem születik meg az új normatíva.

Herczog Lászó szociális és munkaügyi miniszter válaszában elmondta: a kormány koncepcióját szakértőkkel való konzultációk és az oldalak véleményének meghallgatása után alkották meg. Azt tanácsolta a szakszervezeteknek, hogy a jövőben is tartsák napirenden a kérdést, és már az újonnan felálló kormánnyal kezdjék meg a szakértői egyeztetéseket.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az