Keresés
Close this search box.

A Pedagógusok Szakszervezetének elvárásai az új kormánnyal szemben

A Pedagógusok Szakszervezete 2010. február 20-án tartott, XIX. kongresszusán a közelgő választásokra való tekintettel összeállította, mit vár el a következő kormánytól az oktatáspolitika terén…

A Pedagógusok Szakszervezete 2010. február 20-án tartott, XIX. kongresszusán a közelgő választásokra való tekintettel összeállította, mit vár el a következő kormánytól az oktatáspolitika terén.

A szervezet elsősorban az oktatás társadalmi elismertségének megteremtését tartja fontosnak, valamint, hogy az állam egyetemes garanciát vállaljon az oktatás finanszírozására és olyan hosszú távú koncepcióval rendelkezzen, amely képes megteremteni egy korszerű és stabil iskolarendszert, az alkotmányos jogok és az esélyegyenlőség biztosítását, illetve a stabil törvényi kereteket.

A legnagyobb, pedagógusokat tömörítő szakszervezet az új kormány által felvázolt oktatási koncepciótól elvárja továbbá a hátrányos helyzetű gyermekek problémájának megoldását, az iskolai erőszak elleni határozott fellépés kereteit, illetve az iskolai dolgozók adminisztrációs terheinek csökkentését.

Szeretnék elérni, hogy a következő kormány tegyen lépéseket a tanári pálya presztízsének növekedéséért, ehhez azonban a minőségi oktatáshoz szükséges létszámstruktúrára, a pedagógusképzés korszerűsítésére, a finanszírozási keretek bővítésére, a pedagógus életpályamodell kidolgozására és bevezetésére, valamint rugalmas nyugdíjkorhatárra lenne szükség. A PSZ kiemelten fontosnak tartja a pedagógusok fizetésének emelését, s az uniós kereseti átlagot megközelítő bérrendszert tart kívánatosnak.

A Pedagógusok Szakszervezete – amely konstruktív együttműködésre törekszik a hatalmon lévő pártokkal és ellenzékkel is, valamint támogat minden politikai erőt, ha az a PSZ által képviselt értékekkel azonosul – elvárja az új kormánytól a társadalmi párbeszéd fontosságának elismerését, az EU-s normák alapján rendezett munkaügyi kapcsolatok működtetését és valódi érdekegyeztetést minden szinten, valamint a szociális párbeszéd jogszabályban garantált intézményrendszerének érdemi működtetését.

A dokumentum megtekinthető a PSZ honlapján.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a