Keresés
Close this search box.

Beszámoló az ESZSZ (VB) és CETUN ülésekről Brüsszelből

Beszámoló
az Európai Szakszervezeti Szövetség, az ESZSZ Végrehajtó Bizottsága (VB)
2024. június 24-25-i, Brüsszelben tartott üléséről és az ahhoz kapcsolódó CETUN rendezvényekről

A VB ülése előtt június 24-én, munkaebéd keretében került sor a közép-európai szakszervezetek együttműködését segítő CETUN hálózat személyes jelenlétű irányító testületi ülésére, a működést segítő és koordináló Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) brüsszeli képviselete koordinálásával. A hálózat közös állásfoglalást fogadott el, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy az EU további bővítése esetében fontos feltétel legyen a tagjelölt országokban a megfelelő szociális párbeszéd működtetése és a munkavállalói jogok tiszteletben tartására. Ez azért is fontos, mert az EU legutóbbi bővítése során ez sajnos nem volt szempont. Sok kelet európai országban, így Magyarországon is, nem működik megfelelően a szociális párbeszéd. Ennek közszférában jelentkező különös nehézségeire javaslatomra került utalás a szövegbe. Június 24-én este az Osztrák Szövetségi Köztársaság NATO-hoz és a Belga Királysághoz akkreditált nagykövete fogadáson látta vendégül a CETUN projektben résztvevő szakszervezetek képviselőit. A rendezvényen részt vett Wolfgang Katzian, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség és az ESZSZ elnöke és Andor László volt EU biztos. Nyitóbeszédeikben mindketten felhívták a figyelmet a szakszervezetek előtt álló kihívásokra.

Az ESZSZ VB 2024. évi második ülését Brüsszelben tartotta, azt a szövetség vezetője, Wolfgang Katzian, az ÖGB elnöke vezette le. A napirendnek megfelelően a VB elfogadta az előző vezetői ülések emlékeztetőit és a vezető testületekben történt tagszervezeti delegálások alapján a személyi változásokat. Döntés született egy grúz szakszervezeti szövetség ESZSZ taggá fogadásáról.

A VB által megtárgyalt és elfogadott legfontosabb előterjesztések a következők voltak: az ESZSZ vezetése illetékes bizottságai segítségével több szempontú előterjesztést készített elő a szükségessé váló új európai iparpolitikáról. Az európai ipari termelést veszélyeztetik az energiahordozók és a nyersanyagok hiánya mellett a háborús konfliktusok, emellett a klímaváltozás. Az ESZSZ által elfogadott állásfoglalásban szorgalmazza, hogy a kormányzatok fenntartható munkahelyek létrehozását támogassák és azt, hogy a szociális párbeszéd intézményei megfelelően működjenek.
Az ESZSZ hosszabb vita után tűzszüneti felhívást fogadott el az Izrael és a Hamász közötti konfliktusban, szorgalmazva a tárgyalásos rendezést a további áldozatok elkerülése érdekében.
A június eleji európai parlamenti választásokon ugyan nem történt gyökeres fordulat az európai politikában, de a baloldali és a zöld pártok is visszaszorultak, a mérsékelt konzervatív és a szélsőjobb erők pedig némileg előre törtek. Egyes országokban, így Franciaországban és Olaszországban a politika erősen jobbra tolódott. Ilyen körülmények között az ESZSZ-nek és a szakszervezeteknek Európa-szerte nehezebb dolguk lesz. Az elfogadott előterjesztés szerint tovább kell küzdeni a szélsőjobb további térnyerése ellen.
A VB az ESZSZ vezetés előterjesztése alapján ad hoc bizottságot hoz létre a két tisztújító kongresszus közötti félidős kongresszus előkészítésére, amely esetleges szervezeti változásokra is javaslatot tehet majd.
A VB tájékoztatást kapott a távmunkát végzőkről szóló irányelv módosításával kapcsolatos, az Európai Bizottsággal folytatott konzultációról. Itt az ESZSZ álláspontja szerint további eredményeket kell elérni a munkavállalók érdekében.
A VB szintén tájékoztatást kapott az Európai Bizottság tervezett, a gyakornokok helyzetét szabályozó irányelvével kapcsolatban. Körülményeik javítását és munkájuk igazi munkaviszonyként való elismerését régóta kezdeményezte az ESZSZ. Ezzel az üggyel sokat foglalkoztak a szervezet bizottságai és a VB is, és az Európai Parlamenttel és a Bizottsággal is hosszas egyeztetés zajlott. A tervezett szabályozás ugyan részben rendezi a gyakornokok helyzetét, ugyanakkor több kérdésben nem teljesülnek még a szakszervezetek követelései. A gyakornok munkavállalóknak is megfelelő szociális ellátásokhoz és munkavédelemre van szüksége.
A VB állásfoglalást fogadott el az európai biztonsági helyzettel kapcsolatban is: az ESZSZ támogatja a jelenleg élesedő háborús konfliktusok közepette az EU tagállamai védelmi kiadásainak a növelését. Ugyanakkor a szakszervezetek azt követelik, hogy e költségeket ne más közkiadások, különösen ne a szociális kiadások kárára növeljék a kormányok.
Az ESZSZ Nőbizottsága kezdeményezésére és aktív közreműködésével a VB állásfoglalást fogadott el a nőkkel szembeni vagy, más nemi alapú munkahelyi erőszakkal szemben, és felhívta a figyelmet a vonatkozó ILO egyezmény és az isztambuli egyezmény EU tagállami ratifikálásának szükségességére.
A VB tagjai tájékoztatást kaptak továbbá a szakszervezetek régiók közötti együttműködését segítő interregionális szakszervezeti tanácsokat koordináló bizottság megalakításának lépéseiről, továbbá a platform munkavállalókkal kapcsolatos egyeztetések folytatásáról.
A szokásos, írásos főtitkári beszámolóból Esther Lynch többek között a július 1-jével kezdődő soros magyar EU elnökségre való felkészülést emelte ki. A magyar kormány által meghirdetett prioritásokkal kapcsolatban (versenyképesség, családok támogatása) fontosnak tartja a munkavállalói jogok érvényesülését és védelmét. A magyar szakszervezeti konföderációkkal az ESZSZ folyamatosan tartani fogja a kapcsolatot az EU soros elnökség ideje alatt.
A VB következő ülésére 2024 októberében kerül sor.

A Beszámolót készítette: Véber János a VB-ben a SZEF helyettes képviselője, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) alelnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.