Keresés
Close this search box.

Az osztrák társszervnél járt a SZEF Nyugdíjas Tagozata

Az osztrák partnerszervezet meghívására a SZEF Nyugdíjas Tagozatának elnöke dr Mayer Lajos részt vett az ÖGB 4. Szövetségi Nyugdíjas Fórumán.

Tájékoztató
Az ÖGB 4. Szövetségi Nyugdíjas Fóruma
Bécs, 2022.október 18-19

Az ÖGB 2022. október 18-19-ére Bécsben összehívott 4. Szövetségi Nyugdíjas Fórumára meghívott az ÖGB nyugdíjasok elnöke Werner Thum. Az ünnepélyes megnyitón a megjelenteket üdvözölte Werner Thum elnök, majd Schumann Korinna, a Szövetségi Tanács elnöke, az ÖGB alelnöke csatlakozott hozzá. Az Osztrák Idősek Tanácsát dr. Peter Kostelka elnök képviselte, aki röviden ismertette a Tanács aktuális ügyeit és biztosította a forum résztvevőit, hogy az idősek életszínvonalát mindenképpen meg fogják őrizni az osztrák 10 százalékos infláció ellenére is.
Felszólalt Renate Anderl az Osztrák Szövetségi Munkaügyi Kamara elnöke és hasonló ígéretet tett. Utánuk következő felszólalásomban, mint a SZEF nyugdíjasok, valamint a FERPA elnöke kettős pozíciómban üdvözöltem a résztvevőket a “szomszédból” Budapestről. Elmondtam, hogy mi nem vagyunk olyan kedvező helyzetben, mint az osztrák kollégák, akik folyamatosan tudnak tárgyalni a kormány képviselőivel (1.100 eurós nyugdíjminimumot értek el 2023 januárjától). Szélesebb kitekintésben beszélem a FERPA tagországai nyugdíjasainak közös problémáiról, mint a Covid-19, infláció, szegénység és energia válság okozta negatív hatások. Említettem az ÖGB és a SZEF nyugdíjasok jó együttműködését és a további kétoldalú terveinket.

Végezetül Wolfgang Katzian az Osztrák Szakszervezeti Szövetség elnöke beszélt a szakszervezet érdekvédelmi tevékenységéről, problémákról és törekvésekről. Kiemelten fontosnak tartotta a nyugdíjas szervezetüket, melynek mintegy 260 ezer tagja fontos része a szakszervezeti életnek.

A nyugdíjas fórum Werner Thum majdnem két évtizedes elnöksége után Kemperle Monikát, az ÖGB korábbi ügyvezető titkárát választották meg elnöknek. Avató beszédében kiemelte: „A nyugdíj, amiből meg tud élni az idős ember az fontosabb, mint valaha. Aki egész életében dolgozott, azt a jól megérdemelt nyugdíjas korában ne érje a szegénység” – hangsúlyozta és egyebek mellett az árrobbanás és az idősek diszkriminációja elleni küzdelmet nevezte meg a munkája fókuszának a következő évekre vonatkozólag.

Elmondta, hogy különösen a nyugdíjasokat fenyegeti a rekord infláció, a magas élelmiszerárak és az egekbe szökő energiaköltségek. „Sokan rendkívül alacsony keresetűek, és attól tartanak, hogy a következő hónapokban már nem engedhetik meg maguknak a mindennapi élet lakhatási feltételeit” Ezek megoldása az osztrák nyugdíjasok legsürgetőbb igényei. Kemperle újonnan megválasztott csapatával együtt teljes elkötelezettséggel kívánja felvállalni a nyugdíjasok aggodalmainak, érdekeinek képviseletét: „Mindegy, hogy nyugdíjról, gondoskodásról vagy az időskori szegénység elleni védelemről van szó – nyomást fogunk gyakorolni és új hangsúlyokat fogunk felvetni, hogy egy jó élet alakulhasson ki az idős emberek részére”- mondta az új elnök.

Megválasztásához gratuláltam Monika Kemperlének és megbeszéltük, hogy az eddigi ÖGB-SZEF nyugdíjas együttműködést kibővítve 3 fővárost felölelő regionális együttműködést hozunk mielőbb lére.

2022. október 27.

Dr. Mayer Lajos
elnök
Nyugdíjas Választmány

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás