Keresés
Close this search box.

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem látott magas inflációs helyzetben felhívja az IT elnökét, hogy az esedékes nyugdíj emelést reális mértékben növelje meg különösen a kis nyugdíjjal rendelkezők haladéktalan megsegítésére.

 

NYÍLT LEVÉL
Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke,
az Idősek Tanácsa Elnöke részére

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) augusztus 15-i levelében kérte Miniszterelnök úr sürgős intézkedését a nyugdíjak értékállandóságának megőrzése, az idősek súlyosbodó gondjainak enyhítése érdekében, továbbá kérte kompetens tárgyalópartner kijelölését a javasolt intézkedések megtárgyalására. Levelünkre a Pénzügyminisztériumból kaptunk egy udvarias, de a legkevésbé sem kielégítő, a problémákat megkerülő választ.

Érdemi párbeszédet sürgetünk. Az idős társadalom saját erejéből, helyzeténél fogva nem tudja kivédeni az elhibázott gazdaságpolitika következtében egyre súlyosbodó körülményeket.

Elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható. Az Eurostat módszertana szerint számított 18,6%-os magyar infláció augusztusban az Európai Unió tagországai között – a balti államokat követően – a negyedik legmagasabb volt. Az Európai Unió tagállamainak fogyasztói számára az augusztusi élelmiszerárak 14%-kal, az eurózónában 12,4%-kal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, ezzel szemben a hazai fogyasztók számára összehasonlítható szerkezetben 33,1%-kal voltak magasabbak az egy évvel azelőttinél, azaz a magyar élelmiszerárak emelkedése az éves uniós árváltozásnak több mint kétszerese volt. Az Európai Unióban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak. Az infláció további drasztikus emelkedését vetíti előre, hogy a maginfláció augusztusban 19% volt, amely szintén a legmagasabb érték az Európai Unió tagországai körében.

Különösen a nyugdíjasok és a többgyermekes családok számára kritikus, hogy az élelmiszerek ára az általános fogyasztói árindex közel kétszeresével, ezen belül az alapvető élelmiszerek ára rendkívüli mértékben, 45%-kal emelkedett.

A kormány előtt nyilván ismert, de néhány példa arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat a vágtató infláció:

– a margarin ára 65,8%-kal,
– a kenyéré 57,9%-kal,
– a sajté 52,6%-kal,
– a száraztésztáé 49,1%-kal,
– a sertészsiradéké 44,7%-kal,
– a marhahúsé 42,9%-kal,
– a vajé 41,3%-kal,
– a baromfihúsé 38,8%-kal,
– a péksüteményeké 38,5%-kal,
– a tojásé 37,5%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

Az idős emberek százezreinek okoz súlyos gondot a rezsiköltségek elképesztően nagyarányú növekedése.
Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei éves infláció várható értéke 15%. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 6,1%-kal szükséges korrigálni. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023 januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2%-os fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az elemzői konszenzus szerint 2023-ban nem várható változás az áremelkedés dinamikájában. Ennek alapján a januári emelés mértékét 15%-ban lehet reálisan megállapítani.

A nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. Ezért a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4%-kal szükséges emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, tisztelt Elnök Úr!

A NYUSZET tisztában van azzal, hogy az ország helyzete (az okokat most nem vizsgálva) nehéz és nem csak a nyugdíjasok, hanem más társadalmi csoportok (pedagógusok, egészségügyi szakszemélyzet stb.) is jogosan követelnek a jelenlegihez viszonyítva magasabb jövedelmet. Ám, míg az aktív korosztály képes egyéni túlélési stratégia megvalósítására, addig az idősek (és nagyrészt betegek) erre nem alkalmasak. Ezért tisztelettel ismételten kérjük Miniszterelnök urat, úgyis, mint az Idősek Tanácsa elnökét, hogy a katasztrófahelyzet elkerülése, valamint a lehetőségekkel összeegyeztetett, de a nyugdíjasok számára elfogadható megoldás kidolgozása érdekében a lehető leghamarabb szíveskedjék kompetens tárgyalópartner(eke)t kijelölni a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa és a többi, valós és nagyszámú tagsággal bíró nyugdíjas érdekképviselet számára.

Konstruktív választ remélve,

tisztelettel:

dr. Hegyesiné Orsós Éva
a NYUSZET soros elnöke

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.