Keresés
Close this search box.

Az európai minimálbér irányelv-tervezet megismertetése

Jó ideje téma az unió politikájában az európai minimálbér kérdése, amelyek éles vitákat váltottak ki a szociális partnerek és az európai szakszervezetek között is.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) ezért fontosnak tartotta, hogy bemutassa az eddigi történéseket és hogy jelenleg hol tart a folyamat. Ezen kívül a szakszervezeti oldal bemutatta, hogy számára miért fontos a tervezet és hogyan hatna pozitívan a kollektív érdekérvényesítés és szerződések tekintetében ez a hazai munkavállalókra.

Osztrák partnerünk, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) is jelen volt, hogy jelezze elköteleződését az irányelv-tervezet iránt. Mindezt annak ellenére, hogy az Ausztriában munkát vállalók európai szinten kiemelkedő minimálbérrel és többszintű kollektív szerződésekkel rendelkeznek, de az ÖGB a szolidaritás elve mellett továbbra is kiáll a tőlük keletre található szövetségesei és a dolgozók mellett, hogy magasabb egzisztenciális biztonságban kerüljenek a remélhetőleg a tervezet elfogadását követően.

Irányelv a méltó minimálbérekről és a kollektív alkuról

Teljes előadás megtekintése

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elindult a munkaképesség-vizsgálat projektünk

2024. április 12-én elindult a SZEF Szervezkedő munkavédelem: Munkaképesség-vizsgálat projektje. A személyes megkeresésen alapuló, papíralapú mérésbe több tagszervezetünk, több mint 30 aktivistája kapcsolódott be és előreláthatólag 1000-1200 munkavállalót vonnak be

Találkozó Nicolas Schmittel

A magyar kormány folyamatosan támadja a szakszervezeti jogokat, holott a szociális párbeszéd nélkülözhetetlen a demokráciában – mondta Nicolas Schmit, az Európai Bizottság Foglalkoztatás és Szociális Jogok biztosa, miután találkozott Csóti