Keresés
Close this search box.

Regionális munkavédelmi szemináriumon vett részt a SZEF tagszervezete

 A SZEF tagszervezetei közül az ATESZ-t 4 fő képviselte (Kiss Krisztina, Dr. Zöldi Katalin, Dr. Kónya Zsuzsanna és Csongrádi Sándorné.) az online konferencián, amely  2020. november 24-én került megrendezésre.

 A regionális megbeszélést, immáron hatodik éve rendezik meg, amin  hat ország a Baltikumból és a Közép-Európai térségből vett részt. Természetesen ezen a találkozón is a Covid19 állt a középpontban.

Kris de Meester jó gyakorlatokat mutatott be szociális partnereknek szóló általános iránymutatásból, amely a cégek újraindítására koncentrál. A dokumentum a munkahelyi egészségvédelem kifejezést használja. Irányelvként fogalmazták meg, hogy az a dolgozó, aki tüneteket mutat, annak lehetővé kell tenni az otthoni munkavégzés lehetőségét. Kiemelték, hogy a munkavállalóknak nyújtandó információs és képzési lehetőségek fontosságát. A járvány a munkavállalókra súlyos mentális terhet ró! Ezért a nagyon fontos a tájékoztatás arról, hogy hol érhetik el a legfontosabb információkat a járvánnyal kapcsolatosan és ki kell jelölni egy olyan személyt, aki a dolgozók rendelkezésére áll bármilyen kérdésben. Igyekeznek gyakorlati információkhoz juttatni a dolgozókat, hiszen ez segít a legjobban egy elakadás esetén.

Az előadás során összeszedték azokat a legfontosabb elemeket, amelyek a munkahelyi védekezésben fontosak lehetnek:

 • a távolságtartás az egyik leghasznosabb védekezésnek bizonyult;
 • takarítás -fertőtlenítés az egészségre káros anyagok óvatos kezelése;
 • távmunka lehetőségét meg kell vizsgálni;
 • lehetőleg ne a tömegközlekedést használja;
 • beléptetés a munkahelyre egymáshoz képest csúsztatott. Érintésmentes regisztráció, munkaállomások elválasztása preventív jelleggel;
 • munkavégzés közben meghatározott összetételű munkacsoportok ne keveredjenek, feladatok felosztása, közlekedési irányok kialakítása a minél kevesebb érintkezés jegyében;
 • látogatók kockázatfelmérése;
 • munkahelyi környezet átalakítása;
 • nagyon fontos, hogy nem csak meghozzuk, hanem ellenőrizzük is az intézkedések betartását;
 • dolgozók mentális egészségének jóllétének figyelemmel kísérése (védőháló, személyes kontakt, bizalom, személyesség, őszinteség);
 • kiemelten kezelik a mentális egészség védelmét a védekezésben.

A gyakorlatban náluk a munkáltató teszteli a dolgozókat, a munkahelyi orvos feladata, hogy kockázati felmérést végezzen. Az előadás végén kiemelte, a teszt önmagában nem véd a védekezés komplex feladat melyben minden fent említett elem fontos szerepet játszik!

 Ezt követően proaktív tapasztalatokat osztottak meg foglalkozásegészségügyi orvosok.

Milan Tucek a prágai Károly Egyetem professzora csak megerősíteni tudta a korábban elhangzottakat, és abszolút munkahelyi ártalomként értelmezendőnek tartja a Covid19-et! Így a munkáltatóknak tagadhatatlan a felelőssége az ártalomcsökkentésben.

Vladimira Lipsova cseh doktornő a pszichoszociális kockázatok kapcsán megjegyezte, hogy az általános munkahelyi kockázatok mellett a növekvő fluktuáció, az általános elégedetlenségből adódó feszültségek, szorongás, kiégés és depresszió fog kihívásokat okozni. Ebben nagy szerepet játszik a-saját egészség elvesztésétől való félelem.

Eddigi tapasztalatai szerint az otthon munkához sokszor nem megfelelő környezet. A munkáltatónak fontos lenne előszőr felmérni alkalmas-e a munkavállaó környezete az otthoni munkavégzésre, hiszen ennek nem csak technikai feltételei vannak. Az eredményes otthoni munka függ a családi háttértől, a gyermekek létszámától és korától, valamint a lakóterület nagyságától és tagoltságától is. Sajnos elmondható, hogy ezen feltételek meglétére a munkáltatók nem figyelnek eléggé.

 Magyarországon ritka még most is az otthoni munkavégzésben foglalkoztatottak száma. Jellemzően az idősebbek és a magasabb végzettségűek végeznek otthoni munkát. Az otthoni munkavégzők 52% a nem elégedett a megbecsülésével. Ennek oka a munkaadó felöli elégtelen visszajelzés lehet. A munkavállaló nem érzi a megbecsülést, a munkaadó nem tesz pozitív visszajelzést.

A munkaadókra háruló feladatok otthoni munkavégzés esetén

 • rendszeres kapcsolattartás,
 • mentális egészség támogatása,
 • otthoni munkaállomás kialakításának támogatása.

A Covid19 kapcsán a munkavállaló legfontosabb feladata a saját egészségmegőrzése, hiszen elsősorban ez az, ami miatt ezt a munkaformát lehetővé tette a munkáltató!

A tapasztaltok szerint leginkább a megosztott munkavégzés bizonyult a legeredményesebbnek.

A munkáltatóknak sokszor problémát jelent az otthoni munkavégzés ellenőrzésének módszertani kidolgozása és gyakorlati kivitelezése.

Az esemény záró részében került sor a kerekasztal beszélgetésre, ahol saját országukban tapasztalt problémákra hívták fel a megszólalók a figyelmet. Ilyen például a foglalkozási megbetegedés elismerése a Covid19 kapcsán. A teszteléstől való félelem és a táppénz alatti kereset kiesés, ami sajnos sok helyen probléma. A beszélgetés során kiderült az is, hogy a környező országok közül sokban a járvánnyal kapcsolatos megbetegedésnél nem képezi bizonyítás tárgyát az, hogy a dolgozó hol fertőződött meg. Azoknak, akik nem tudnak otthoni munkát végezni megbetegedés esetén 10 napig jár a teljes bérük.

A munkahelyi koordinátorok, munkavédelmi megbízottak szerepe felértékelődött. Az ő feladatuk a munkavállalókat tájékoztatása mely nagyban hozzájárul a mentális megterhelés csökkentéséhez, melyet a félelem generál. Az országok nagy részében alapvetés, hogy munkahelyi ártalom a Covid19 a szociális és az egészségügyi szektorban hiszen ezek kiemelt kockázatú területek.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.