Regionális munkavédelmi szemináriumon vett részt a SZEF tagszervezete

 A SZEF tagszervezetei közül az ATESZ-t 4 fő képviselte (Kiss Krisztina, Dr. Zöldi Katalin, Dr. Kónya Zsuzsanna és Csongrádi Sándorné.) az online konferencián, amely  2020. november 24-én került megrendezésre.

 A regionális megbeszélést, immáron hatodik éve rendezik meg, amin  hat ország a Baltikumból és a Közép-Európai térségből vett részt. Természetesen ezen a találkozón is a Covid19 állt a középpontban.

Kris de Meester jó gyakorlatokat mutatott be szociális partnereknek szóló általános iránymutatásból, amely a cégek újraindítására koncentrál. A dokumentum a munkahelyi egészségvédelem kifejezést használja. Irányelvként fogalmazták meg, hogy az a dolgozó, aki tüneteket mutat, annak lehetővé kell tenni az otthoni munkavégzés lehetőségét. Kiemelték, hogy a munkavállalóknak nyújtandó információs és képzési lehetőségek fontosságát. A járvány a munkavállalókra súlyos mentális terhet ró! Ezért a nagyon fontos a tájékoztatás arról, hogy hol érhetik el a legfontosabb információkat a járvánnyal kapcsolatosan és ki kell jelölni egy olyan személyt, aki a dolgozók rendelkezésére áll bármilyen kérdésben. Igyekeznek gyakorlati információkhoz juttatni a dolgozókat, hiszen ez segít a legjobban egy elakadás esetén.

Az előadás során összeszedték azokat a legfontosabb elemeket, amelyek a munkahelyi védekezésben fontosak lehetnek:

 • a távolságtartás az egyik leghasznosabb védekezésnek bizonyult;
 • takarítás -fertőtlenítés az egészségre káros anyagok óvatos kezelése;
 • távmunka lehetőségét meg kell vizsgálni;
 • lehetőleg ne a tömegközlekedést használja;
 • beléptetés a munkahelyre egymáshoz képest csúsztatott. Érintésmentes regisztráció, munkaállomások elválasztása preventív jelleggel;
 • munkavégzés közben meghatározott összetételű munkacsoportok ne keveredjenek, feladatok felosztása, közlekedési irányok kialakítása a minél kevesebb érintkezés jegyében;
 • látogatók kockázatfelmérése;
 • munkahelyi környezet átalakítása;
 • nagyon fontos, hogy nem csak meghozzuk, hanem ellenőrizzük is az intézkedések betartását;
 • dolgozók mentális egészségének jóllétének figyelemmel kísérése (védőháló, személyes kontakt, bizalom, személyesség, őszinteség);
 • kiemelten kezelik a mentális egészség védelmét a védekezésben.

A gyakorlatban náluk a munkáltató teszteli a dolgozókat, a munkahelyi orvos feladata, hogy kockázati felmérést végezzen. Az előadás végén kiemelte, a teszt önmagában nem véd a védekezés komplex feladat melyben minden fent említett elem fontos szerepet játszik!

 Ezt követően proaktív tapasztalatokat osztottak meg foglalkozásegészségügyi orvosok.

Milan Tucek a prágai Károly Egyetem professzora csak megerősíteni tudta a korábban elhangzottakat, és abszolút munkahelyi ártalomként értelmezendőnek tartja a Covid19-et! Így a munkáltatóknak tagadhatatlan a felelőssége az ártalomcsökkentésben.

Vladimira Lipsova cseh doktornő a pszichoszociális kockázatok kapcsán megjegyezte, hogy az általános munkahelyi kockázatok mellett a növekvő fluktuáció, az általános elégedetlenségből adódó feszültségek, szorongás, kiégés és depresszió fog kihívásokat okozni. Ebben nagy szerepet játszik a-saját egészség elvesztésétől való félelem.

Eddigi tapasztalatai szerint az otthon munkához sokszor nem megfelelő környezet. A munkáltatónak fontos lenne előszőr felmérni alkalmas-e a munkavállaó környezete az otthoni munkavégzésre, hiszen ennek nem csak technikai feltételei vannak. Az eredményes otthoni munka függ a családi háttértől, a gyermekek létszámától és korától, valamint a lakóterület nagyságától és tagoltságától is. Sajnos elmondható, hogy ezen feltételek meglétére a munkáltatók nem figyelnek eléggé.

 Magyarországon ritka még most is az otthoni munkavégzésben foglalkoztatottak száma. Jellemzően az idősebbek és a magasabb végzettségűek végeznek otthoni munkát. Az otthoni munkavégzők 52% a nem elégedett a megbecsülésével. Ennek oka a munkaadó felöli elégtelen visszajelzés lehet. A munkavállaló nem érzi a megbecsülést, a munkaadó nem tesz pozitív visszajelzést.

A munkaadókra háruló feladatok otthoni munkavégzés esetén

 • rendszeres kapcsolattartás,
 • mentális egészség támogatása,
 • otthoni munkaállomás kialakításának támogatása.

A Covid19 kapcsán a munkavállaló legfontosabb feladata a saját egészségmegőrzése, hiszen elsősorban ez az, ami miatt ezt a munkaformát lehetővé tette a munkáltató!

A tapasztaltok szerint leginkább a megosztott munkavégzés bizonyult a legeredményesebbnek.

A munkáltatóknak sokszor problémát jelent az otthoni munkavégzés ellenőrzésének módszertani kidolgozása és gyakorlati kivitelezése.

Az esemény záró részében került sor a kerekasztal beszélgetésre, ahol saját országukban tapasztalt problémákra hívták fel a megszólalók a figyelmet. Ilyen például a foglalkozási megbetegedés elismerése a Covid19 kapcsán. A teszteléstől való félelem és a táppénz alatti kereset kiesés, ami sajnos sok helyen probléma. A beszélgetés során kiderült az is, hogy a környező országok közül sokban a járvánnyal kapcsolatos megbetegedésnél nem képezi bizonyítás tárgyát az, hogy a dolgozó hol fertőződött meg. Azoknak, akik nem tudnak otthoni munkát végezni megbetegedés esetén 10 napig jár a teljes bérük.

A munkahelyi koordinátorok, munkavédelmi megbízottak szerepe felértékelődött. Az ő feladatuk a munkavállalókat tájékoztatása mely nagyban hozzájárul a mentális megterhelés csökkentéséhez, melyet a félelem generál. Az országok nagy részében alapvetés, hogy munkahelyi ártalom a Covid19 a szociális és az egészségügyi szektorban hiszen ezek kiemelt kockázatú területek.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, szerdán 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább