Keresés
Close this search box.

Szakszervezetek és lakhatás: Nemzetközi példák, hazai lehetőségek

A magyarországi lakhatási válság egyre mélyül, és nagyjából 2-3 millió embert érint a lakhatási szegénység valamilyen formája. Különösen rossz helyzetben vannak az alulfinanszírozott kulcságazatok (egészségügy, oktatás, szociális ellátás) pályakezdő dolgozói, de a probléma kiterjed a legtöbb dolgozói csoportra is.

Mit tehetnek a szakszervezetek ma, hogy mérsékeljék tagjaik lakhatási problémáit?

Milyen külföldi példákat ismerünk, amikor szakszervezetek lakhatási kérdésekben aktívan fellépnek?

Ezekre a kérdésekre válaszol a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) legújabb kiadványa, amely a Periféria Központ kutatásának az eredményeit mutatja be, és amely a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) és a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) együttműködésben készült.

 

A kiadvány a következőképpen épül fel:

Először hét országból tíz különböző nemzetközi esettanulmányt mutat be szakszervezeti lakhatási beavatkozásokról, amelyek a 2020 nyarán végzett interjús és szakirodalmi kutatásokon alapulnak. Az első rész végén összegzik a külföldi példák tapasztalatait, hangsúlyozva hatékonyságukat a lakhatási problémák felszámolásában.

Ezután a nemzetközi példák és a Pedagógusok Szakszervezetével való munka alapján a hazai szakszervezetek számára tesznek javaslatot a beavatkozásra, amelyekkel tagjaik lakhatását segíthetnék. A kevesebb erőforrást igénylő, egyszerűbb beavatkozásoktól haladnak az összetettebb, erőforrásigényesebb beavatkozások felé; gyakorlatiasan megragadva azok lényegét, illetve a megvalósítást könnyítő vagy nehezítő tényezőket.

Az online kerekasztalbeszélgetésen Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára hangsúlyozta, a SZEF folyamatosan vizsgálja milyen társadalmi problémákra kell, hogy rezonáljon egy ernyőszervezet, így került a lakhatás kérdése is a SZEF érdeklődési körébe, ahol aktív együttműködő partnerekre talált. Kiemelte, hogy hosszútávú megoldásokat kell felkutatnunk, amihez elengedhetetlen az edukáció és a folyamatos információ megosztás.

Sajtómegjelenés a témában: https://merce.hu/2020/11/29/a-szakszervezetek-es-a-lakhatasi-mozgalmak-egyuttmukodese-adhat-egy-valaszt-a-lakhatasi-valsagra/

https://infostart.hu/belfold/2020/11/30/kozos-gondolkodas-indult-a-lakhatasi-helyzet-javitasara 

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/dvoracsko-balazs-meselt-lakhatasi-szegenysegrol/z73bt4w?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso 

https://24.hu/belfold/2020/12/07/lakhatasi-valsag-pedagogus-szakszervezet/     

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritashu-2020-december-02-szerda-1400-14352                                

A teljes kiadvány elérhető: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/budapest/16940.pdf

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.