Szakszervezetek és lakhatás: Nemzetközi példák, hazai lehetőségek

A magyarországi lakhatási válság egyre mélyül, és nagyjából 2-3 millió embert érint a lakhatási szegénység valamilyen formája. Különösen rossz helyzetben vannak az alulfinanszírozott kulcságazatok (egészségügy, oktatás, szociális ellátás) pályakezdő dolgozói, de a probléma kiterjed a legtöbb dolgozói csoportra is.

Mit tehetnek a szakszervezetek ma, hogy mérsékeljék tagjaik lakhatási problémáit?

Milyen külföldi példákat ismerünk, amikor szakszervezetek lakhatási kérdésekben aktívan fellépnek?

Ezekre a kérdésekre válaszol a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) legújabb kiadványa, amely a Periféria Központ kutatásának az eredményeit mutatja be, és amely a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) és a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) együttműködésben készült.

 

A kiadvány a következőképpen épül fel:

Először hét országból tíz különböző nemzetközi esettanulmányt mutat be szakszervezeti lakhatási beavatkozásokról, amelyek a 2020 nyarán végzett interjús és szakirodalmi kutatásokon alapulnak. Az első rész végén összegzik a külföldi példák tapasztalatait, hangsúlyozva hatékonyságukat a lakhatási problémák felszámolásában.

Ezután a nemzetközi példák és a Pedagógusok Szakszervezetével való munka alapján a hazai szakszervezetek számára tesznek javaslatot a beavatkozásra, amelyekkel tagjaik lakhatását segíthetnék. A kevesebb erőforrást igénylő, egyszerűbb beavatkozásoktól haladnak az összetettebb, erőforrásigényesebb beavatkozások felé; gyakorlatiasan megragadva azok lényegét, illetve a megvalósítást könnyítő vagy nehezítő tényezőket.

Az online kerekasztalbeszélgetésen Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára hangsúlyozta, a SZEF folyamatosan vizsgálja milyen társadalmi problémákra kell, hogy rezonáljon egy ernyőszervezet, így került a lakhatás kérdése is a SZEF érdeklődési körébe, ahol aktív együttműködő partnerekre talált. Kiemelte, hogy hosszútávú megoldásokat kell felkutatnunk, amihez elengedhetetlen az edukáció és a folyamatos információ megosztás.

Sajtómegjelenés a témában: https://merce.hu/2020/11/29/a-szakszervezetek-es-a-lakhatasi-mozgalmak-egyuttmukodese-adhat-egy-valaszt-a-lakhatasi-valsagra/

https://infostart.hu/belfold/2020/11/30/kozos-gondolkodas-indult-a-lakhatasi-helyzet-javitasara 

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/dvoracsko-balazs-meselt-lakhatasi-szegenysegrol/z73bt4w?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso 

https://24.hu/belfold/2020/12/07/lakhatasi-valsag-pedagogus-szakszervezet/     

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritashu-2020-december-02-szerda-1400-14352                                

A teljes kiadvány elérhető: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/budapest/16940.pdf

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és