A SZEF Nyugdíjas Választmányának állásfoglalása október 1-jén, az Idősek világnapján

1991-ben az ENSZ október 1-jét az Idősek Világnapjának nyilvánította.

Manapság az idős emberek számát világszerte 600 millióra becsülik, az Európai Unióban 2019-ben az EU-27 népességének több mint egyötöde (20,3%), mintegy 91 millió volt 65 éves és idősebb. Tiszteletnek és megbecsülésnek kell öveznie őket, mivel múlt nélkül nincs jövő.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Nyugdíjas Választmánya az „Idősek Világnapja” alkalmából köszönti az idős magyar állampolgárokat. Kétségtelen érdemeik vannak az ország életében, konstruktív munkájában. Az a kormány, amely csak a propaganda szintjén ismeri el az elődök értékteremtését, de szavait nem igazolja tettekkel, ingatag talajra építi a jövőt, mivel az új generációnak előre vetíti azt, hogy mi vár rájuk idősebb korukban. Ezért is szükséges a generációk közötti megértés, együttműködés, egymás segítése, hogy életkortól függetlenül minden állampolgárunk létbiztonságban biztonságban élhessen és dolgozhasson.

Ennek érdekében az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság 2017 novemberében, Göteborgban a szociális csúcstalálkozón aláírta és kihirdette a Szociális Jogok Európai Pillérét, amely 20 kulcsfontosságú elvet és jogot fogalmaz meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok alátámasztására. A három fejezet az esélyegyenlőséget, a munkavállalási jogot, a tisztességes munkafeltételeket és a szociális védelem és társadalmi befogadást tárgyalja, melynek 15. elve kifejezetten a méltányos időskori jövedelmet és nyugdíjakat tartalmazza.

Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen is elkötelezte magát a Pillér mellett az Európai Bizottság hivatali időszakára szóló politikai iránymutatásában, valamint további intézkedéseket ígért az elvek és a jogok megvalósítására.

SZEF Nyugdíjas Választmánya

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az