Keresés
Close this search box.

ETUI Pedagógiai Bizottság – 2019. február 27.

Vera Dos Santos Costa, az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) Oktatási osztályának igazgatója köszöntötte a résztvevőket és nyitotta meg a megbeszélést. A program ismertetése után Philippe Pochet ETUI főigazgató tájékoztatta a résztvevőket az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kongresszusi előkészületekről, illetve az előző napon megrendezésre került ETUI közgyűlés eredményeiről, ahol elfogadásra került az ETUI 2019-2020-as munkaprogramja és költségvetése.

A munkaprogram kapcsán kiemelte az 5 prioritást:

  1. Európa jövője – szakpolitikák és akciók
  2. Munkavállalói részvétel és munkaügyi kapcsolatok
  3. Fenntartható fejlődés és ipari politika
  4. Munkakörülmények és minőségi munkahelyek
  5. Szakszervezeti megújulás

Nyilvánvalóan látszik, hogy az ETUC a következő ciklusban is stratégiai szerepet szám az ETUI-nak, felértékelődik a kutatás és az oktatás szerepe is. A tervek szerint több, rövidebb képzés kerül megvallósításra, elsősorban brüsszeli helyszíneken és lehetőség szerint csak angol nyelven.

               Ezt követően az ETUI oktatási titkárai mutatták be az Oktatási Osztály prioritásainak főbb pontjait. Ilaria Costantini az Ifjúsági vezetőképzést emelte ki, ami egy brit együttműködésnek köszönhetően immár akkreditált képzés. Az online képzések további fejlesztését is tervezik, hamarosan bővül az elérhető képzések köre, ami online regisztrációs és fizetési lehetőséggel egészül ki. Új megközelítést jelent a „Stratégiai és analitikus gondolkodás képzés”, ami a szakszervezetek megújítását kívánja támogatni olyan facilitátorok képzése révén, akik ezt a nemzeti szinteken elősegíthetik.

Bruno Demaitre elmondta, hogy az európai üzemi tanácsi tagoknak rendezett képzések iránt továbbra is nagy a kereslet. Sok esetben újabb képzési alkalmakat kell kiírni, hogy ki tudják elégíteni az igényeket. Mind face-to-face, mind online képzéseket működtetnek és nem csak az ETUC tagoknak, hanem piaci alapon is értékesítik ezeket a képzéseket. Andrea Husen-Bradley kiemelte, hogy a cégeknek értékesített képzések kapcsán – amiből körülbelül évente 40-et tartanak – az ETUI elérte a kapacitásai limitét. Ugyanakkor az alapképzéseken kívül nagyon széles témakört érintenek a képzéseik. pl. átszervezések kezelése, munkahelyi egészség és biztonság, digitalizáció, Brexit hatása stb.

Valerica Dumitrescu a tavaly megkezdett Női vezetőképzést emelte ki, ami egy 2 modulos képzés és mindenképpen folytatni fogják idén is. A folyamat során nem csak tárgyalástechnikai, magabiztossági, esélyegyenlőségi ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők, hanem olyan inspiráló női vezetőkkel is találkozhattak, akik példaképként motiválhatják őket pályájuk során. Éppen a napokban zajlik a Szociális Jogok Európai Pillére kapcsán rendezett képzés második fordulója és kiemelt téma lesz a digitalizáció és az önfoglalkoztatók, illetve nem hagyományos munkahelyeken foglalkoztatottak helyzete.

Vera Dos Santos Costa kiemelte, hogy lesznek olyan új témák is, mint az ETUC Bérszövetségének regionális megvalósítása, de megmaradnak a pedagógiai és nyelvi képzések is.  

               Az ETUI oktatási stratégiája az előző Pedagógiai Bizottsági ülésen meghatározott prioritások mentén kerül kialakításra a 2020-2023 közötti időszakra vonatkozóan. Ezek a prioritások a következők:

  1. Szakszervezeti értékek megerősítése, új technológiák és humán kontakt, részvétel és bevonás erősítése
  2. Aktiválás, kölcsönösség és valorizálás, résztvevők kiválasztása profilok alapján, gyakorlati tanulás
  3. Szakszervezeteken alapuló értékek, trénerek képzése, globális tanulás

A tervek szerint a stratégia 2019 októberében kerülhet majd elfogadásra és a következő, 2019. november 27-29-án megrendezésre kerülő EDUDays konferencián kerül majd bemutatásra.

               Az előző, 2018 októberében Vilniusban megrendezett EDUDays kapcsán a visszajelzéseket Ilaria Costantini ismertette. Az értékelő lapot visszaküldőknek leginkább az újító kezdeményezések nyerték el a tetszését, amelyek kimozdították a résztvevőket a komfortzónájukból, amikor gyakorlatban is kipróbálhattak új módszereket és részt vehettek a program alakításában. Ezeket a visszajelzéseket figyelembe fogják venni az idei EDUDays programjának kialakítása során is.

A témameghatározáskor fontos lesz majd figyelembe venni a jövő generációk igényeit, illetve a megváltozott politikai környezetet, mind az ETUC, mind az EU Parlament tekintetében.

               A kijelölt munkacsoport folytatta az ETUI szórólapjának fejlesztését, amely összefoglalja az ETUI oktatási tevékenységének fontosabb pontjait, ismérveit. Egyelőre a szöveg készült el, a kommunikációs osztály még dolgozik a formátumon, ezt követően várhatóan az ETUC Kongresszusra már nyomtatott formában is rendelkezésre áll majd a szóróanyag.

               Az ETUC Kongresszus kapcsán felmerült az ETUI Pedagógiai Bizottság megújítása is. A korábbi gyakorlattal szemben – amikor az ETUI oktatási igazgató meghívására csatlakoztak a tagok a bizottsághoz – egy újfajta megközelítést alkalmazva szeretnék kibővíteni az elért országok körét összesen kb. 38 főre bővítve a résztvevői létszámot.

A megbeszélésen az ETUC Ifjúsági Bizottság képviseletében részt vett és a beszámolót készítette: Nagy Viktória SZEFIT elnök, ETUC Ifjúsági Bizottsági elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik

Beszámoló a SZEF majálisról

2024-ben a MASZSZ-szal közösen szerveztük meg a szakszervezeti Dolgozók Ünnepét. Két központi sátorban zajlottak a szakmai és szórakoztató programok.A SZEF sátorban Karácsony Szilárd és Gosztonyi Gábor, a SZEF alelnöke beszélgetett

Beszámoló az ETUC Gazdasági Bizottságának üléséről

ETUC Gazdasági Bizottsága áprilisi ülése Az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) Gazdasági Bizottsága 2024. április 24-én Brüsszelben  tartotta ez év első félévi találkozóját. A megbeszélés témája a makrogazdasági folyamatok elsősorban európai