Keresés
Close this search box.

Európának béremelés kell! Elfogadhatatlan a kelet – nyugati bérszakadék!

Az ETUC konferencia Pozsonyban “Elég a vállalatok kapzsiságából! Európának – és a világnak – béremelés kell! A keleti – nyugati bérszakadék” címmel. Itt olvasható a konferencián résztvevő magyar konföderációk vezetőinek közö

Nyilatkozat

Az  Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kelet – nyugati bérszakadékot az Európai Unióban.

Elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 840 euróval keres kevesebbet havonta, egy német munkásnál, még a megélhetési költségek figyelembevétele után is.

Még inkább elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 947 euróval keres kevesebbet havonta, mint egy német munkás, ha az átlagbéreket a munkaerő és a gazdaság összetételéhez igazítjuk.

Összefoglalva: az a sokkoló igazság, hogy a magyar dolgozó büntetve van, ha Magyarországon dolgozik.
Ez elfogadhatatlan az Európai Unióban 2017-ben.

Minden polgár tisztességes fizetést érdemel, bárhol is éljen az EU-ban. A magyarok nem másodosztályú polgárok, az egyenlők Európai Uniója vagyunk. A közép- és kelet-európai országok dolgozó  emberek méltányos díjazást érdemelnek és az egyenlő díjazás perspektívájával kell bírniuk (elismerve a valódi különbségeket).

Követeljük, hogy

• Az EU, a nemzeti kormányok és a munkáltatók tegyenek összehangolt erőfeszítéseket és folytassanak szociális párbeszédet a bérszakadék felszámolása érdekében, infláción felüli mértékű béremelésekkel az unió keleti országaiban – így Magyarországon is.-Az átlagos bérfejlesztés ajánlott mértéke kerüljön minden évben rögzítésre az országos éves bér és szociális megállapodásokban. A mérték meghatározásakor a szociális partnerek vegyék figyelembe a bérfelzárkóztatás szempontjait.
• Az Európai Unióban, ahol még nincs, vagy nem megfelelően működik, jogi kereteket kell alkotni a munkáltatók és a szakszervezetek közötti alkuk, tárgyalások érdekében.
• Nyomást kell gyakorolni azon vállalatokra, melyek anyaországaikat elhagyva szabadprédának tekintik a közép kelet urópai munkavállalókat, nem ismerik el a szakszervezeteket, és önmagukból kivetkőzve megtagadják a kollektív alkut.
• Emelni kell a minimálbéreken, hogy azok elérjék az átlagbér 60%-át és meghaladják a létminimumot.
• A bérszakadék csökkentése érdekében a magyar kormány – mint az ország legnagyobb munkáltatója – biztosítsa a közszféra munkavállalóinak munkájuk értékével arányos díjazását.

A 2017. szeptember 22-i, pozsonyi európai szakszervezeti fórum „A kelet-nyugati bérszakadék – munklavállalói meghallgatás” résztvevői:

 

Kordás László, MASZSZ elnök

Palkovics Imre, Munkástanácsok elnök

Boros Péterné, SZEF alelnök

Szilágyi József, Liga Szakszervezetek társelnök

Schneider Istvánné, ÉSZT alelnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik