Mégsem lehet szociális ágazati kollektív szerződést kötni?

A BDDSZ a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárához fordult tájékoztatás kérés céljából, hogy lehetséges-e a hatályos jogszabályok alapján “szociális ágazati kollektív szerződés” megkötése? Ha nem miért nem?

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárához fordult tájékoztatás kérés céljából,  hogy lehetséges-e a hatályos jogszabályok alapján “szociális ágazati kollektív szerződés” megkötése? Ha nem miért nem?

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkára, Cseresnyés Péter válaszában – az EMMI Szociálpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár álláspontját is figyelmbe véve – a hatályos jogi szabályok levezetését követően az alábbi szakmai álláspontot fogalmazta meg:

Az Mt. és a Kjt. viszonyában a Kjt. hatálya alatti munkáltatók az Mt-ben szabályozott feltételek tiszteletben tartásával köthetnek kollektív szerződést (munkáltatói szinten, helyben), figyelembe véve azt is, hogy nincsen speciális ágazati jogszabály, amely az idézett rendelkezésektől a szociális ágazatban eltérne. Így a szociális ágazatban működő munkáltatók például köthetnek együtt kollektív szerződést (több munkáltató által kötött kollektív szerződés), de annak “ágazati” kollektív szerződéssé minősítésére az Mt. rendszerében nincs lehetőség, mert az Mt. azt nem szabályozza.

Cseresnyés Péter államtitkár úr megkeresésünkre küldött válasza a csatolmányban olvasható.

Tekintettel arra, hogy az NGM Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkára szakmai álláspontja szerint, nem lehet ágazati kollektív szerződést kötni a szociális ágazatban,  felkérjük az EMMI Szociálpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárát, hogy erről a tényről szíveskedjen felvilágosítani a kérelmezőket is.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nemzeti Konzultáció az oktatásért!

ORSZÁGOS TÜNTETÉS A BUDAPESTI KOSSUTH TÉREN! A Pedagógusok Szakszervezete és noÁr országos tüntetést szervez 2022. november 26-án! Kora délután a petíciónkat adjuk át a Belügyminisztérium képviselőjének, majd közösen átvonulunk a

Lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat

A lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat eredményeként a szakszervezeti konföderációk közül egyedüliként a SZEF érte el az országos közalkalmazotti reprezentatív konföderáció besoroláshoz szükséges 5%-ot meghaladó közalkalmazotti szakszervezeti tagság mértékét.