SZEF-elnök: aktivizálni kell az embereket az érdekvédelemre

Bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott ma Földiák András a SZEF új elnöke

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) újonnan megválasztott elnöke sajtótájékoztatót tart a SZEF-székházban 2015. július 22-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Rá kell ébreszteni az embereket, hogy a társadalmi egyeztetés szempontjából „kedvezőtlen politikai erőtérben” nagyon fontos a fellépésük az őket érintő legfontosabb munkavállalói, emberi, demokratikus ügyekben – hangsúlyozta Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) újonnan megválasztott elnöke szerdán Budapesten, sajtóbeszélgetésen.

    A közszféra munkavállalóit tömörítő szakszervezet vezetője hozzátette: a kedvezőtlen körülmények ellenére vannak részeredmények, működik az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT), a júniusi ülésen „hosszú évek óta először” sikerült egyeztetni a társadalmi párbeszédért is felelős Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.     Földiák András szerint nagyon valószínű, hogy a kormány partner a közszolgálati bértábla három fokozattal való megemelésében, mivel tarthatatlan az a helyzet, hogy gyakorlatilag 50 évesen „parkolópályára” kerül valaki, mert elérte a legfelső, 12-es besorolást.

SZEF elnöke kiemelte: a szakszervezetek döntő mértékben azt akarják, amit a magyar lakosság elsöprő többsége, hogy meg lehessen élni a tisztességes munkából, és hogy a szakmaiság megkapja a megbecsülését. Bár a SZEF 13 szakszervezetet tömörít és 69 ezer taggal rendelkezik, közel sem elég széles a társadalmi bázisa – mondta.    

Földiák András ezért a következő hónapok legfontosabb feladatának a társadalmi kapcsolatok újragondolását nevezte. Ennek egyik eleme, hogy közelebb kerüljenek a meglévő tagsághoz a belső kommunikáció fejlesztésének segítségével, másrészt fontos azon dolgozók megnyerése is, akik szeretik szakmájukat, foglalkozásukat, de nem tagjai a szakszervezetnek – mondta. Az érdekvédelmi vezető kiemelte a civilekkel, köztük a többi szakszervezettel való közös fellépés fontosságát is.

Földiák András kitért arra, hogy a SZEF azért nem olvadt bele a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe (MaSzSz) a korábbi tervekkel ellentétben, mert a „jelenlegi nagyon ellentmondásos érdekegyeztetési helyzetben” indokoltnak tartják, hogy a közszférának önálló érdekképviselete legyen. Hozzátette: ahogy eddig, továbbra is szorosan együttműködnek a MaSzSz-szal.

MTI 2015. július 22., szerda 12:07

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nemzeti Konzultáció az oktatásért!

ORSZÁGOS TÜNTETÉS A BUDAPESTI KOSSUTH TÉREN! A Pedagógusok Szakszervezete és noÁr országos tüntetést szervez 2022. november 26-án! Kora délután a petíciónkat adjuk át a Belügyminisztérium képviselőjének, majd közösen átvonulunk a

Lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat

A lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat eredményeként a szakszervezeti konföderációk közül egyedüliként a SZEF érte el az országos közalkalmazotti reprezentatív konföderáció besoroláshoz szükséges 5%-ot meghaladó közalkalmazotti szakszervezeti tagság mértékét.