Nyílt levél Dr. Balogh Zoltán MESZK elnöknek

A magyar szakszervezeti konföderációk tiltakozásuknak adnak hangot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) utóbbi időszakban tapasztalható megnyilvánulásai miatt.

Érthetetlennek tartjuk, hogy a MESZK vezetése milyen érdekek és szempontok miatt nem hajlandó érdemben egyeztetni a július elsejei Semmelweis-napi demonstrációt illetően az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetséggel egy esetleges közös fellépés megteremtéséről.

Érthetetlennek tartjuk, hogy a MESZK az utóbbi időszakban miért viselkedik „kvázi” szakszervezetként, különböző munkavállalói érdekképviseleti jogköröket tulajdonítva magának. Egyik oldalról együttműködést köt egy szakszervezettel (melyben olyan klasszikus szakszervezeti jogkörökben történő részvételre tesz szándékot, mint az ágazati kollektív szerződés fejezetenkénti kialakítása), ad ki közös nyilatkozatokat, míg másik oldalról gyakorlatilag elzárkózik a közös fellépés lehetőségétől is, amikor érdemi nyomásgyakorlás kifejtéséről lenne szó.

Ezúton szólítjuk fel és kérjük a MESZK vezetését, hogy tegyen lépéseket az ágazat munkavállalóinak egységes fellépésének biztosítása érdekében, a munkavállalói érdekképviseleti feladatokat pedig hagyja azokra, akik erre jogosultak: a szakszervezetekre.

Budapest, 2015. június 23.

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Liga Szakszervezetek

Magyar Szakszervezeti Szövetség

Munkástanácsok Országos Szövetsége

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a