Kisemmizett köztisztviselők felemás ünnepe jön

MKKSZ HÍRLEVÉL Köztisztviselők napja július 1.

Huszonhétezer önkormányzati dolgozó csak a szemét törölheti!

köztisztviselők – és 2001-től – a kormánytisztviselők napját 1997 júliusától ünnepeljük a magyar állam területén. Ugyanis 1992-ben július 1-én lépett hatályba a XXIII. tv. a köztisztviselők jogállásáról. De hol van már a tavalyi hó, és hol van a rég viszonylag egységes szabályozás, s azok a rendezett viszonyok, amelyek miatt az MKKSZ eredetileg e nap ünneppé nyilvánítását kezdeményezte. Igen, talán nem közömbös emlékeztetni erre; mi kezdeményeztük az ünnepet, és akkor is az volt a célunk, hogy hivatásunk és munkánk elnyerje a társadalom figyelmét, és évente számot vessünk a helyzetünkkel.

A köztisztviselők napján ma megosztott, szélsőséges jövedelmi helyzetbe jutott, a társadalom által nem támogatott, magára maradt és egyre reménytelenebb dolgozók keresik; ugyan minek is örüljenek idén?

Talán még reményekből akad a legtöbb; például megalakult az Önkormányzatok Nemzeti Egyeztető Tanácsa (ÖNET), amely az önkormányzati érdekképviseleti rendszer megújítását tűzte ki célul, s ebben az MKKSZ az egyetlen szakszervezet. E fórumon is következetesen kiállunk az önkormányzati köztisztviselők érdekeiért! Követeljük bérlemaradásuk rendezését és a számukra is érvényes életpálya modell kidolgozását, illetve a kormánytisztviselőkre szűkített ígéretek beváltását és kiterjesztését. Elvileg is ellene vagyunk a mai megosztó szabályozásnak!

Hírlevelünkkel üzenni kívánunk a társadalomnak; az Államreform2 végrehajtását hozó kormányzati lépések és törvények eredményeként a kistelepülések hivatalai ellehetetlenülnek, működőképességük elvész, összeomlik. A polgármesterek bére is rendezetlen. A kistelepüléseken választási célok miatt művileg leejtett, majd tartósan ott hagyott fizetésekről van szó. Ám valamennyi települési lakos kárára lesz, ha a motiválatlan, el nem ismert vezetők, és az alulfizetett tisztviselők képtelenek lesznek lakóhelyüket elindítani a felemelkedés útján, a jobb életfeltételek és jobb igazgatási szolgáltatások felé.

Elsősorban az érintetteknek, de a nyilvánosságnak is tudnia kell; a kormányzati tárgyalásokon partnereink mindig átlagszámok mögé bújnak, s szinte lehetetlen kibillenteni őket: nézzenek a számok mögé! Az önkormányzati bérek átlagában ott vannak a nagy adóerővel – bevétellel – bíró nagyvárosok, a fővárosi kerületek, amelyek persze megpróbálnak lépést tartani a munkapiaci tendenciákkal. Az ott dolgozók magasabb bére eltakarja az ezernyi kistelepülés pár fős hivatalában már hét éve béremelés nélkül, már régen a dolgozói szegénységbe, sokszor a létminimum alá süllyedt köztisztviselők kilátástalan és nehéz helyzetét. A köztisztviselői illetménytábla, az aktuális béradatok itt tekinthetők meg.

Álláspontunkat és követeléseinket természetesen nem csak a már említett ÖNET keretében képviseljük. Az MKKSZ vezetőiként ez év tavaszán a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács(OKÉT) ülésein is visszatérően felhoztuk az önkormányzati köztisztviselők méltatlan helyzetét, követeltük a rájuk vonatkozó életpálya modell kidolgozásának megkezdését, illetve a köztisztviselői modell egységesítését! E fellépésekről előző hírleveleinkben is számot adtunk! Szakszervezetünk a mára már munkaszünetté váló ünnepen számos településen szervez programokat, kirándulásokat, s ezeken e kérdéseket tovább vitathatjuk.

Budapest, 2015. június 18.

Boros Péterné az MKKSZ főtitkára

Forrás: www.mkksz.org.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem