TUNED/ EUPAN – EUPAE ülés

Dr. Agg Géza, KSZSZ elnök beszámolója

Az Európai Unió Központi Közigazgatás Ágazati Szociális Párbeszéd Bizottságának (EU CGA SDC) informális és formális testületei 2014. novemberében és decemberében tartották éves záró üléseiket.

A formális testület, az EUPAE – TUNED 2014. november 25-én Brüsszelben ülésezett. 15 kormány képviselő és 21 fő munkavállalói küldött volt jelen, a TUNED titkárságot 3 fő képviselte. Az EUROFEDOP képviseletében Peter Korecky (GÖD, Ausztria) és jómagam voltunk jelen. A magyar kormány képviselője nem vett részt az ülésen.

A plenáris ülést megelőzően a munkavállalói oldal egyeztető megbeszélést tartott a közösen képviselendő álláspontról.

A plenáris ülés az alábbi témákat tárgyalta meg:

 • Üdvözlés és bemutatkozás
 • A 2014. szeptember 30-ai munkabizottsági ülés emlékeztetőjének elfogadása
 • A napirend elfogadása
 • A munkavállalók információs és konzultációs jogai
 • Az EU által támogatott projekt a minőségi közigazgatás a hátrányos helyzetű csoportok számára
 • Az esélyegyenlőségi projekt záró dokumentuma
 • Az EU 2020. stratégia közösségi vitája
 • Egyebek
 • A 2015-re tervezett ülések dátumai.

Az újjáalakult Európai Bizottság működése alatt ez volt az első plenáris ülés. Az EU-t képviselő szakember gárda teljes megújítására sor került. Az új Európai Bizottság 2015-ben alakítja ki álláspontját a központi közigazgatás ágazati szociális párbeszéde keretében eddig elkészült dokumentumokról.

A munkacsoportok és az elnökség folyamatosan végzi munkáját a napirenden lévő kérdésekben. A legnagyobb kihívás az ágazati szociális párbeszéd bizottság számára az elkövetkező évekre, hogy kialakítsa álláspontját a versenyszférára már kidolgozott és jóváhagyott „A munkavállalók információs és konzultációs jogai a közigazgatásban” témakörben.

Az informális testület, az EUPAN – TUNED EU szemeszterzáró ülését az Európai Unió Elnökségét ellátó Olaszország fővárosában, Rómában tartotta 2014. december 5-én. Az ülésnek a Külügyminisztérium adott helyet. Az EU tagországai kormányainak képviseletében 17 állam vett részt. A magyar kormány képviseletében a Miniszterelnökség Közigazgatás-fejlesztési Főosztályának vezetője volt jelen. A munkavállalókat képviselő TUNED részéről 23 fő jelent meg. Az EUROFEDOP delegáltjaként Dr. Wilhelm Gloss (GÖD, Ausztria) és jómagam vettünk részt az ülésen.

Az értekezlet az alábbi témákat tárgyalta meg:

 • Üdvözlés, bemutatkozás
 • Pia Marconi, az olasz Közigazgatási Hivatal vezetőjének köszöntője
 • A napirend elfogadása
 • A 2014. júniusban Athénban megtartott EUPAN-TUNED ülés  emlékeztetőjének elfogadása
 • Kollektív szerződések
  = az olasz gyakorlat bemutatása a közigazgatásban
  = a munkavállalók információs és konzultációs joga a közigazgatásban: a projekt bemutatása (TUNED)
 • A minőségi közigazgatás érdekében a hátrányos helyzetű csoportok számára megvalósított projekt bemutatása, mely az Európai Unió támogatásával valósult meg
 • Szociális felelősség a közigazgatásban. A CAF modell továbbfejlesztése a szociális szempontok figyelembe vételével (Belgium)
 • Az Olasz Elnökség munkájának összefoglalása és értékelése
 • A Lett Elnökség bemutatkozása és munkaterve.
 • A Lett Elnökség honlapja: www.eu2015.lv

Az ülésen részt vett Klaus Heeger úr, a CESI főtitkára, akit tájékoztattam a Magyar Szakszervezeti Szövetség létrehozásának aktuális helyzetéről, mivel a következő héten Magyarországra érkezett hivatalos tárgyalásokra.

Az EUPAN honlapja: www.eupan.eu

A szociális párbeszéd bizottságok munkájáról információk a CESI honlapján: www.cesi.org, az EPSU honlapján: www.epsu.org/566, valamint az EUROFEDOP honlapján találhatók: www.eurofedop.org.

Az üléseken történő részvétel költségeit az Európai Bizottság és hazai pályázati forrás biztosította.

Dr. Agg Géza, a KSZSZ elnöke

a TUNED Oldal tagja, EUROFEDOP

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk