Keresés
Close this search box.

Megroppant szolidaritás, magára hagyott közszolgálat

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselőinek nyilatkozata

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselőinek nyilatkozata

Az oktatás, az egészségügy, a szociális és kulturális szféra, a közigazgatás, a rendvédelem és más közszolgáltatások 690 ezer munkavállalójának képviselőiként meglepetéssel és mély csalódással értesültünk a versenyszférát képviselő szakszervezetek és a kormány csonka bérmegállapodásáról. A nélkülünk lefolytatott tárgyalásokat követve, részvételünk nélkül aláírt megegyezés ténye és tartalma egyaránt elfogadhatatlan számunkra.

      Nincs egy hónapja, amikor a versenyszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti vezetők (december 11-én) még arról beszéltek, hogy a szakszervezetek csak csomagban, a béremelés kívánt mértéke mellé vett kérdésekkel együtt egyezhetnek meg a munkáltatókkal és a kormánnyal. Akkor még feltételnek látszott, hogy a közszféra képviselőit bevonják a minimálbérről folytatott egyeztetésbe. A csomag része volt – a megegyezés feltételeként – a sztrájkszabályozás, a Munka Törvénykönyve, a cafetéria és a korengedményes nyugdíj szabályozásának felülvizsgálata.

      A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) korábbi álláspontja is az volt, hogy a csomag elutasítása esetén csakis 5 százalék feletti minimálbér emelés és ugyanekkora mértékű bérajánlás fogadható el. A MaSZSZ határozott véleménye szerint a 3 százalékos béremelés mellett nincs semmiféle bérfelzárkóztatás, egy ilyen ajánlat elfogadhatatlan, a minimálbérnél pedig 2017-ig évente 4.0-4.5 százalék emelés csak ahhoz lenne elég, hogy annak nettója elérje a létminimum 80 százalékát. A mi törekvésünk – a dolgozói szegénység felszámolása érdekében – nem lehet más, mint a 100 százalék, a minimálbér nettó összegének a létminimumhoz történő igazítása.

      Időközben a kormány a pedagógusok bérképzését – egyezetés nélkül – leválasztotta a minimálbérről, s ezzel átlagosan évente 60 – 120 ezer forint növekménytől fosztotta meg őket. Az életpálya modellek kapcsán csak a fegyveres szolgálatok remélhetnek 2015 közepétől – bizonytalan mértékű – béremelést. A kormánytisztviselők helyzetét – a korábbi ígéreteket megváltoztatva – csak 2016 közepétől kívánja rendezni a kormány, miközben közel félmillió közszolgálati munkavállaló hetedik éve nem kapott fizetésemelést. Ők keresetük reálértékének egyharmadát elvesztették. Ezért követeltünk azonnali 5 %, de minimum 10 ezer forint fizetésemelést január elsejétől mindenkinek!

      Ismeretes, hogy a közszféra képviselőiként arra kényszerültünk, hogy a kormány alkuképtelensége miatt felálljunk az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében folytatott tárgyalások asztala mellől, és abban bíztunk, hogy a versenyszféra képviselői kitartanak a közösen kialakított és csomagba foglalt követelések mellett.

      Egyetértettünk a munkáltatók álláspontjával is abban, ha megállapodás hiányában a kormány a minimálbér mértékét egyedül állapítja meg, és hirdeti ki, az egyértelmű üzenet és bizonyítéka társadalom és ország világ számára arról, hogy a kormánypártok nem figyelnek aszociális partnerek álláspontjára! Egy megállapodás a kormány számára különösen értékes – figyelemmel a rendkívül sok konfliktusra.

      Mindezek tükrében megdöbbenéssel és csalódottsággal értesültünk a minimálbér 3.4 százalékos emelését jelentő megállapodásról, s arról, hogy ezt aláírták a versenyszféra szakszervezeteinek vezetői. Tették ezt a számtalan beváltatlan, halogatott ígéret, az egyoldalúan átírt jogszabályok, az “eltüntetett”sztrájkjog, s a közszférából az egész társadalom kárára kivont százmilliárdok után. Sajnálattal látjuk, akadtak olyan szakszervezeti vezetők, akik ismét hitelt adtak a további üres ígérgetésnek, hogy a követeléscsomag részeit majd a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyalják s megelégedtek a bérfelzárkóztatást nem tartalmazó emeléssel és bérajánlással. Értetlenül állunk a történtek előtt.

      Ez a megállapodás a társadalom egészének működését, reprodukcióját és életminőségét szolgáló közszolgáltatásokat végző munkavállalók cserbenhagyását, a munkavállalói szolidaritás megroppantását jelenti. Ezzel segédkezet nyújtottak ahhoz a politikához, amely a jövedelmeket a felső kereseti csoportok felé kormányozza, dolgozói szegénységbe dönti a munkavállalók millióit és egyre kevesebb forrást biztosít a közszolgáltatások finanszírozására.

      A közszféra szakszervezetei éppen a történtek tükrében bizonyítva látják a közszolgálati szakszervezeti egységtörekvések indokoltságát. Az erőinket megosztó hatalmi politika elleni összefogás nélkül nem tudjuk megállítani a jelenleg egyre gyorsuló folyamatot, amely a teljes közszolgáltatási szektor összeomlásával fenyeget, s dolgozók százezreinek életét teszi kilátástalanná.

      Nemet mondunk erre a megállapodásra. Együttműködésre, szolidaritásra, érdekvédelmi harcra, következetes jogérvényesítésre hívjuk tagjainkat!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselői nevében:

Budapest, 2014. december 30.  

Varga László, a SZEF elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.