Megroppant szolidaritás, magára hagyott közszolgálat

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselőinek nyilatkozata

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselőinek nyilatkozata

Az oktatás, az egészségügy, a szociális és kulturális szféra, a közigazgatás, a rendvédelem és más közszolgáltatások 690 ezer munkavállalójának képviselőiként meglepetéssel és mély csalódással értesültünk a versenyszférát képviselő szakszervezetek és a kormány csonka bérmegállapodásáról. A nélkülünk lefolytatott tárgyalásokat követve, részvételünk nélkül aláírt megegyezés ténye és tartalma egyaránt elfogadhatatlan számunkra.

      Nincs egy hónapja, amikor a versenyszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti vezetők (december 11-én) még arról beszéltek, hogy a szakszervezetek csak csomagban, a béremelés kívánt mértéke mellé vett kérdésekkel együtt egyezhetnek meg a munkáltatókkal és a kormánnyal. Akkor még feltételnek látszott, hogy a közszféra képviselőit bevonják a minimálbérről folytatott egyeztetésbe. A csomag része volt – a megegyezés feltételeként – a sztrájkszabályozás, a Munka Törvénykönyve, a cafetéria és a korengedményes nyugdíj szabályozásának felülvizsgálata.

      A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) korábbi álláspontja is az volt, hogy a csomag elutasítása esetén csakis 5 százalék feletti minimálbér emelés és ugyanekkora mértékű bérajánlás fogadható el. A MaSZSZ határozott véleménye szerint a 3 százalékos béremelés mellett nincs semmiféle bérfelzárkóztatás, egy ilyen ajánlat elfogadhatatlan, a minimálbérnél pedig 2017-ig évente 4.0-4.5 százalék emelés csak ahhoz lenne elég, hogy annak nettója elérje a létminimum 80 százalékát. A mi törekvésünk – a dolgozói szegénység felszámolása érdekében – nem lehet más, mint a 100 százalék, a minimálbér nettó összegének a létminimumhoz történő igazítása.

      Időközben a kormány a pedagógusok bérképzését – egyezetés nélkül – leválasztotta a minimálbérről, s ezzel átlagosan évente 60 – 120 ezer forint növekménytől fosztotta meg őket. Az életpálya modellek kapcsán csak a fegyveres szolgálatok remélhetnek 2015 közepétől – bizonytalan mértékű – béremelést. A kormánytisztviselők helyzetét – a korábbi ígéreteket megváltoztatva – csak 2016 közepétől kívánja rendezni a kormány, miközben közel félmillió közszolgálati munkavállaló hetedik éve nem kapott fizetésemelést. Ők keresetük reálértékének egyharmadát elvesztették. Ezért követeltünk azonnali 5 %, de minimum 10 ezer forint fizetésemelést január elsejétől mindenkinek!

      Ismeretes, hogy a közszféra képviselőiként arra kényszerültünk, hogy a kormány alkuképtelensége miatt felálljunk az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében folytatott tárgyalások asztala mellől, és abban bíztunk, hogy a versenyszféra képviselői kitartanak a közösen kialakított és csomagba foglalt követelések mellett.

      Egyetértettünk a munkáltatók álláspontjával is abban, ha megállapodás hiányában a kormány a minimálbér mértékét egyedül állapítja meg, és hirdeti ki, az egyértelmű üzenet és bizonyítéka társadalom és ország világ számára arról, hogy a kormánypártok nem figyelnek aszociális partnerek álláspontjára! Egy megállapodás a kormány számára különösen értékes – figyelemmel a rendkívül sok konfliktusra.

      Mindezek tükrében megdöbbenéssel és csalódottsággal értesültünk a minimálbér 3.4 százalékos emelését jelentő megállapodásról, s arról, hogy ezt aláírták a versenyszféra szakszervezeteinek vezetői. Tették ezt a számtalan beváltatlan, halogatott ígéret, az egyoldalúan átírt jogszabályok, az “eltüntetett”sztrájkjog, s a közszférából az egész társadalom kárára kivont százmilliárdok után. Sajnálattal látjuk, akadtak olyan szakszervezeti vezetők, akik ismét hitelt adtak a további üres ígérgetésnek, hogy a követeléscsomag részeit majd a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyalják s megelégedtek a bérfelzárkóztatást nem tartalmazó emeléssel és bérajánlással. Értetlenül állunk a történtek előtt.

      Ez a megállapodás a társadalom egészének működését, reprodukcióját és életminőségét szolgáló közszolgáltatásokat végző munkavállalók cserbenhagyását, a munkavállalói szolidaritás megroppantását jelenti. Ezzel segédkezet nyújtottak ahhoz a politikához, amely a jövedelmeket a felső kereseti csoportok felé kormányozza, dolgozói szegénységbe dönti a munkavállalók millióit és egyre kevesebb forrást biztosít a közszolgáltatások finanszírozására.

      A közszféra szakszervezetei éppen a történtek tükrében bizonyítva látják a közszolgálati szakszervezeti egységtörekvések indokoltságát. Az erőinket megosztó hatalmi politika elleni összefogás nélkül nem tudjuk megállítani a jelenleg egyre gyorsuló folyamatot, amely a teljes közszolgáltatási szektor összeomlásával fenyeget, s dolgozók százezreinek életét teszi kilátástalanná.

      Nemet mondunk erre a megállapodásra. Együttműködésre, szolidaritásra, érdekvédelmi harcra, következetes jogérvényesítésre hívjuk tagjainkat!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselői nevében:

Budapest, 2014. december 30.  

Varga László, a SZEF elnöke

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,