Keresés
Close this search box.

FERPA Végrehajtó Bizottság ülése 2013.október 28-29.

Dr. Mayer Lajos beszámolója

Napirend

2013.október 28.

09:30 – 13:00  Nőbizottsági ülés, Françoise VAGNER , a FERPA Nőbizottsága elnökének jelentése                  

A tisztes időskorért indított ETUC kezdeményezés azért is fontos a nők számára, mert egyre nagyobb számba veszítik el függetlenségüket, a nyugdíjuk alacsonyabb és ők azok, akikre a rászorulók ápolása szorul.

A nyugdíjas nők is tisztes öregkort akarnak, azonban aktív életük hátrányai elkísérik őket, ez megnyilvánul az egészségügyi megfelelő ellátás hiányosságiban, sokszor vissza kell húzódniuk a társadalmi életből, sőt a családi életük is megszenvedi az anyagiak hiányosságait. Az elszegényedés elszigetelődéshez vezet, amely hangsúlyozottabban az egyedül álló nőket veszélyezteti leginkább.

A nyugdíjak mértéke a függetlenség, az életminőség és a magáról való gondoskodás kulcstényezői. A férfiak és nők nyugdíjának különbsége Európában 39%, a legnagyobb a leggazdagabb országokban, így Luxemburgban 47%,  Németországban 44%, ami majdnem duplája a fizetéskülönbségeknek. Ennek oka az alacsonyabb fizetés, rövidebb karrier, hosszabb munkanélküli időszakok.  Nagy a veszélye annak, hogy a 75 éven felüli nők a bevételeik csökkenése miatt a szegénységi vonal alá csúsznak.

Az EU statisztikák azt mutatják, hogy a nőknek rövidebb az egészségesen töltött időszakuk, az átlag 65 éves várható élettartam Bulgária és Románia csatlakozásával 1 évvel nőtt 2005-2010 között, azaz kitolódott a szegénységi veszély is.

Mivel Európában az emberek tovább élnek, a egy bizonyos kor után az idősek jelentős része – különösen a 85 éven felüli nők esetében – gondozásra szorul. Ez a szám várhatóan 2030-ra jelentősen emelkedni fog, amit a szociális állami ellátás már most sem tud kielégíteni.  Egy felmérés szerint Franciaországban az informális időseket gondozók a házastársak (60%-uk nő) és egyharmaduk gyermek, közülük 70% nő.

Amit a nyugdíjasok, idősek, rászorulók, gondozók és közülük különösen a nők a FERPA-val együtt követelnek:

–          hosszú távú gondozás lehetősége

–          ami otthoni, vagy intézményi legyen

–          megfelelő számú, jól fizetett és megfelelően képzett szakemberekkel

–          ez nemzeti szolidaritáson alapuljon

14:30 -15:45   A FERPA főtitkára, Bruno Costantini beszámolója az Európai Civil Kezdeményezésről (ECI), amely a hosszútávú gondozás és a rászorulók jogainak követeléséről szól.

Az ETUC európai népi kezdeményezést indított arra, hogy az egész életen át tartó gondoskodási igény alapvető jog legyen ez EU-ban, azaz a  méltó élethez és függetlenséghez való jog alapjog. (Right to Lifelong Care: Leading a life of dignity and independence is a fundamental right!) Ehhez a kezdeményezéshez természetesen a FERPA  is csatlakozott és a főtitkár felkérte a tagszervezeteket, hogy minél több aláírást gyűjtsenek hazájukban, mivel minimum 1 millió aláírás szükséges ahhoz, hogy a kezdeményezéssel a Bizottság foglalkozzon.

A VB ülésen a vita és a hozzászólások a kérdőív hitelesítése, fordítása és a gyűjtés elkezdése körül forgott.

A lényeg az, hogy a FERPA kérdőívet magyarra lefordítva (nekünk) el kell küldeni az illetése Választási Bizottságnak, hogy jóváhagyják az aláírás gyűjtés elkezdését. Előtte azonban a Vál.Biz. jóváhagyásának számát és a magyarra fordított kérdőívet el kell küldeni ETUC-nak, amit benyújtanak jóváhagyásra az EU Bizottságnak. Tekintve, hogy ezzel kapcsolatosan még több bizonytalanság felmerült, a főtitkár további tájékoztatást ígért, azonban kérte a hivatalos nemzeti eljárások és az aláírásgyűjtés megindítását, ahol már lehetséges.

15:45 – 17:30  a  FERPA főtitkárának jelentése az európai gazdasági és szakszervezeti helyzetről, valamint  Claudia MENNE, ETUC  konföderációs titkár beszámolója

Costantini elmondta, hogy az európai gazdasági növekedés még törékeny, amire az Euró övezet országaiban végbemenő jelenségek figyelmeztetnek. Ennek a kritikus gazdasági helyzetnek a jó fokmérője a munkanélküliség alakulása a tagországokban, amely eléggé eltérő mértékeket mutat, a javulásra további stratégiai befektetések és strukturális reformok szükségesek.

Az EU Bizottság 2012-ben kiadott egy jelentést (April 2012 Employment Package, Country Specific Recommendations) , melyben tagországokra lebontott javaslatokat tett a munkahelyek növelésére, a munkáltatói adók csökkentésére, amelyek jobban segítik a közszolgálatok fenntartását, a képzés munkaerőpiaci igényekhez való alakítását. Különösen fontos a Youth Guarantee (Fiatalok Garanciája), és a létrehozott akcióbizottság, amely a fiatalok munkanélküliségének felszámolását tűzte ki célul. Ebbe beletartozik a munkaerővándorlás elősegítése egy EURES keresőhálózat létrehozásával. A fiatal munkanélküliek részaránya átlag 23%, a görögöknkél ez a szám 63%! Idézte Andor László biztost, aki azt mondta, hogy túl sok ember szenved Európában a krízis közvetlen következményeként és ezért fel kell gyorsítani a szociális befektetéseket és támogatni kell a munkahelyteremtést, ami az EU-ban most a legkritikusabb számokat mutatja.

2007 óta a szegénység növekszik, az európai lakosság bevételei 24,2%-al csökkentek, sokan kerülnek a megfelelő életszínvonal alá, ami különösen a gyermekeket érinti.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a Fiatalok Garanciájának végrehajtására (2013.áprilisában fogadta el a Miniszterek Tanács, az ET június 27/28-án hagyta jóvá). Sok tagországnak ezért strukturális reformokat kell végrehajtani, mint pl. a közszolgálatok megerősítése, nagyobb együttműködés az oktatás és munkahelyteremtés terén és nagyobb befektetéseket kell eszközölni a gyakorlati technikai képzésekre.

Az EU Bizottság fentiekre 2013.februárjában kiadott egy útmutatást Social Investment Package címmel, amelyik speciálisan foglalkozik a gyermekszegénységgel és a fedélnélküliséggel.  (IP/13/125, MEMO/13/117, MEMO/13/118).

Az EU tagországok eltéréseit egy legutóbbi negyedévi jelentés foglalja össze, amely a déli tagországok munkanélküliségének átlag 17,3%-át és az északiak átlag 7,1%-át mutatja.

A tagországok 2/3-ában nőtt a szegénység is, sőt a rossz munkaerőpiaci helyzet és a gyenge társadalmi teljesítmény kihat a fennmaradó 1/3-ra is. Mindezek politikai instabilitást és a Euroba fektetett bizalmat csökkentik, amely kihat az EU egészére.

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Bizottság október 2.-i Kommunikációja

2013.október 29.

09:30 – 16:30    –        Henri LOURDELLE, az otthoni és intézményi gondoskodás FERPA tanácsadója beszélt az ezzel kapcsolatos európai helyzetről.                                                                     

  • Maurice LECOMTE kincstárnok ismertette a FERPA aktivitásának költségeit és az idei várható költségvetési szaldót, ami várhatóan pozitív lesz. Röviden beszélt a jövő évi tervekről és az ahhoz szükséges – az ETUC által adandó – pénzügyi alapokról.

2013. november 3.

 

Dr.Mayer Lajos

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.