A BDDSZ sikere

+ 25 nap pótszabadság jár a bölcsődei szaktanácsadóknak, vezetőknek, gyógypedagógusoknak, pszichológusoknak!

Örömmel adjuk hírül, hogy a BDDSZ közbenjárására  pozitív jogszabályváltozás lép hatályba 2013. szeptember 1-jétől:

– Az alapszabadságon túl a bölcsődében foglalkoztatott gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok visszakapják visszamenőleg is (2013. január 1-től) egy korábbi  hibás jogszabálymódosítás következtében elveszett 25 nap pótszabadságukat!

– 2013. szeptember 1-jétől a 0–3 éves korú gyermekeket ellátó gyermekotthoni kisgyermeknevelőit, bölcsődei intézményvezetőit, vezetőit és szaktanácsadóit is megilleti a 25 nap pótszabadság!

– Sikerült visszaállítatni a bölcsődei gyógypedagógusok 25%-os gyógypedagógiai pótlékát

– A munkáltatói jogkör gyakorlója 3 évre adhat  képesítési előírás alól a  felmentést:

gyermekotthonban a gyermekvédelmi asszisztens, a gyermekfelügyelő és a kisgyermeknevelő munkakörre,

javítóintézetben a gyermekfelügyelő munkakörre,

bölcsődében a kisgyermeknevelő munkakörre,

gyermekek átmeneti otthonában a gyermekfelügyelő munkakörre amennyiben közalkalmazott a  képesítés megszerzése érdekében már oktatásban vesz részt, vagy az  adott munkakörre nem áll rendelkezésre olyan – a  képesítési előírásoknak megfelelő képesítésű – személy, aki az  adott munkakörre kinevezhető lenne és a közalkalmazott vállalja a képesítés megszerzését.

Sajnáljuk, hogy a pótszabadságra vonatkozó rendelkezések, nem kezdeményezésünknek megfelelően júliusban lépnek hatályba – nyári zárás alatt a szabadságok kivétele zökkenőmentsebben végrehajtható lett volna.  Annak érdekében, hogy a gyógypedagógusok 25 nap pótszabadságának kivétele/kiadása ne okozzon nehézségeket, javasoljuk, hogy a nyári időszakban az alapszabszabadság teljes részét adják ki a munkáltatók, hogy a fennmaradó, és szeptembertől hatályba lépő 25 nap pótszabadsággal való rendelkezés könnyebben szervezhető legyen.

A  fent összefoglalt jogszabály a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet módosítító 257/2013. (VII. 5.) Korm. rendeletben jelentben jelent meg, mely elérhető a csatolmányban.

Illetve a teljes rendelet, mely egyebekben több más jogszabályt   is módosít (rövid nevükön: Gyer., Gyár,  Nkt.vhr.) elérhető  itt:  M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2013. évi 116. szám 63753 oldalszámtól (121 oldal).

Forrás: www.bddsz.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?