SZEF Fórumsorozat 2012 – Szeged

A SZEF regionális fórumsorozatának szegedi állomása alkalmával Varga László SZEF elnök a Délmagyarnak adott interjút.

Szeged – Három kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Varga Lászlóval, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnökével a kormányfőnek írt nyílt leveléről és a bürokrácia leépítéséről beszélgettünk.

– Orbán Viktor miniszterelnök szeptember közepén a munka világát érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Gaskó Istvánnal, a Liga elnökével. A találkozó után ön nyílt levelet írt a kormányfőnek, amelyben kérte, hogy az egyik legnagyobb, mintegy 150 ezer tagot számláló szakszervezeti konföderációval, a SZEF-fel is üljön le tárgyalni. Kapott már választ a miniszterelnöktől?

– Még semmilyen választ nem kaptunk a nyílt levélre. De a tavasszal írt hasonló tartalmú meghívásunkra sem reagáltak. Azért írtam a nyílt levelet, mert a miniszterelnök a tudósítások szerint egyebek mellett azt mondta Gaskónak: azért megy nyugodt szívvel a Ligához, mert tudja, hogy a Liga nem áll egyetlenegy párt vagy külföldi szervezet zsoldjában sem. Tájékoztattam Orbán Viktort, hogy a SZEF sem áll egyetlenegy párt, no pláne nem külföldi szervezet zsoldjában. Úgy véljük: a kormánynak és a miniszterelnöknek – aki egy tanácskozáson maga is elismerte, hogy tulajdonképpen ő a 670 ezer közszolga munkáltatója – megkülönböztetett felelősséggel kellene egyeztetnie a közszolgálati szakszervezetekkel. Várjuk az alkalmat, mert van miről tárgyalni. A kormányfő azt is mondta, szívesen találkozik olyan rendszerváltáskori bölénnyel, mint Gaskó. Értem, hogy én nem vagyok bölény. Orwell után
szabadon azonban ez számomra azt is jelenti, hogy minden állat egyenlő, de a bölények egyenlőbbek.

– Orbán Viktor azt nyilatkozta a közszolgálati rádióban, hogy az IMF közel harminc tételből álló listát állított össze a kormány számára, ezek döntő többsége azonban a kabinet számára elfogadhatatlan. Egyetlen pontot emelt ki, eszerint a bürokrácia leépítése elfogadható. Be is jelentették: a közszférában 22 ezer állás szűnik meg. Mi erről a véleménye?

– A szakszervezeti vezetőkkel kétszer is találkoztunk az IMF magyarországi képviselőivel, akik egyértelművé tették: a Nemzetközi Valutaalap nem kér semmit. A kormányok tesznek ajánlatot. A magyar kormány IMF-nek küldött levelében szerepel a bürokrácia leépítése és a közszféra bérköltségeinek korlátozása is, ami létszámleépítést jelent. Nem szeretem a bürokrácia elleni harcot, mert Max Weber a bürokráciát szakszerűségként definiálta. Borzasztó, hogy a szakszerűség ellen harcolunk. A köztisztviselők esküt tesznek arra, hogy betartják a törvényeket. Azért működnek nehézkesen a hivatalok, mert rossz törvényeket hoz a parlament. Ez a kormány és az Országgyűlés közös felelőssége.

– Csúszik a pedagógus-béremelés, amit eredetileg 2013 őszére ígért a kormány. Ön szerint mikor lesz bérfejlesztés a közszférában?

– Ötödik éve van befagyasztva a közszolgálati bérrendszer. Ez a korábbi esztendők pénzromlását és a jövő évi inflációt figyelembe véve azt jelenti, hogy az 5 évvel ezelőtti keresetek reálértékének 25 százaléka már elveszett.
Ez elfogadhatatlan egy olyan munkavállalói körben, ahol a dolgozók közel 60 százaléka az adóváltozások miatt bérkompenzációt kap, mert a rendkívül igazságos adórendszer csökkentette a keresetét.

Forrás: www.delmagyar.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?