SZEF közlemény a közszféra létszámcsökkentéséről

Az Ügyvivő Testület mai ülése által elfogadott közlemény

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete 2012. január 17-én eszmecserét folytatott az előttünk álló év várható alakulásáról, a legfontosabb érdekvédelmi feladatokról.

Amikor az előző év végén kitűztük az évindító testületi ülés időpontját, tisztában voltunk azzal, hogy a január 1-jén életbe lépő változások nehéz helyzetet teremtenek a közszolgálati munkavállalók, a közszféra számára. Magyarország gazdasági helyzete, a folyamatosan romló forint, a bekövetkezett leminősítések, az ennek következtében elindult IMF-EU-s előkészítő tárgyalások, és az elmúlt két évtized minden megélt tapasztalata jogossá tette és teszi az új évtől való félelmeket.

Mindezek ellenére is váratlan és megdöbbentő volt a Magyar Közlöny 2012. évi 3. számában nyilvánosságra került 1004/2012.(I.11.) sz. 6719 fő elbocsátásáról szóló kormányhatározat, amely közel 10%-os létszámcsökkentést jelent. Ez a döntés elfogadhatatlan. Nem csak, és nem elsősorban azért, mert nem előzte meg semmilyen érdekegyeztetés, mert a kormány nem munkahelyek ezreinek megszüntetését, hanem tízezreinek létrehozását ígérte, mert kilátástalan helyzetbe hozhatja az elbocsátással érintett munkavállalókat, hanem azért, mert az érintett területek, intézmények, egyszóval a közszolgálati feladatok színvonalas elvégzése sérül, pótolhatatlan veszteséget okozva ezzel a magyar társadalomnak.

Az elmúlt időszakban a közszféra munkavállalói megalázó, értelmetlen és több esetben alkotmányellenes döntések elszenvedői voltak. A munkavállalók bérei évek óta nem emelkednek, a béren kívüli juttatások folyamatosan csökkennek, a munkafeltételek romlanak, a munkaterhek nőnek. Miközben a kormány állandóan hangoztatja az emberek, a polgárok iránti elkötelezettségét, azokat a munkavállalókat teszi a legkiszolgáltatottabbá, akik a jó kormányzás, a polgárokért működő közszolgáltatás megvalósítói lehetnének.

Az Ügyvivő Testület egyetértően támogatja a SZEF valamennyi tagszervezetének a kormányzati létszámcsökkentéssel kapcsolatban megjelent állásfoglalását, közleményét és szolidáris az érintett munkavállalókkal.

Felszólítja a kormányt, hogy az érdekképviseletekkel együttműködve, a közszolgálati érdekegyeztetés rendszerét felhasználva tegyen meg mindent az elbocsátott kollégáink kilátástalan helyzetbe kerülésének megakadályozásáért, a magyar közigazgatás, a közszolgáltatások működőképességének megőrzéséért.

Budapest, 2012. január 17.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma
Ügyvivő Testülete

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv tervezet kapcsán. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit

Brüsszelből üzenjük

Beszámoló az ETUC Végrehajtó Bizottságának 2022. június 22-23-i üléséről Hosszú idő után ismét személyes jelenlét mellett zajlott az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsági ülése Brüsszelben. A Bizottság sok minden