SZEF közlemény a közszféra létszámcsökkentéséről

Az Ügyvivő Testület mai ülése által elfogadott közlemény

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete 2012. január 17-én eszmecserét folytatott az előttünk álló év várható alakulásáról, a legfontosabb érdekvédelmi feladatokról.

Amikor az előző év végén kitűztük az évindító testületi ülés időpontját, tisztában voltunk azzal, hogy a január 1-jén életbe lépő változások nehéz helyzetet teremtenek a közszolgálati munkavállalók, a közszféra számára. Magyarország gazdasági helyzete, a folyamatosan romló forint, a bekövetkezett leminősítések, az ennek következtében elindult IMF-EU-s előkészítő tárgyalások, és az elmúlt két évtized minden megélt tapasztalata jogossá tette és teszi az új évtől való félelmeket.

Mindezek ellenére is váratlan és megdöbbentő volt a Magyar Közlöny 2012. évi 3. számában nyilvánosságra került 1004/2012.(I.11.) sz. 6719 fő elbocsátásáról szóló kormányhatározat, amely közel 10%-os létszámcsökkentést jelent. Ez a döntés elfogadhatatlan. Nem csak, és nem elsősorban azért, mert nem előzte meg semmilyen érdekegyeztetés, mert a kormány nem munkahelyek ezreinek megszüntetését, hanem tízezreinek létrehozását ígérte, mert kilátástalan helyzetbe hozhatja az elbocsátással érintett munkavállalókat, hanem azért, mert az érintett területek, intézmények, egyszóval a közszolgálati feladatok színvonalas elvégzése sérül, pótolhatatlan veszteséget okozva ezzel a magyar társadalomnak.

Az elmúlt időszakban a közszféra munkavállalói megalázó, értelmetlen és több esetben alkotmányellenes döntések elszenvedői voltak. A munkavállalók bérei évek óta nem emelkednek, a béren kívüli juttatások folyamatosan csökkennek, a munkafeltételek romlanak, a munkaterhek nőnek. Miközben a kormány állandóan hangoztatja az emberek, a polgárok iránti elkötelezettségét, azokat a munkavállalókat teszi a legkiszolgáltatottabbá, akik a jó kormányzás, a polgárokért működő közszolgáltatás megvalósítói lehetnének.

Az Ügyvivő Testület egyetértően támogatja a SZEF valamennyi tagszervezetének a kormányzati létszámcsökkentéssel kapcsolatban megjelent állásfoglalását, közleményét és szolidáris az érintett munkavállalókkal.

Felszólítja a kormányt, hogy az érdekképviseletekkel együttműködve, a közszolgálati érdekegyeztetés rendszerét felhasználva tegyen meg mindent az elbocsátott kollégáink kilátástalan helyzetbe kerülésének megakadályozásáért, a magyar közigazgatás, a közszolgáltatások működőképességének megőrzéséért.

Budapest, 2012. január 17.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma
Ügyvivő Testülete

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk